“Güneşi Gördüm” Santa Monica’da gösterilecek!

“Güneşi Gördüm” American Cinematheque tarafından 11 Aralık Cuma akşamı Santa Monica’daki Aero Theater’da Meksika’nın aynı ödüle adayı “Backyard”ın ardından gösterilecek. 
Türkiye’nin bu yılki Akademi ödüllerinde en iyi yabancı film kategorisindeki adayı, Mahsun Kırmızıgül’ün sinema serüvenindeki ikinci basamağı oluşturan ve çoğu eleştirmenden geçerli not alan “Güneşi Gördüm” filmi, American Cinematheque tarafından 11 Aralık Cuma akşamı Santa Monica’daki Aero Theater’da Meksika’nın aynı ödüle adayı “Backyard”ın ardından gösterilecek.

Akademi son yıllarda üyelere birebir tanıtım faaliyetlerini yasaklamıştı ama bunun gibi gösterimler filmin tanıtımı için bulunmaz fırsat.

Filmi izlemek isteyenler :www.fandango.com adresinden biletlere ulaşabilirler…

GÜNEYDOĞU’NUN GERÇEĞİ…

‘Güneşi Gördüm’ mayınların arasında, doğuda bir sınır köyünde geçiyor. 25 yıldır iki tarafın arasında kalan çaresiz insanlar… Zorunlu göç uygulaması nedeniyle doğup büyüdükleri topraklardan, köklerinden ayrılmak zorunda kalan Altun aileleri, köklerinden koparak bir bilinmeze doğru yola çıkarlar. Davut Altun, ailesiyle birlikte kaçak yollardan da olsa en kısa zamanda Norveç’e gitmeyi istemektedir. Haydar Altun ve ailesi içinse göç yolu İstanbul’a doğrudur… Yolculuk başlamıştır… Bitmek bilmez fıtınalardan geçip gelmiş, yollarını kaybetmiş, çaresizce bir çıkış arayan insanların, kendi güneşinden koparılmış ve geleceğin bilinmezliğinde kaybolmuş çocukların, bir göçün hikayesidir… Kırmızıgül’ün senaryosunu da yazdığı filmde, Ali Sürmeli, Ali Tutal, Alper Kul, Altan Erkekli, Buğra Gülsoy, Cemal Toktaş, Cezmi Baskın, Cihat Tamer, Demet Evgar, Deniz Oral, Emre Kınay, Erol Demiröz, Erol Günaydın, Gülhan Tekin, Hande Subaşı, Itır Esen, Kamil Sönmez, Macit Sonkan, Mahsun Kırmızıgül, Menderes Samancılar, Murat Ünalmış, Nurseli İdiz, Sarp Apak, Cem Aksakal, Şerif Sezer, Yıldız Kültür, Yiğit Özşener, Zafer Ergin ve çocuk oyuncular Serhat Çağlayan, Aleyna Kala, Aslıhan Kapanşahin, Cansu Aktay ve Tuğse Gökhan rol alıyor.

Benim için birkaç önemli ismin film hakkındaki görüşlerini sizinle paylaşıyorum…

Can Dündar: “Mahsun geçen yarım asırdaki yaralarımızın yarattığı bu eserlerin duygusundan yeni bir söz çıkarmaya çalışıyor. Hiç kuşkusuz cesur bir film yapmış Kırmızıgül…Türkiye’nin son 15 yılına, binlerce cana mal olan “büyük tufan”ı, yarattığı insani trajediyle perdeye taşımış”

Cüneyt Cebenoyan: “1980’lerin Diyarbakır cezaevi hatırlatılıyor, 12 Eylül darbesi gayet cesurca ‘faşist’ olarak nitelendiriliyor ve emperyalizmin de hakkı teslim ediliyor. Oyuncular aksamıyor ki bu kadar kalabalık bir kadrolu filmde oldukça kayda değer. Sonuç olarak büyük meselelere el atıyor Kırmızıgül.”

Mehmet Açar: “Film, sorunları ortaya koymayı hedefliyor ve acil çözüm için herkesin bir şeyler yapması gerektiğini vurguluyor. Mahsun sorunları içeriden ve yerinden tespiteden samimi bir tavırla anlatıyor hikayesini.”

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!