Şensoy’un şok istifası

Washington Büyükelçimiz Nabi Şensoy görevinden istifa etti. 
Başbakan ve heyeti Meksika’ya gitti ama ABD’de yaşanan bir sorun, bugünki gündeme buz gibi oturdu. Hükümet ile bürokrasi arasında uyuşmazlığın olduğunu gösteren bu istifa haberinin ayrıntıları henüz bilinmiyor.

Şensoy’un, Beyaz Saray’da gerçekleşen bir tatsızlık sonrası 8 Aralık’ta merkeze dönmek istediğini öğreniyoruz. Başbakan’ın ABD ziyaretinin danışmanları tarafından organize edilmesi, Şensoy’u rahatsız etti deniliyor.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yazılı bir açıklama geldi. Bu açıklamada, “2006 yılı Ocak ayından bu yana Washington Büyükelçiliğimizde görev yapmakta olan Sayın Şensoy’un görev süresi esasen yaş haddinden dolayı 2010 yılının ilk yarısında sona erecekti. Sayın Büyükelçinin bu talebini iletmesi üzerine Washington Büyükelçiliğimize önümüzdeki günlerde yeni bir atama yapılacaktır” deniliyor.

Şensoy’un tavrını çoğu eski Büyükelçinin haklı bulduğunu duyduk. ABD’de yaşayan Türkler de konuyu kendi aralarında tartışmaya başladı. Kimi Şensoy’u haksız buluyor, hatta Başbakan’ın daha önceki ABD gezilerinde ortaya çıkan organizasyon hatalarını da Büyükelçiliğin hatası olarak görüyorlar. Gelişen bu olaya, istifa değil, Şensoy üstüne düşeni yapmamış olabilir ve görevden alınmıştır; diye bakanlar bile var. Bu gibi yorumlara karşın Washington’da üç seneden fazla tanınan (1980’lerde de Washington’da genç bir diplomat olarak bilinen) Şensoy’un son derece ileri görüşlü, tecrübeli ve bu işleri çok iyi bilen bir Büyükelçi olduğu, bu olayın o kadar basit olmadığını dile getirenler de az değil.

Bizzat tanıdığım Şensoy’un bu kararının arkasında illa ki geçerli bir neden olduğunu düşünüyorum. Washington’daki Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliğini başarı ile yürütmüş, kendisinin Türkiye ve ABD arasındaki olumlu çizgide payı büyüktür. Bu tatsızlığın sebebini bekleyip, öğreneceğiz.

Nabi Sensoy, 1945’de İstanbul’da doğmuş. İngiliz Erkek Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi mezunu. 1969-1970 tarihleri arasında askerlik hizmetini tamamlamış ve 1970’de ETÜD Dairesi’nde Aday Meslek Memuru, III. Katip, II. Katip olarak görev yapmıştır. 1972’de New York Başkonsolosluğu’nda Muavin Konsolos, Konsolos, 1975’de Karakas Büyükelçiliği’nde, Başkatib, 1977’de İkili Siyasi İşler Batı Dairesi’nde Şube Müdürü, 1979’da Havana Büyükelçiliği’nde, Müsteşar, 1980’de Washington Büyükelçiliği’nde Müsteşar, 1983’de Çok Taraflı Siyasi İşler Denizcilik-Havacılık Dairesi’nde Daire Başkan Yardımcısı ünvanıyla (Başbakan Danışmanlığı) görevini yürütmüştür. 1985’de Londra Başkonsolosluğu’nda Başkonsolos, 1988’de Çok Taraflı Uluslar arası Sorunlar Genel Müdür Yardımcılığı’nda Elçi, Genel Müdür Yardımcısı ve aynı yıl Cumhurbaşkanlığı Özel Kalem Müdürlüğü’nde Özel Kalem Müdürü, olmuştur. 1990’da İspanya Nezdine Büyükelçi, atanmıştır. 1995’de Siyaset Planlama Genel Müdürlüğü’nde Genel Müdür Büyükelçi, 1997’de Büyükelçi Müsteşar yardımcısı, olmuştur. 1998’de Rusya Federasyonu Nezdine Büyükelçi atanmıştır. 2002’de Merkeze dönmüş ve Müsteşar Yardımcısı olmuştur. 2006 Ocak ayında ABD Nezdine Büyükelçi atanmıştır.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!