ABD, “Mavi Marmara” baskınını nasıl değerlendiriyor? 

Gazetelerde, “Ortadoğu barışında büyük tehlike!” “Gergin olan ABD ve İsrail ilişkisinde yeni bir gerilim” başlıkları atılıp, İsrail’in dünyadan tamamen izole olduğunu ve yalnızlaştığının altı çiziledursun… ABD basınının genel bakışı İsrailli askerlerin meşru müdafaa yaptığı şeklinde oldu. Yalnız sol eğilimli gazeteler İsrail hükümetini ağır eleştiriyor. Türkiye İsrail ilişkisi neredeyse yok olacakmış gibi bir hava eşiyor. ABD’nin de bu operasyon sonrası sessizliğine anlam verilemiyor.

Biliyorsunuz, Beyaz Saray, BM Güvenlik Konseyi kararını, yani gemilerin Gazze Şeridi’ne insani yardım alması sonucu İsrail’in ölümcül saldırısı hakkında soruşturma çağrısını, desteklediğini söyledi.

Ancak, Beyaz Saray sözcüsü Robert Gibbs’in açıklamasından anladığımız, Başkan Obama’nin henüz, İsrail kuvvetlerinin eylemlerini kınadığına dair bir bilgi olmaması. “Kapsamlı bir barış planı için çalışmalıyız” denilse de ABD’de rüzgar İsrail’in kıyılarından esiyor.

Sadece bir hafta kadar önce, ABD Kongresi, Obama yönetiminin gelen bir istek üzerine 410’a, 4 karşı oyla İsrail’e askeri yardım için 205 milyon dolar daha para fonu ayırmıştı. “Bu açıkça Obama yönetiminin İsrail’e savunma fonu oldu” diye yorumlanıyor. Tahmin edildiği üzere, ABD Kongre üyelerinden birkaçı Birleşmiş Milletler Genel Konseyi kararının veto edilmesi taraftarı olduklarını açıkladılar. Birkaç saat önce rehin alınan kişilerin İsrail tarafından bırakılması ABD’nin baskıları sonucu oldu deniliyor. Peki İsrail, ABD’nin baskısına neden boyun eğıyor? İşte bu sorunun yanıtı, ABD’nin bu çıkmazda nasıl davranacağını bulmamıza yarayacak. Çatışmaya dengeli, hukuk odaklı bir yaklaşım ile çözüm bulunması umuduyla…

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!