Prensesin doğumgünü partisindeki tek hediye Türkiye’den!

sekercioglu_prensesanne

İngiltere Prensesi Anne’in Buckingham Sarayı’nda düzenlenen doğum günü partisinde tanıdık bir isim de vardı… 

15 Ağustos’taki doğum gününü geleneksel olarak aile içinde kutlayan Prenses Anne’nin doğum günü onuruna, her yıl, daha önce bir tarihte, İngiltere ve dünyanın bilim, sanat, spor, politika ve diğer dallarında ileri gelenlerinin davet edildiği bir parti düzenleniyor. İngiltere Kraliçesi Elizabeth ve Edinburgh Dükü Prens Philip’in tek kızı ve Prens Charles’ın kız kardeşi olan 15 Ağustos 1950 doğumlu Prenses Anne, çevre koruma ve diğer hayır faaliyetlerine verdiği ciddi destekle tanınıyor.

BBC’nin, “Kraliyet Ailesi’nin en çalışkan üyesi” diye tanımladığı Prenses Anne’nin bu yılki doğum günü partisine katılan isimlerden biri de KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu idi.

Bildiğiniz üzere, Kars KuzeyDoğa Derneği Başkanı ve ABD Stanford Üniversitesi Çevre Bilimleri Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Şekercioğlu, 2008 yılında Kars Kuyucuk Gölü Araştırma Koruma, Restorasyon ve Ekoturizm Projesi ile almış olduğu İngiltere’nin en saygın çevre ödüllerinden biri olan Whitley Altın Ödülü ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Doğa için Whitley Vakfı yöneticisi Georgina Domberger davetle ilgili şunları söyledi: “Prenses Anne Whitley Vakfı’nın çalışmalarıyla çok yakından ilgilenir ve her yıl finalistlerle tanışmak ve onlara ödüllerini takdim etmek için ödül törenimize katılır. Fakat bu sefer Buckingham Sarayı bizimle iletişime geçip ve prensesin 60. Doğum günü için verilecek partiye geçmiş Whitley Altın Ödülü sahiplerinden oluşan bir delegasyon ile katılabileceğimizi söylediklerinde gerçekten onur duyduk. Böylelikle 2008 Altın Ödül sahibi Doç Dr. Şekercioğlu’nu da bu partiye davet ettik. Buckingham sarayında böyle bir partiye davet edilmek çok az kişiye nasip olan bir onur olmasının yanında her daim hatırlanabilecek de güzel bir anıdır. Davetliler, önünde dünyanın dört bir yanından milyonlarca turistin fotoğraf çektiği ve bazı devlet ritüellerinin gerçekleştirildiği büyük kapıdan Doç Dr. Şekercioğlu girebildi, herkesin görüşüne ve ziyaretine açık olmayan sarayın farklı yerlerinde de bulunma şerefine erişti.”
Prenses Anne’nin doğum günü partisi sonrası nihayet Doç. Dr. Şekercioğlu’na ulaşabildim. İlk olarak prensese bir hediye verip vermediğini sorduğumda… Kars ve Doğu Anadolu’nun doğasını ve yerel tatlarını tanıtmak amacıyla, Prenses Anne’e Kars gravyer peyniri ve Kuyucuk’un simgesi olan angıt ördeğinin babası tarafından yapılmış tahtadan modelini hediye ettiğini söyledi.

Öğle saatinde, Whitley Vakfı’nın kurucusu Edward Whitley, vakfın yönetim kurulu, vakfın önemli destekçileri ve daha önceki yıllarda Whitley Altın ödülü almış birkaç kişiyle beraber, Londra’nın önemli sosyal kulüplerinden olan Athenaum Kulübü’nde öğle yemeği yediklerini, daha sonra yürüyerek Buckingham Sarayı’na geçtiklerini öğrendim.

Doç Dr. Şekercioğlu, Prenses Anne’in doğumgünü partisinde fotoğraf çekmek yasak olduğundan, fotoğraf makinesini yanına almamış.

Buckingham Sarayı’nın girişinde birkaç fotoğraf çekildikten sonra sarayın önünde bekleyen yüzlerce turistin arasından geçerek kapıdan girmişler. Güvenlik kontrolünde, elindeki tahta angıt ördek de özel incelemeden sorunsuzca geçmiş. Ama güvenlik de sorun çıkar diye başka kimse hediye getirmemiş. 15:45 gibi saraya girilmiş ve Prenses Anne 16:00 da gelmiş.

Doç. Dr. Şekercioğlu, o anı şöyle anlattı: “Sağlı sollu dizilmiş binden fazla davetli, Prenses Anne’i tebrik etmek için bekliyordu. Protokol sırası yoktu ve girişe yakındık. Güvenlik çok sıkıydı. Farklı üniformalar giymiş düzinelerce asker ve polis, kırmızı ve süslü geleneksel kıyafetleri ile Londra Kulesi’nde yaşayan Beefeater (Biftek Yiyen) askerleri, sarayın üst katlarındaki keskin nişancılar ve diğer güvenlik görevlileri olmasına rağmen, rahat bir hava vardı ve Prenses Anne geldiğinde herhangi bir itiş kakış ya da gerginlik olmadı.
Merdivenlerden inen Prenses Anne, elimdeki angıtı görünce, ilk olarak benim yanıma geldi ve hangi ördek türü olduğunu sordu. Kendisine, angıt olduğunu ve KuzeyDoğa Derneği’mizin doğa koruma, bilimsel araştırma, ekolojik restorasyon ve doğa turizmi faaliyetlerini sürdürdüğü Kars Kuyucuk Gölü’nün en önemli türlerinden olduğunu belirttim. Kendisine doğumgünü hediyesi olarak Kars’tan getirdiğimi ve babam Mehmet Şekercioğlu tarafından kendisi için yapıldığını belirttim. Daveti için teşekkür ettim. O da hediye için teşekkür etti. Çok iyi hafızası olan prenses, ben Kars’tan bahsedince, 2008’de verdiği Whitley Altın Ödülü’nü hatırladı ve ödülün işe yarayıp yaramadığını sordu. Çok faydalı olduğunu belirttim. “Angıtlar arttı mı?” diye sorunca, artmadıklarını ama sayılarının pek azalmadığını söyledim. Verilen Whitley Altın Ödülü’nden sonra gölün Doğu Anadolu’nun ilk Ramsar alanı ilan edildiğini, Avrupa Seçkin Turizm Cenneti ödülünü aldığını ve Türkiye’de doğa koruma için yapılan ilk adayı yaptığımızı söyledim. Çok memnun oldu. Kendisini Kars’ta ağırlamaktan onur duyacağımızı da söyledim. Teşekkür etti ve en son, uzun yıllar önce annesi olan Majesteleri İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth ile beraber Türkiye’ye geldiğini ve tekrar gelmeyi çok istediğini belirtti. Daha sonra sırada bekleyen yüzlerce kişi ile konuşmak üzere yoluna devam etti. Gördüğüm kadarıyla başka kimse hediye getirmediğinden, prensesin doğumgünü partisindeki tek hediyesi Türkiye’den gelmiş oldu.”

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!