Türkiye’nin geleceğine yardım köprüsü kuruyorlar…

btf_sd

“Bridge to Türkiye Fund”un başarılı çalışma ve organizasyonları dikkat çekiyor. BTF gönüllüleri ve yetkilileriyle görüştüm. 

Bridge to Türkiye Fund (BTF), ABD North Carolina eyaletinde, Amerikan Vergi Dairesi’nin (IRS) 501-c-3 yönetmeliğine uygun şekilde kayıtlı olarak işleyen ve denetlenen, herhangi bir kar gözetmeyen ve tüm çalışanları gönüllülerden oluşan bir vakıf. Çocuklara yönelik olarak, eğitim ve sağlık konularında Türkiye’de ihtiyacı olan kesimlere yardım göndermek amaçlanıyor. Bunu gerçekleştirmek için, Türkiye’de benzer konular üzerine eğilen vakıf ve STK’lar ile ortak projeler geliştirerek 2003 senesinden beri Türkiye’ye kaynak aktarılıyor.

Proje ortakları arasında ÇYDD, TEV, İLKYAR, BUVAK, BBBV gibi dernek ve organizasyonlar var. Vakıfın gelirleri ise, ABD’de yaşayan ve Türkiye’ye geri dönümde bulunarak toplumsal fayda yaratmak isteyen binlerce şahsın bağışlarından oluşuyor.
İşte bu önemli vakıf 2010 Dünya Chopin Yılı münasebetiyle, 2 Ekim Cumartesi günü Del Mar’da bir etkinliğe imza atacak. Yapılacak olan Chopin konserini BTF San Diego gönüllüleri organize ediyor.

San Diego’daki BTF gönüllüleri ile yaptığım sohbette özet olarak anlattıkları şu: “Her ne kadar binlerce kilometre ötede olsak da, dost meclislerinde laf dönüp dolaşıp Türkiye’ye, sorunlarımıza, neler yapabileceğimize gelir. Kimimiz 3-5 senedir, kimimiz 20-25 senedir yurtdışındayız. Tatiller dışında Türkiye’ye gidemesek de, gönülbağımız birdir…
Çoğunlugumuz Türkiye’de büyüdük, okuduk… Kısıtlı imkanlarla bize en iyi eğitimi vermiş ülkemize bir minnet borcumuz var. Aklımızın bir köşesinde Türkiye için ne yapmalı, ne etmeli sorusu hep takılı… İşte bu soruya cevap bulduğumuz bu vakıf ile dostlar arasındayız ve Bridge to Türkiye Fund (BTF) aracılığıyla Türkiye’deki olanakları kısıtlı çocuk ve gençlere eğitim, kaynak, araç ve bilgi yardımı yapıyoruz. Hedefimiz belli, sohbet koyu, umudumuz tam!”

Amaçlarını merak ettim… “Tamamen gönüllü ve çağdaş eğitimin Türkiye’nin geleceği için en önemli yatırım olduğuna canı gönülden inanıyoruz. Öncelikle Güney Kaliforniya’da yaşayan Türklere ve Türk dostlarına ulaşmak, onlara BTF’yi tanıtmak, Türkiye’nin eğitim sorunlarını tek tek projelere indirgeyip, direk katılımı sağlamak ve Türkiye’nin geleceğine bu şekilde katkıda bulunmak” dediler ve eklediler: “Bizim gibi sıradan, yaşamın içinden gelen kişilerin biraraya gelip, bir amaç çevresinde toplandıklarında sıradışı sonuçlar ortaya çıkaracağına inanan, Amerika’dan Türkiye’ye bir köprü vazifesi üstlenen böyle bir kuruluş için çalışmak mutluluk verici.”

BTF’nin San Diego halkasının 2010’da destekledikleri ana eğitim projesi ise, Milliyet Gazetesi’nin başlattığı, “Baba Beni Okula Gönder” eğitim kampanyası kapsamındaki Batman Kız Yurdu projesi.
Bu proje hakkında anlattıkları şöyle: “Türkiye’deki eğitim gerçekleri ve verileri arzu edilenin çok gerisinde. 2010 yılında hala okula gitmeyen çocuklardan ve bu çocukların yarısından çoğunun kız olmasından bahsediyoruz. Kızları eğitmenin, ailelerin, mahallelelerin değişebilmesine ve memleketin kalkınmasına direk etkisi olduğunu biliyoruz.”

“Neden Batman?” diye sorduğumda, “Genç kızlarımızın en çok intihar ettiği illerden ve eğitime katılımın en düşük olduğu illerden biri Batman’dır. Egitimin bir çocuğun gelişiminde, mutluluğunda en önemli etken olduğunu ve bu konuda en fazla desteğe ihtiyaç olan bölgelere eğilmekle en fazla getiriyi sağlayacağımızı düşünüyoruz.” diye yanıtladılar.

Peki, neden yurt? 

Yine verilere göre, okullar uzaktaysa ailelerin çocuklarını okullara ya hiç göndermedikleri veya kızlar eve geldiklerinde ev işlerinden, okullarına, derslerine konsantre olamadıkları görülüyor. Yurt ise kalacakları güvenli bir yer sağlıyor. Derslerine konsantre olabiliyorlar ve bu yolda, okuldan ayrılma oranı düşüyor.

5 Haziran’da ilkini düzenlediğiniz toplantı çok dikkat çekmişti… 

Evet, San Diego’da gerçekleştirdiğimiz BTF tanıtım toplantısı, taban hareketimizin ilk sınavıydı.

Amacınıza ulaştınız galiba… 

Elbette, bu ilk gecede ana amacımız, dostlarımıza BTF’yi tanıtmak, Türkiye’nin eğitim sorunlarını anlatmak ve bu konuda bir duyarlılık oluşturmaktı. 45 gönüldaşımızın katılımı ve destekleri sayesinde çok başarılı geçen bu gecede, doğrudan ve sonradan toplanan bağışlarla 20 bin dolar olan 2010 hedefimizi geçtik. O gece, hepimizin özenle hazırlandığı, ne söyleneceğinden ne sunulacağına kadar her detayı tek tek düşünüp harekete geçirdiğimiz zorlu bir organizasyondu. İlk çekirdek toplantımızı aratmayacak bir coşkuyla sonlandırdığımız bir gece oldu. Öyle ki sevincinden hıçkıra hıçkıra ağlayanlarımız oldu. Bazımız o gece sevinçten uyuyamadı. Eminim birkaçımız çok seneler sonra, o geceyi yaşamındaki en önemli anlardan biri olarak hatırlayacak.

“Facebook, twitter, linked-in…gibi sosyal ağlar önemli!” 

BTF, facebook uzerinden JP Morgan Chase’in gönüllü organizasyonlar için açtığı bir yarışmada ikinci olarak 100 bin dolar kazanmış. Amaçlarının bu parayı, kendi tabanlarından gelecek bağışlarla ikiye katlayıp 2010 sonunda Batman Kız Yurdu icin Türkiye’ye yollamak olduğunu söylediler ve eklediler: “Bu sene, BTF icin Amerika’nın, Washington, Wilmington, San Francisco gibi pek çok yerinde, bizim gibi tamamen gönüllülerden oluşan halkalar, tanıtım ve bağış toplama organizasyonları yürütmekteler. Amacımıza ulaşmak yolunda emin adımlar atmaya devam ediyoruz. 
 
 Siz nereden başlayabilirsiniz, neler yapabilirsiniz? Web’de “Bridgetoturkiye.org”u ziyaret edin, Facebook causes’da ‘Bridgetoturkiyefund’ı arkadaş edinin. Bize katılın, etkinliklerimize gelin. BTF’ye bağış yapın, gönüldaşımız olun! Bu çorbada sizin de tuzunuz olsun! Bize [email protected]’dan ulaşabilirsiniz.”

Gönüllülerin yanı sıra BTF’nin saymanı İsmail Arslan ile de görüştüm. Arslan, bu organizasyon için aylardır durup dinlemeden çalışıldığını söyledi. San Diego ve Kaliforniya çevresinden bu organizasyon için çalışan gönüllüler ordusuna ve destek veren herkese teşekkür etti. Konser gelirleri de “Baba Beni Okula Gönder” kampanyası ile ortak bir çalışma olan Batman’da bir kız yurdu yapımı için yönlendirilecek.

“Batman Kız Yurdu” projesi için bu güne kadar toplanan 150 bin doların 20 bin dolardan fazlasının San Diego halkası tarafından gerçekleştiğine dikkat çeken Arslan, şöyle devam etti: “Hedefimiz 200 bin dolar! Türkiye’de liderliğini Gülriz Sururi’nin yaptığı tiyatro sanatçıları grubu da bize paralel olarak 100 bin dolar topluyor. Geri kalan kısmını Okan Bayülgen bir TV programı yaparak tamamlayacak.
Dünyaca ünlü Türk-Amerikan sanatçımız sayın İdil Olcay Ülgen yoğun programları arasında Michigan’dan gelerek aktivitemize zaman ayırabildiği için çok şanslıyız. İdil hanımefendiye şahsım ve 5 kıtaya yayılmış tüm BTF ailesi adına desteği için sonsuz teşekkür ediyorum. Bizi şereflendirdiler.

Turkish Journal vasıtası ile de hem Del Mar civarındaki Kaliforniyalılara bu muhteşem konseri kaçırmamaları çağrısında bulunmak istiyor hem de diğer bölgelerde yaşayan, Türkiyemiz’e geri dönümlerde bulunarak, toplumsal fayda üretmek isteyen sosyal girişimcilerimizin desteklerini bekliyoruz.”

Son olarak, Vakıfın Kurucu Başkanı Emin Pamucak ile de konuştum. İdil hanıma BTF ailesi olarak katkıları için çok teşekkür ettiklerini söyledi ve ekledi: “Diğer bölgelerden de Türkiyemize katkıda bulunarak, toplumsal fayda üretmek isteyen gönüllü girişimcilerimizin bizimle temasa geçmelerini bekliyoruz. Amacımız, ABD’ye süregelen beyin göçünü, minik bir vefa borcumuz olarak Türk eğitimine geri dönüştürebilmek.”

Dileyelim BTF hedefine çabucak ulaşsın… Siz de kendi çocuklarınızın yüzlerini ve parlak geleceklerini gözünüzde canlandırın, ardından bir çocuğun hayatını değiştirebilmek için yapılacak ne çok şey olduğu aklınıza gelecektir… Adaletsiz bu dünyada eşitliğe odaklanmaktan başka çare yok… Böyle girişimleri desteklemeliyiz!!!

 

(Turkish Journal)

 

Become a patron at Patreon!