ABD’de “Ağrı’nın Derinliği” konuşuluyor…

deep_mountain


İngilizce’de Deep Mountain: Across the Turkish- Armenian Divide adıyla yayınlanan “Ağrı’nın Derinliği” için Amerika Birleşik Devletleri’nde tanıtım turuna çıkan Ece Temelkuran’ın son durağı Boston Watertown Halk Kütüphanesi. Temelkuran, bugün gerçekleşecek seminerde Hrant Dink için konuşacak. 

Michigan ve Harvard Üniversitesi gibi ABD’nin önemli okullarında verdiği seminerlerde “Ağrı’nın Derinliği”ne odaklanan Temelkuran, hesaplaşma, tarihin yeniden yaratılması, Türklerin Ermeni tarihiyle ilgili algıları gibi başlıkların yanı sıra konuyla ilgili kişisel tecrübelerinin de üzerinde durdu.

“Bu kitap ne sadece Ermenilere ne de sadece Türkleredir. “Ağrı’nın Derinliği”, evsiz kalmanın, evinden uzak düşmenin acısını bilen, tahmin edebilen herkese yazılmıştır.” diyen Temelkuran, “Aidiyetimizin bize ezberlettiklerinin ötesinde bir ‘Biz’ olabilir mi? İçine hapsolmadığımız, dışına atılmadığımız bir ‘Ev’, bir ‘Biz’ kurulabilir mi?” diye sordu…

İspanyolca çevirisi devam eden ve önümüzdeki aylarda Planeta’dan çıkacak olan “Ağrı’nın Derinliği”, geçtiğimiz günlerde Peter Preston tarafından kaleme alınan ve Guardian gazetesinde yayımlanan bir yazıda övgüyle anılmıştı.

Ece Temelkuran’dan bu seminerlere dair kısa da olsa bilgi aldım…

“Ağrı’nın Derinliği”nin Amerika’da yayınlanmasının kendisi için çok önemli olduğunu söyledi. Nedenini şöyle açıkladı: “Çünkü Türkiye’de en çok “dehumanized” edilen diaspora buradaki Ermeniler. Bu seminerler sırasında benim için bu kitabın Türkiye’de nasıl algılandığını anlatmak çok önemliydi. Böylelikle önemli bir köprü kurulabileceğini düşündüm. Tabii bir de işin ilginç yanı var. Kitapta Ermenistan, Fransa ve ABD’de yaşayan Ermenilerin bana anlattığı hikayeler var. Bu seminerler sayesinde Ermenilerin bana anlattığı hikayeleri Ermeniler bir Türk’ün ağzından yeniden duymuş oldular. Öte yandan Türk ulusal kimliğinin nasıl oluştuğunu, Ermeni meselesine olan yaklaşımın nasıl çocukluğumuzdan gelen bilgilerle donatıldığını öğrendiler.”

Kitabın akademik çevrede de ilgiliyle karşılandığını duyduğumu belirttim…
Doğruladı ve ekledi: “Bu benim için önemli. Orada biriken bilgiye katkısı olursa bu benim için son derece mutluluk verici olur. “Ağrı’nın Derinliği” şimdiden Kanada’daki bir üniversitenin müfredatına girdi. Umarım bu meseleyle ilgilenen genç insanlar bu yolla kitaba ulaşıp ‘sokaktan’ gelen bu bilgiyi kendi akademik birikimlerine katabilirler.”

Kitap ile ilgili daha önce yaptığımız söyleşiyi sunuyorum: ‘Deep Mountain’

 

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!