Trump’ın Kara Günü
Belgesiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi için pazar günü düzenlenen baskınlar Amerikan tarihinin en karanlık günlerinden biri olarak hatırlanacak.
Yeniden seçilmeye hazırlanan Trump için, kapı yumruklayan göçmenlik görevlileri ve yakalanan göçmenlerin görüntüleriyle Amerikan tarihinin en pahalı seçim kampanya reklamını yapacak deniliyor. Planlanan 2000’den fazla kişinin tutuklanması. Baskınlar Atlanta, Baltimore, Chicago, Denver, Houston, Los Angeles, Miami, New York ve San Francisco’dan oluşan 9 şehir dışında New Orleans’ın da Barry kasırgasından etkilenmeyen bölgelerinde düzenlenecek.
Trump, göçmenleri toplu halde sınır dışı etmeye çalışan ilk ABD devlet başkanı ya da bu işi yapmak için kademeli baskın yöntemi kullanan ilk kişi olmayacak. Trump’ı bu konuda farklı kılan, kullandığı yöntem veya stratejiler değil, arkasında uzun vadeli politika hedeflerinin olmaması.
Amerika Birleşik Devletleri’nde tahmini on buçuk milyon belgesiz göçmen var. Bunların tümünü veya çoğunu takip etmek, alıkoymak ve sınır dışı etmek mümkün değil. ABD göçmenlik yetkilileri, Trump’ın tweet’leri ve haber kanallarına sızdırdığı bilgiler yüzünden sürpriz baskın yapma şansına sahip değiller. Perşembe günü Nancy Pelosi, Temsilciler Meclisi’nde Demokratları belgesiz seçmenlerine ABD Göçmenlik ve Gümrük Muhafaza Bürosu (ICE) temsilcilerini evlerine almama haklarına dair bilgi vermeye çağırdı. Ayrıca göçmenlik avukatları, gözaltına alınanların davalarını yeniden açmaya çalışacak ve yasal işlem devam ederken sınır dışı edilmesini durduracaklar. Örneğin, Amerikan Sivil Özgürlükler Sendikası Perşembe günü New York’ta bir dava açtı ve federal bir hakimden sığınmacı ailelerin mahkemeye çıkmadan sınır dışı edilmemelerini talep etti.
ICE’nin öncelikle ABD’ye yeni gelenleri hedef aldığı bildiriliyor, ancak bu kişiler dışında da tutuklamalar olacağı söyleniyor. Bu gözaltılar arkadaşlar, komşular, iş arkadaşları ve hatta aile üyelerini içerebilir. New York Times, bazı ICE temsilcilerinin yaklaşan baskınlar sırasında bebekleri ve küçük çocukları tutuklama konusunda “endişelerini dile getirdiğini” bildirdi; ancak büyük olasılıkla emirin dinleneceği ve tutuklamaların devam edeceği söyleniyor.
Taktik hataların ve bu baskınların yapacağı sınırlı pratik etki göz önüne alındığında, Trump yönetiminin, sınır dışı edilme baskınlarını, onları daha başarılı kılmak için değil; göçmenlere korku aşılamak ve destekçilerine tam da bunu yaptığını işaret etmek için yaptığı öngörülüyor.
Trump aslında bir göçmenlik problemini çözmeye çalışmıyor. Ülkedeki bütün belgesiz kişileri veya birçoğunu ülkeden gönderme yetkisine sahip değil ve göçmenlerin yasal statüsünü herhangi bir şekilde normalleştirme isteğinden de yoksun.