“Yasalar, silaha kolay ulaşılabilirliğin önüne geçmeli”

bireysel_silahlanma

 

No Guns“Geçtiğimiz 50 yıl içinde silah yüzünden ölen Amerikalı sayısı savaşta ölenlerden daha fazla.” vox.com’da altı çizilen bu bilginin devamı şöyle: “Vietnam Savaşı’ndan bu yana, yaklaşık 67 bin Amerikalı çatışmada öldü. Aynı zaman dilimi içinde, yaklaşık 1,5 milyon Amerikalı silahla vurulduktan sonra hayatını kaybetti. Amerika Birleşik Devletleri’nin kuruluşundan bu yana yaklaşık 1.170 bin kişi çatışmada hayatını kaybetti. Bobby Kennedy’nin 1968 yılında vurularak öldürüldüğü tarihten bugüne ise yaklaşık 1.490 bin kişi silahla öldü. İkinci Dünya Savaşı’nda ölen Amerikalı sayısı 400 bin’den fazla ve son 47 yılda, silahla ölen insan sayısı savaş sonrası ölümleri geçti.”

ABD’de silahla ölüm araba kazası kadar yaygın. Silahlar, AIDS, savaş, aşırı doz uyuşturucu madde alımı ve terörden daha fazla can alıyor. Kendini savunmak için silahlanan yüz binlerce kişinin, aynı silahı kendine doğrultarak intihar girişiminde bulunduğunun ve verilere göre silah sahibi olmanın sizi daha güvenli kılmadığının altını çizelim.

Harvard Üniversitesi Sağlık Politikası ve Yönetimi Anabilim Dalı Profesörü Prof. Dr. David Hemenway, bir konuşmamızda, ABD’de her yüz kişiden doksanında ateşli silah olduğunu ve ortalama bir günde, silah yoluyla seksen kişinin öldüğünü, yaklaşık üç yüz kişinin de yaralandığını söylemişti. “Başka herhangi bir şeyin felaket etkisi bu tür olsaydı, halktan yükselen çığlıklar sağır edici olabilirdi” demiş ve kamu sağlığı açısından bakıldığında silah bulundurmanın zorlaştırılmamasına anlam veremediğini belirtmişti.
ABD’yi diğer iki düzine yüksek gelirli ülkeler ile karşılaştırdığında, ABD’nin silah vasıtası ile yaşanan şiddet konusunda açık ara önde olduğunun altını çizmişti: “Silahlanan nüfus fazlalığı ve diğer ülkelere kıyasla silah kontrolü için gerekli yasaların zayıflığı ortada. ABD’nin 50 eyaletine baktığınızda silahlanma ile cinayet arasında doğru orantı olduğunu; hatta intihar oranlarının ve silah sebebiyle oluşan kazayla ölüm oranlarının da daha yüksek olduğunu görürsünüz. Bu durum ABD için bir halk sağlığı trajedisidir. Yasalar, silaha kolay ulaşılabilirliğin önüne geçmeli.”

Hemenway’in çarşamba günü San Bernardino’da yaşanan facia sonrası yaptığı yorum ise şöyle: “Birçok benzer facia, intihar eğilimi olan bireylerin tahrik olması sonucu ortaya çıkıyor. Son bir “zafer parıltısı”için harekete geçebiliyorlar. Çarşamba günkü olay, çok sıradışı görünüyor. Eğer yanınızda biri varsa, bir intihar ya da başka bir nedenden hayatınızı yok etmek için değil bir nedenle orada olma eğiliminiz daha fazla. Yaşanan terör eylemi gibi, çok farklı görünüyor.”

 

Become a patron at Patreon!