Ömer el-Beşir için tutuklama kararı

Uluslararası Ceza Mahkemesi ilk kez halen görevde olan bir lider hakkında tutuklama emri çıkardı. 

Uluslararası Ceza Mahkemesi Savcısı, Sudan’ın Darfur Bölgesi’nde işlendiği iddia edilen savaş suçlarıyla ilgili olarak Sudan Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir ve elli tane Sudan’lı yönetici hakkında geçen yılın temmuz başında tutuklama emri çıkarılmasını istemişti. Tutuklama emri bugün verildi.

Savcı Luis Moreno Ocampo, Darfur’da son beş yılda yaşananlarda, el-Beşir’in cezai sorumluluğu olduğunu söylemişti. Ocampo toplanan kanıtların; el-Beşir aleyhinde savaş suçları, insanlığa karşı suçlar ve soykırım dahil, on ayrı suçlamayı doğruladığını belirtmişti. Sudan hükümeti, savcılığın ilk açıklamasını reddederken; İnsan Hakları İzleme Örgütü, el-Beşir’e yönelik tutumun, kimsenin hukuktan üstün olmadığını gösterdiğini açıklamıştı. İsyancı Sudan Kurtuluş Ordusu ise gelişmelerden memnuniyet duyduğunu ifade ediyor. Sudan hükümeti Uluslararası Ceza Mahkemesini tanımıyor.

Sudan’ın bağımsızlığını kabul eden ilk ülke olan Türkiye’nin karar karşısında nasıl davranacağı merak konusu. BMGK daimi ülkelerinden Amerika, Fransa ve İngiltere kararın uygulanmasından yana olduklarını bildirdi. Şiddetlenen iç savaşın sorumlusunun el-Beşir’in kendisi olduğu düşünülüyor.

Türkiye iki kez ağırladı kendisini. 2006’da Başbakan Erdoğan Sudan’da soykırım yapılmadığını söylemişti. Bugün alınan emirin erteleme kararı gelirse Dış İşleri Bakanı Babacan, Türkiye’nin Rusya, Çin, Libya ve Uganda ile birlikte imza atacağını söylemişti. Birçok kişi Türkiye’nin batı karşısında karar almasının yadırganacağını, özellikle Başbakan’ın Davos çıkışı sonrası büyük bir tezat olacağını düşünüyorlar.

Önümüzdeki iki yıl içinde Türkiye’nin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ndeki adımları dikkatle izlenecek. Türkiye’nin her tarafa eşit mesafede durması gerektiği ve Türkiye taraf olmamalı görüşü ağır basıyor. Marjinalize edilmiş ülkeler ve partilerin yanında olmanın kötüye işaret olduğunun altı çiziliyor.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!