Amerika giderek dinsizleşiyor mu?

“Amerika’da Dini Kimlik” anketine katılan kişilerin yüzde 15’i herhangi bir dine inanmadıklarını belirtmişler. 2001 yılında yapılan araştırmaya kıyasla, yüzde 14.2 oranında dine inanma oranında düşüş saptanmış. 1990’a kıyasla inananlar oranında yüzde 8.2 düşme olmuş. 
Amerikalıların önceki yıllarda kuzey doğu eyaletlerinde yoğunlaşan Katolik nüfusu güney batıya doğru yayılmaya başlamış. Geniş çaplı araştırmalar sonucu, dinsiz olduğunu söyleyen insan sayısında da artış olduğu belirtiliyor.

Hartford’da bulunan Trinity Kolej’de görevli araştırmacılar, geçen yıl şubat – kasım ayları arası 54,461 yetişkin ile görüşmüş. Araştırma sonucuna göre, geleneksel dini yaşam modelinin çok kişi tarafından takip edilmediği saptanmış.

Görüşülen evli çiftlerin yüzde 30’u dini tören ile evlenmemiş. Görüşülen kişilerin yüzde 27’si ölümleri sonrası dini tören istemediklerini belirtmişler.

Araştırmacılar, Amerikalıların yüzde 12’sinin bir güce inandıkları ama dini çerçevede “tanrı” inancı olmadığını belirtiyorlar. 1990’dan bu yana ortaya çıkan Scientology, Wicca ve Santeria gibi yeni dini hareketleri takip eden nüfusun artmasının da altı çiziliyor.

Araştırma sonucunda, Maine, New Hampshire, Vermont, Massachusetts, Rhode Island ve Connecticut’ın yer aldığı kuzeydeki New England bölgesi dini inanca sahip nüfusun en az olduğu yer olarak dikkat çekiyor. Özellikle Vermont’ta yaşayan nüfusun yüzde 34’ünün herhangi bir dine inanmadıkları sonucu dikkat çekici.

Dinsiz insanların sayısındaki artış, diğer dinlere geçen insan sayısından daha çokmuş. Kaliforniya ve Teksas eyaletlerinde Katolik nüfusunda artış saptanmış, bunun sebebini Latin göçmen nüfusunun artmasına bağlıyorlar.

Amerika’da ulusal olarak Katolikler en geniş nüfusa sahip. 57 milyon insanın kiliseye kayıtlı olduğu söyleniyor. 1990’a oranla 11 milyon fazla insan kiliseye üye olmuş.

Araştırmacılar, Amerika’da yaşayan Yahudi nüfusu üzerinde duracaklarını ve de ne kadar kişinin Yahudiliği sadece kültürel olarak yaşadığını saptamak istediklerini belirtiyorlar. Yüzde 0.6 oranında Müslüman nüfusunda artış varmış, Budism gibi doğu ülkelerinde çoğunlukla inanılan dinlere inanan kişi sayısında azalma görülmüş.

Son olarak, araştırmacılar elde edilen sonuçların nedenlerine inilip, araştırmanın genişletileceğini duyurdular.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!