Peru geçmişi ile hesaplaştı!


Peru eski Devlet Başkanı Alberto Fujimori, başkanlığı döneminde Peru ordusu bünyesindeki “Grup Colina” adlı ölüm timinin işlediği cinayetlerdeki payı dolayısıyla 25 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 

15 ay süren davanın dün açıklanan kararı kurbanların yakınlarını mutlu ederken Fujimori destekçilerinin tepkisini çekti.1990-2000 yılları arasında başkanlık yapan Fujimori’nin rejim karşıtı “Aydınlık Yol” örgütüne karşı örgütsel bağı olmayan bir çok masum insanın da ölümüne yol açan acımasız askeri mücadelesi, göreceli olarak iyi sinyaller veren ekonominin de etkisiyle karşısında gereken muhalefeti bulamamıştı.

2000 yılında gizli servis şefinin karıştığı rüşvet skandalı sonrası istifa ederek Japonya’ya kaçan Fujimori, 2005 yılında geldiği Şili’den uzun bir hukuk mücadelesi sonucu 2007 yılında Peru hükümetine iade edilmişti.

Mahkemenin dün aldığı karar Fujimori’nin 1991 yılındaki Barrios Altos ve 1992 yılındaki La Cantuta katliamlarındaki rolüne dayanıyor. Fujimori’nin bilgisi ve onayı ile kurulan “Grup Colina”ya mensup yüzü maskeli altı kişilik grup 1991 yılında “Aydınlık Yol” gerillalarının toplantı yapacağı düşünülen yeri otomatik tüfeklerle basmış, biri 8 yaşında bir çocuk olmak üzere 15 kişiyi yere yatırdıktan sonra kurşuna dizerek öldürmüştü. Olayın ardından gerillaların baskın yapılan binanın başka bir katında toplandıkları ve kurbanların gerillalarla bir ilişkilerinin bulunmadığı ortaya çıkmıştı. 1992 yılında ise Lima’nın muhalif kimliğiyle bilinen La Cantuta Üniversitesi’ne yapılan gece baskınında kaçırılan ve bir daha da haber alınamayan 9 öğrenci ve bir profesörün işkence yapıldıktan sonra öldürüldükleri ordu içinden sızan bilgilerin üzerine gidilmesi sonrası ortaya çıkarılmıştı. Fujimori 1995 yılında çıkarttığı af ile bu katliamlara karışan grup üyelerinin serbest kalmasını sağlamıştı.

Fujimori’nin 2011 yılında başkanlık seçimlerinde aday olması beklenen kongre üyesi kızı Keiko Fujimori karara tepki gösterdi.

Kayıp yakınları ise karar okunurken gözyaşlarına hakim olamadılar. Yitirdiklerinin acısı sorumluların cezalarını bulmaya başlamalarıyla dinmeyecek olsa da, kararı sevinçle karşıladılar.

Böylelikle Arjantin ve Şili’den sonraPeru da genç çocukların kanını dökenleri yargılayarak geçmişiyle hesaplaşan ülkeler arasına katıldı. Umarız bir gün binlerce insanı katleden 12 Eylül generallerinin de yargılanmasının önündeki yasal engeller kalkar ve insanlarımıza büyük acılar yaşatan kişiler gerekli cezalara çarptırılırlar.

 

(Turkish Journal)


Become a patron at Patreon!