Amerika yine Salmonella paniğinde!
Fıstık ezmesi sonrası şimde de fıstıkta (pistachio) salmonella bakterisi ile karşılaştıkladıklarını belirten Food and Drug Administration (Yemek ve İlaç Kurulu) yetkilileri uyarıyor: Gerekli tetkikleri yapana kadar fıstık yemeyin. Daha önce almış olduğunuz fıstıkları atmayın ama hangi ürünlerin bakteriye tabii olduğunu bulana kadar tüketmeyin.
Amerika’nın ikinci büyük (pistachio) fıstık üretim merkezi Setton Çiftliği’nden alınan fıstıklarda salmonella bakterisine rastlandı. Kraft’ın karışık kuruyemiş paketlerinde rastladığı bakteri tüm Amerika’yı alarma geçirdi. Çünki kilolarca fıstığın Setton Çiftliği’nden 31 ayrı eyalete dağıtıldığı bildirildi. Şu ana kadar kimse hastahaneye başvurmasa bile birkaç üründe rastlanan bakteri, öncelikle Kaliforniya’yı alarma geçirdi.
Amerika genelinde yaşanacak bir salgından korunmak amacı ile tetkikler devam ediyor. Denetim ve kontrolden sonra gerekli açıklama yapılacak.
Genellikle salmonelle bakterilerinin pişmemiş olan çiğ etlerde, tavuklarda ve yumurtada bulunduğunu duymuşuzdur. Ama fıstıkta bu bakteriye rastlanması gösteriyor ki gerekli önlemler alınmadan üretilen veya dağıtılan birçok ürün vasıtası ile bu bakteri kaynaklı hastalığa yakalanılabiliyormuş. “Bakteriler, kendi başlarına hareket edemezler” bilgisinden yola çıkarak herbirimizin bakteri taşıyıcı olduğumuzu unutmamak gerekiyor.
“Salmonella bakterileri” bulaşan besin maddelerinin içilip veya yenmesiyle bu bakterilerin sindirim kanalına ulaşıp burada çoğalmaları sonucu oluşan, ateş yükselmesiyle seyreden hastalık, bir çeşit mide-bağırsak iltihaplanmasıymış. 8-72 saat içerisinde karın ağrısı, ishal ve ateş belirtileriyle kendisini gösteriyormuş. Mide bulantısı, kusma ve başağrısı ortaya çıkabiliyor, rahatsızlık 4-7 gün sürebiliyormuş.
T.C. Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Gıda Güvenliği Daire Başkanlığının yayımladığı bir kitapçıkta salmonelladan korunma yolları şöyle sıralanıyor:
Et ve et ürünlerini güvenilir yerlerden satın alın.
Kırık, çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurta satın almayın.
Yumurtayı kullanmadan önce mutlaka yıkayın.
Çiğ ve pişmiş etleri hazırlarken farklı bıçak ve doğrama tahtası kullanın.
Terbiye edilmiş etleri pişirinceye kadar buzdolabında saklayın.
Yiyeceklerinizi pişirirken, pişirme sıcaklığının bakterinin ölebileceği sıcaklığa (65ºC ve üzeri) ulaşmasına dikkat edin.
Derin tencerelerde yiyeceği pişirirken sık sık karıştırın, yemeğin her tarafına sıcaklığın dengeli dağılımını sağlayın.
Çiğ et, yumurta ve kümes hayvanlarının etlerini elledikten sonra ve tuvalet sonrasında ellerinizi sıcak sabunlu su ile yıkayın.
Her kullanımdan sonra tüm araç gereçler ve yüzeyleri deterjanlı sıcak su ile iyice yıkayın ve dezenfekte edin.
(Turkish Journal)