ABD’deki Türk toplumuna ‘Birlik Olmalıyız’ çağrısı

ABD’deki Türk toplum üyelerinin, California’da Türkiye aleyhine AB-961 ve SB-234 rumuzlu kanun teklifine karşı tepkilerini mümkün olan en geniş şekilde kayda geçirmelerinde fayda görüldüğü bildirildi. 
Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolusluğu, Türk toplum üyelerinin, gerek AB-961 gerekse SB-234 rumuzlu kanun teklifi aleyhindeki görüş ve tepkilerini mümkün olan en geniş şekilde kayda geçirmelerinde büyük yarar bulunduğunu duyurdu…

AB-961 rumuzlu kanun teklifi, Eyalet Asamblesi İş ve Meslek Komitesi’nde 21 Nisan’da gerçekleştirilen görüşme neticesinde kabul edildi. Sözkonusu kanun teklifi, 28 Nisan’da Eyalet Asamblesi Adalet İşleri Komitesi’nde (Committee on Judiciary) yapılacak toplantıda da kabul görmesi halinde, Eyalet Asamblesi genel kurulunda oya sunulacak. Eyalet Asamblesi’nde kabul edilen kanun teklifleri ise benzer bir sürecin işleyeceği Eyalet Senatosu’na havale ediliyor.

Bu teklifin amacı, “soykırım suçu işleyenler” (perpetrators of genocide) ile iş ilişkisi içine girmiş olan şirketlerin veya bu şirketlere bağlı diğer şirketlerin Kaliforniya’da eyalet kurumları tarafından açılacak mal ve hizmet alımı ihalelerine girmesinin yasaklanması olarak belirtiliyor. Bahsekonu şirketler, öneri metninde “scrutinized company” olarak tanımlanıyor.

Kaliforniya Kamu İhale Yasasında, 1915 olayları ile bağlantılı olarak yapılmaya çalışılan yasal düzenleme çerçevesinde, gerek hukuki gerek ticari boyutu itibariyle ülkemiz ve Kaliforniya’daki Türk toplumu açısından ciddi sıkıntılar yaratması muhtemel AB-961 rumuzlu kanun teklifine dair Türkiye Cumhuriyeti Los Angeles Başkonsolusluğu tarafından yapılan duyuruda şu ifadelere yer verildi:
“İş ve Meslek Komitesi’nde 21 Nisan’da gerçekleştirilen toplantı sırasında, AB-961 aleyhindeki görüşlerimiz, Kaliforniya’nin çeşitli bölgelerinden Sacramento’ya giden Türk toplum temsilcileri ve işadamlarımız dahil toplam 12 kişilik bir grup tarafından kayda geçirilmiş bulunmaktadır. Kaliforniya’daki iş ve vatandaş derneklerimizin mensupları ve Türk toplumunun diğer üyeleri tarafından gerek bahsekonu komitelere gerek Eyalet Asamblesi üyelerine gönderilen çok sayıda yazılı tepki mesajı/e-posta da tepkilerimizin kayda geçirilmesi açısından son derece yararlı olmuştur.

AB-961, İş ve Meslek Komitesinde bilinen nedenlerle kabul görmüş olsa da, Kaliforniya’daki Türk toplum üyelerinin, kendilerini ilgilendiren bir konuda ortaya koydukları tepki, toplum üyelerimizin eyalet yaşama süreçlerine etkin şekilde katılımı açısından, mutlaka ve artarak devam ettirilmesi gereken önemli bir emsal oluşturmuştur.

Bu bağlamda, AB-961 sayılı kanun teklifine karşı verilen mücadeleye katkıda bulunan Türk toplumunun değerli üyelerinin çabaları şükranla karşılanmakta olup, sözkonusu kanun teklifi hakkında 28 Nisan’da Eyalet Asamblesi Adalet İşleri Komitesi’nde yapılacak görüşme öncesinde de AB-961 aleyhindeki bu çabaların artarak sürdürülmesi beklenmektedir.”

Türkiye’nin Los Angeles Başkonsolusluğu’nun duyurusunda, Kaliforniya Eğitim Yasası’nda yine 1915 olayları ile bağlantılı olarak yapılmaya çalışılan değişiklikle ilgili SB-234 sayılı kanun teklifi ile de aktif şekilde mücadele edilmesinin büyük önem taşıdığına değiniliyor. SB-234 üzerinde 29 Nisan’da Senato Eğitim Komitesi’nde yapılacak görüşme öncesinde de Türk toplum üyelerinin bahsekonu kanun teklifi aleyhindeki görüş ve tepkilerini mümkün olan en geniş şekilde kayda geçirmelerinde büyük yarar bulunduğunun altı çiziliyor.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!