Yasadışı göçmenlere umut!

Başkan Barack Obama, 8 Haziran tarihinde Kongre liderleri ile göçmenlik reformu yasasını tartışmak için biraraya gelecek. 

Geçmişte Obama, Amerika Birleşik Devletleri’nde 12 milyondan fazla belgesiz göçmenin yaşadığına dair açıklama yapmış ve kapsamlı göçmen reformunu desteklediğini belirtmişti.

Daha önce Turkish Journal olarak üst düzey idari yetkililere dayandırarak yaptığımız habere göre, Başkan Obama’nın, mayıs ayı içinde göçmenlik sorunu hakkında kamuoyuna bilgi verip, çözüm için bir an evvel çalışmaya başlaması bekleniyordu.

Bugün önemli bir kaynaktan edinilen bilgiye göre, Obama göçmenlik konusunu kapalı kapılar ardında tartışmaya karar vermiş. Amerika halkına hükümetin her attığı adımı şeffaf bir şekilde ileteceğinin sözünü veren Obama, birçok kişi tarafından bu konuyu gizli tuttuğu için eleştiriliyor. Bir kesim ise Obama’nın kararını onaylıyor ve af karşıtı olan birçok kişinin tepkisini çekmemek için toplantının haziranda kapalı kapılar ardında yapılacağını düşünüyorlar.

Beyaz Saray’da yapılacak toplantıya, bu konuda fikir sahibi Meclis ve Senato’dan birkaç milletvekili, parti liderleri ve göçmenlik konularında çalışan kişiler katılacak. Davetliler arasında Temsilciler Meclisi’nin Kaliforniya’lı Demokrat üyeleri Zoe Lofgren, Xavier Becerra var. Her iki isim de affı açıkça destekliyorlar.

Bu toplantı öyle bir zamanda yapılıyor ki, göçmenler tedirgin. Son sayıma göre, yaklaşık 14 milyon Amerikalı işsiz. En son Haziran 2007’de Kongre bu tasarıyı gündeme aldığında sadece 7 milyon Amerikalı işsizdi. Bugünki işsizlik oranı yüzde 8,9. Yasanın geçmesi  söz konusu olursa 8,3 milyon belgesiz göçmen çalıştıkları yerde rahatlıkla çalışmaya devam edecekler ve Amerika’nın işgücü piyasasında daha emin adımlar ile ilerleyecekler. Bu da rekabeti başlatacağı için, göçmenler dışında bu konuya olumlu yaklaşan çok az kişi var diye yorumlanıyor.

Fotoğraf: Susan Grant

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!