Devrimci Yol’a dair derlenmiş en kapsamlı dijital arşiv hayata geçirildi
Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (RIT) kolektif hafıza çalışmalarının bir parçası olarak Devrimci Yol’a dair derlenmiş en kapsamlı dijital arşivi hayata geçirdi. Arşiv, derginin ilk sayısı olan 1 Mayıs 1977’den itibaren 36 sayı, 25 özel sayı, 7 broşür ve bildirge olmak üzere toplam 68 dokümanı araştırmacıların ilgisine sunuyor.
Devrimci Yol dergisi yanında büyük çoğunluğu 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Avrupa’da Türkçe ve Almanca olarak okurlarıyla buluşan Devrimci İşçi, Türkei Information ve Türkei Depesche yayınlarından da dergi, bülten, özel sayı ve broşür olmak üzere 78 dökümanı bütünleştiriyor. Yine aynı dönemde yayımlanan Devrimci Öğretmen, TÖB DER, Devrimci Gençlik, İşçilerin Sesi ve Yeraltı Maden-İş’e ait de 15 sayı yer alıyor.
Hafızanın müşterekleşmesi olarak tanımlanan çalışmaya dair RIT Kolektif Hafiza ekibi şunları söylüyor:
“Kolektif hafıza çalışmalarındaki ana amacımız geçmiş ve bugün arasındaki etkileşimi sorunsallaştırmak. Bunu derken neyi kastediyoruz? Geçmişin, egemenlerin kurduğu dilden bağımsız ve hatta onu temelden sarsacak bir alternatif olarak yeniden aktarımının yollarını bulmak, bunları kolektif olarak inşa etmek ve geleceğe yönelik toplumu dönüştüren bir yaratıcı etkileşim olarak ortaya çıkarmaktan bahsediyoruz. Hafıza çalışmaları dönüşümü hedeflemesi bağlamında hem bir radikal araştırma alanı hem de kamusal etkileşimin önemli bir parçası. Geçmiş deneyimlerin müşterekleşmesi yalnızca tarihsel olarak konuşulmayanın veya sansürlenenin ortaya çıkarılması olarak değil aynı zamanda toplumsal mücadelelere de ivme kazandıracak bilgi ve deneyim aktarımını da sağlıyor. Bunu yaparken de daha demokratik ve alternatif bir anlatımın imkanlarını yaratıyor. Sonuçta bilginin hegemonik kullanımı yalnızca egemenlere dair bir olgu değil. Sol içerisinde de bilginin, özellikle dökümantasyon çalışmalarında sıkça rastlanan bir durum olarak, geçmişin, kapalı dolaplarda erişimi zor, belli klikler içine hapsedilmiş, paylaşılmayan veya paylaşımı geciktirilen materyaller şeklinde karşımıza çıktığını sıkça görüyoruz. Biz bunu kırmanın bir yolunu bilginin kolektif olarak ortaya çıkarıldığı ve eşitçe paylaşıldığı anlatıların erişimi kolay platformlarda olmalarında bulduk. Devrimci Yol Arşivi tam da bunu deneyimlediğimiz bir dokümantasyon çalışması. Sadece Enstitü veya proje yürütücülerinin değil Devrimci Yol tarihinin parçası olmuş her bireyin iştirak edebileceği ve zenginleştirebileceği kolektif bir deneyim. Umuyoruz ki ortak çalışmanın tüm yaratıcılığı ve verimliliği arşivin büyümesini sağlayacak ve dolayısıyla döneme ilgi duyan tüm araştırmacılar için derinlikli bir kaynak olarak yerini alacak. Özellikle 12 Eylül cuntasından hesap soramadığımız şu durumda hafızanın kolektif olarak inşası bizce çok önemli. Kenan Evren koca bir topluma yaptıklarının, aldığı canların hesabını vermeden ölmüş olabilir ama cuntanın lideri olarak yaptıkları arşivlerimize kayıtlı olacak.”
New York merkezli bir araştırma kooperatifi olan Türkiye Araştırmaları Enstitüsü (RIT) geçtiğimiz nisan ayında çalışmalara başlamıştı. Toplumsal dönüşüm hedefiyle müşterekleştirme pratikleri üzerine ABD, Kanada ve Almanya’da çalışan araştırmacı, sanatçı, yazar, mimar, biliminsanı ve aktivistlerin bir araya geldiği disiplinlerarası bir araştırma kooperatifi olan RIT, amacını “çoğulcu, eşitlikçi ve demokratik bir Türkiye’nin inşasına katkıda bulunmak” olarak tanımlıyor.
Ekonomik ve sosyal adalet, toplumsal cinsiyet ve cinsel haklar, kültürel ve politik tanınma ve ekolojik sürdürülebilirlik alanlarında eleştirel ve tarihsel bir perspektif sunmayı hedefleyen RIT, bu doğrultuda derinlemesine, konu odaklı araştırma ve siyasal analizler, yaratıcı etkileşim projeleri, kolektif öğrenme faaliyetleri ve çeşitli gruplarla işbirliği aracılığıyla yerele dair, somutlaşmış bilgi üretmeyi amaçlıyor.
Enstitü’nün güncel çalışma alanları şöyle:
* Kentsel Adalet ve Şehir Hakkı
* Emek ve Finans
* Kolektif Hafıza
Arşiv için: devrimciyolarsivi.org
RIT sitesinde kolektif hafıza sayfaları: riturkey.org
Türkiye Araştırmaları Enstitüsü’nün internet sitesine www.riturkey.org adresinden ulaşılabilir. Ayrıca, sosyal medya üzerinden de Facebook (ResearchInstituteOnTurkey) ve Twitter (rioturkey) kanalıyla enstitünün çalışmalarını takip edebilirsiniz.
Geçmişi ögrenmek istiyorum
DEV.YOL’U
unutmamak için
Devyol’la ilgili her bilgi ve bulguyu geçmişte olduğu gibi yaşamak istiyorum.