ABD’nin Batı Yakası’nda Türk Festivali

4 ve 5 Ağustos tarihlerinde saat sabah 11 ile akşam 6 arası 20 Custom House Plaza, Monterey Historic Park adresindeki California Türk Sanat ve Kültür Festivali bu yıl da oldukça renkli ve iddialı. 

California Türk Sanat ve Kültür Festivali bu yıl da oldukça renkli ve iddiali. 4 ve 5 Ağustos tarihlerinde saat sabah 11 ile akşam 6 arası 20 Custom House Plaza, Monterey Historic Park adresinde gerçekleşecek festival, kapsamlı ve şeçkin programıyla bu yıl da aynı çizgisinde.

TAAC Monterey Bölümü Festival Komitesi Direktörü İlge Özersen ile festivale dair konuştuk…

Festival fikri

Turkfest Festival Komitesinin başkanı Yavuz Atila, 11 sene önce Monterey’deki Yunan festivalini izlemeye gittiğinde yaşlı bir Türk amca gözleri dolarak “Neden bizim de bir festivalimiz yok?” dediğinde “Sahiden neden yok?” diyerek kolları sıvamış ve bir sene sonra 3 kişi ile Monterey’de Türk festivalini başlatmış.

TAAC Monterey Bölümü Festival Komitesi Direktörü İlge Özersen: “ Festivali başlatan kahramanımız, azminden, ileriyi görüşünden ve geniş yüreğinden dolayı çok takdir ettiğim ve geçtiğimiz yıllarda TAAC’ın ve Monterey Bölümünün ayrıca ATAA’nın batı bölümü başkanlığını yapmış olan sayın Yavuz Atiladır” diye belirtiyor.

“Festival ile nasıl ilgilenmeye başladınız?” diye soruyorum Özersen’e…

“1999 yılı Ocak ayında şu anki işim nedeniyle Los Angeles’tan Monterey’e taşındım ve kısa sürede buradaki arkadaşlarla bir aile gibi olup “Horon Halk Oyunları” ekibine katıldım ve ağustos ayında ki festivalde de “Türk Kahvesi” çadırında gönüllü olarak çalıştım. Festivalin 3. senesinde yardım edip edemeyeceğim sorulduğunda 7 sene Los Angelas’ta Türk, Kıbrıs, Azeri ve Bosna dernekleri ile çalıştığım için seve seve festival komitesi direktörlüğü görevini kabul ettim. İşte bu sene de onuncusuna hazırlanıyoruz” diyor.

Festivali destekleyenler kimler? 

Başta TAAC Monterey Bölümü ve TAAC. Son yıllarda Türkiye Dışişleri Bakanlığı Tanıtma Fonundan da yardım geldi. Onun dışında sponsorlarımız var; DFH, Turkish Airlines, Turkish Cultural Foundation, Childcare Careers (Tunç & Lale Doluca) çifti, Union Bank of California Hostportal, Monterey Bay Technologies, Medialocate USA, US Parking, Melodicoperations gibi.

“Bu sene 10. senemiz olduğu için programımız oldukça yüklü ve zengin”

“Festival komitesindeki yetenekli arkadaşlarımız, “Hadi Hadi” grubunu kurarak 10.cu yıl için özel bir festival CD’si hazırladı. Bu arada büyük katkıları için sayın Şahin Günsel’e Ali Tosun’a (Cemali) ve kompozitor sayın Tayfun Özışık’a sonsuz teşekkürler. Onlarsız bu CD’yi çıkartamazdık.”

Festivalde yok yok… 

“UNESCO 800. doğum yılı nedeniyle bu yılı Rumi yılı ilan etti. Bu nedenle Mevlevi Order of America organizasyonundan gelen semazenler bizlerle birlikte olup, Mevlana çadırında Sufizim’i tanıtacaklar.

Yöre Halk Oyunları ekibi, festival için özel olarak hazırlandı. Ahıskalı ve Azeri çocuk ve gençlerimiz yöresel halk oyunları ile festivale renk katacak. Tabi Horon Halk Oyunları ekibide festivalin vazgeçilmez elemanlarından.

Cemalisiz festival düşünülemez. En güzel şarkıları ile bizlerle olacaklar. Bu sene 2 ayrı grup daha aramıza katılıyor. 3 Amerikalının kurduğu “Nerelisin” adlı grup, oyun havasından Türk sanat müziğine kadar çok geniş repertuara sahip. “Hazerfan” grubu da festivalin süprizlerinden biri. Türkiye’de kurulan grup Amerikalı müzisyenlerinde katılımından sonra, Bay Area’da çalışmalarına devam edip, oryantal ve progresif rock etkilenimleri olan müzik yapmaktadır.

Geçtiğimiz senelerde hazırladığımız Türk köpek, kedi cinsleri köşemiz son derece ilgi gördü. Hatta bu sene 2 yıldır festivale Kangalları ile gelen Amerikalı ziyaretçilerimizin isteği üzerine Kangal çadırı hazırlamaktayız.

Çömlek ve çini ustası sayın Bahri Bulut da aramızda olacak ve çömlek yapımını gösterecek festivalde. Yöresel artistlerimizin yağlı boya tabloları, el işleri, takı ve hediyelik eşyaları da yer almakta.

Konukların kalbine giden yol New Kapadokia (Redwood City) ve Sako’s Mediterranean Cusine’den (Los Angeles) geçer. Muhteşem yemek ve tatlılar ziyaretçilerimizi bekliyor. Sakın kahve çadırından sonra fal için sıraya girmeyi unutmayın.

Her sene olduğu gibi bu senede çocuk çadırımızda resim yarışması ve ödüllerimiz var. Yüz boyama, hacivat-karagöz boyaması, sihirbaz ve daha bir çok sürprizler çocuklarımızı bekliyor. Bu arada çocuk çadırı için yaptığı resimden dolayı çok değerli ressam sayın Işıl Özışık’a ve karton figürlerinin resimleri için de değerli arkadaşımız Oya Bolgun’e sonsuz teşekkürlerimizi iletmek istiyorum.

Bu arada bir çok konuğun ilgiyle beklediği dansözümüz Alcina da programımızda her iki gün.”

Amacınız?

Festivalimizin California’daki tek, Amerika’daki ikinci en büyük Türk Kültür ve Sanat festivali olduğunu vurgulamak istiyorum. Bu tip faaliyetlerin, değişik kültürler arasında diyalog ve barışın oluşmasına katkıda bulunduğunu ve birbirlerinden zevk almalarını sağlamada çok büyük fırsatlar olduğuna inanıyorum.

Festivalimizin amacı, özellikle Amerikalılara ülkemizi, kültür, sanat, tarih ve turizm açısından elimizden geldiği kadar ve imkanlarımız ölçüsünde tanıtabilmek. Yaz aylarında 3 milyon yerli/yabancı turistin ziyaret ettiği Monterey de böyle bir amaca hizmet için inanılmaz güzel bir yer. Daha önceki yıllarda takvimlerine festivali eklettirmek için aradığımız yerel kuruluş ve gazeteler artık direk arayarak bir sene sonraki festivalin tarihini sorar oldular. Her sene Amerikalı, Türk ve yabancı ziyaretçilerimizin olumlu izlenimlerini almak, bizleri biraz daha kamçılıyor daha geniş ve kapsamlı faliyetlerde bulunmak için. Özellikle Amerikalı ziyaretçiler hem çok eğlendiklerini hem de Türkiye hakkında çok şey öğrendiklerini söylüyorlar. Bu arada Türkiye’yi defalarca ziyaret edip memnuniyetlerini dile getiren yada sırf bir sene önceki festivalde bulundukları için Türkiye’yi ziyaret ettiklerini söyleyen konuklarımız, bizlerin gurur kaynağı oluyor.

Beklentileriniz?

Komitemizin onurla yürüttüğü bu festivalimizin, Amerika’da özellikle de California’da yaşayan Amerikan-Türk vatandaşlarımız tarafından sahiplenilip yıllarca devam ettirilmesi en büyük beklentimiz. Gerek dernekler gerekse üyelerle sağlıklı ve devamlı bir ilişki kurabilmek için ortak amaçlar bulabilmek lazım. Çeşitli eyaletlerde yapılan Türk Festivallerinin artıp başarı ile sürdürülmeleri bizleri umutlandırıyor.

Sorunlarınız? 

Her ne kadar festivalimiz iyice oturmuş olsada finansal sorunlarımız tabi hala var ama bunlar bizi yıldırmıyor. Derneklerin birlikte çalışması yapılacak faaliyetlerin maaliyetini azaltacağı gibi organizasyonların da daha canlı ve başarılı olmasını sağlayacağına inanıyorum.

Festivale dair en büyük arzunuz? 

Bu arada Türkiye’de yada buradaki özellikle eğitim ve çocukları kapsayan diğer dernek ve projelere destek olmak benim en büyük arzularımdan biri. Bir kaç sene Monterey’deki Red Cross’a bağış yaptık festivalden zarar etmiş olsak bile. Bu sene de bazı çocuk kuruluşlarına bağış yapmayı düşünüyoruz.

Ah! Gönül bir de San Francisco’da da Türk Festivaline başlanılmasını arzu ediyor. Umarız en kısa zamanda gerçekleşir.

Son olarak belirtmek istedikleriniz? 

Hem 10. yıl heyecanı hem de Monterey’in Kuşadası ile kardeş şehir olma sevincini bir arada yaşıyoruz. Sayın Yavuz Atila’ya bir kez daha teşekkürler bu projeyi başlatıp takip ettiği ve destekleri ile birlikte gerçekleştirdiği için.

Sevgili Festival komitesi ( Yavuz-Nurten Atila, Şahin Günsel, Özden Matsu, Saime Matsu, Oya Bolgun, İlge Özersen) ve Horon halk oyunları ekibi, coşku ile festivallerimize bir yenisini daha eklerken, bugüne kadar bizlerden yardımlarını esirgemeyen bütün dernek ve yönetim kurulu üyelerine, gönüllü arkadaşlara, sponsorlara, sanatçı ve müzisyen arkadaşlara, folklor ekiplerine, satıcılara, ahçı arkadaşlara, lokanta sahiplerine, Türk Hükümetine, Los Angeles başkonsolosluğuna, ATAA derneğine, yardımlaştığımız bütün Türk derneklerine, TV, radyo ve basındaki arkadaşlara, yürek dolusu teşekkür ederken hepinizi festivalimize davet ediyor ve Monterey’den kucak dolusu sevgiler yolluyoruz. Festivalde görüşmek üzere.

İlge Özersen kimdir? 

İstanbul-Heybeli Ada doğumlu. Marmara İşletme’yi bitirir bitirmez 18 yıl önce Los Angelas’a gelir. Banka ve borsa alanlarında çalıştıktan sonra son 8 yıldır Monterey’de Medialocate USA isimli bir çeviri şirketinde muhasebe-finans ve insan kaynaklarından sorumlu olarak çalışıyor. San Francisco’da, bir arkadaşı ile plak/rekor/kayıt işine giriyor ve beste çalışmalarına devam ediyor. Boş vakitlerinde arkadaşları ve ailesi için doğal minerallerden makyaj malzemeleri ve yüz kremleri yapan, renkli bir kişilik.

Festival hakkında gerekli bilgiyi http://www.turkfestca.org/ adresinden alabilirsiniz.

Become a patron at Patreon!