San DiegoDevlet Üniversitesi Kıbrıs’ı birleştirdi

12 değişik ülkeden 21 gencin katıldığı, San Diego Devlet Üniversitesi’deki liderlik ve anlaşmazlıkları çözme konulu programa bu yıl Kıbrıs Türk kesiminden Nadir Özyükselen ve Kıbrıs Rum kesiminden Aristos Papaonisiforou’yu da davet etti. 

Dünyanın dört köşesinden öğrenciler San Diego Devlet Üniversitesi’nde (San Diego State University) buluştular. Kıbrıs Türk kesiminden Nadir Özyükselen ve Kıbrıs Rum kesiminden Aristos Papaonisiforou birbiriyle anlaşmazlık yaşayan toprakların insanları. Her ikisi de birbirlerini Amerika öncesi tanımıyorlardı.
Bu yılki San Diego Devlet Üniversitesi’ndeki liderlik ve anlaşmazlıkları çözme konulu programda Bosna, Moldova, Fas, Kazakistan, Hindistan, Romanya, Çin, Nepal’in dışında Kuzey Kıbrıs ve Güney Kıbrıs’tan da öğrenciler katıldı.

Üç haftalık program sona ermek üzere. Öğrenciler Meksika sınırını, Maritime Müzesini gezdiler. Coronado’da 4 Temmuz kutlamalarına ve çeşitli seminerlere katıldılar.

Bu program öğrencilere ileriye dönük bir umut oldu ve politik problemlerle baş edebilme tecrübesi kattı.

Bu program beş yıldır var ve San Diego’daki Fred J. Hansen vakfından 1.7 milyon dolar finansman desteği alınmış. Bir öğrenci özel San Diego Üniversitesi’nden ve dokuz öğrenci San Diego Devlet Üniversitesi’den olmak üzere seyahat, kalınan oda ve aktivitelerin masrafı gibi detaylar vakıf tarafından karşılanıyor.

Öğrencilerin başka kültürleri tanıması, birbirlerini anlamaları bakımından önemli bir çalışma.

‘San Diego Devlet Üniversitesi Hansen Liderlik ve Uluslararası Birliktelik’ konulu Yaz Enstitüsü’nün başkanı Ron Bee: “Katılımcı yabancı öğrenciler ve yeni mezunlar, kendi ülkelerine döndüklerinde liderlik vasıfları olduğunu ispat edeceklerdir” dedi.

Bu program sayesinde birçok arkadaş edinen öğrenciler, bu arkadaşlığı büyütüp, koruyacaklardır.

Rumların uzlaşmaz, saldırgan tutumuyla 1974’te Kuzey ve Güney olarak ayrılan Kıbrıs, politik problemlerden sıyrılamazken bir yandan da bu çekişme, hiçbir günahı olmayan gençleri de zehirledi. Papaonisiforou ve Özyükselen önyargılarla örülmüş bakış açısından bu program sayesinde sıyrıldıklarını belirttiler. Her ikisi de artık “BARIŞ” istiyor.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!