Kars’a, Avrupa’nın ‘Seçkin Turizm Cenneti Ödülü’

Kars Kuyucuk Gölü, Brüksel’de Avrupa’nın ‘Seçkin Turizm Cenneti’ ödülünü aldı… 
Avrupalı Seçkin Destinasyonlar Ağı (European Destination of Excellence – EDEN) her yıl Avrupa Birliği genelinde sürdürülebilir turizm kalkınma modellerinin teşviki için bir yarışma düzenliyor. Bu yıl da bu ulusal yarışmada her katılımcı ülke için bir turistik “seçkin destinasyon” şeçildi.

2009 teması “Turizm ve Korunan Alanlar” olan Avrupa Seçkin Turizm Cenneti ödülleri, Avrupa’nın bilinen turist noktalarının dışında, doğası ve kültürü bozulmamış yerlerde, yöreye zarar vermeyen, sürdürülebilir, bilinçli turizmi teşvik etmek için veriliyor.

Bu yılın temasını en iyi yansıtan ve sürdürülebilirlik ilkelerine uygun olarak, benzersiz bir turizm deneyimi sunan proje KuzeyDoğa Derneği’nin “Kuyucuk Gölü Yaban Hayatı Geliştirme Sahası”ndan başka bir proje değil… 2009 Avrupa Seçkin Turizm Cenneti yarışmasında Türkiye birincisi: Kars

Kars Vali Yardımcısı Turgut Gülen, KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu, Kuyucuk Köyü Muhtarı Turan Demir ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Uzmanı Başak Ünsal’dan oluşan heyet, 2009 Türkiye Seçkin Turizm Cenneti seçilen Kars’ın ödülünü, Brüksel’de aldı.

Ödül töreni sonrası KuzeyDoğa Derneği Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu ile görüşme şansı yakaladım. Bu ödülün Kars’ın önemli tanıtımını yaptığını düşündüğümü söylediğimde, Dr. Şekercioğlu: “Heyetimiz imkanlar dahilinde Türkiye’yi en iyi şekilde temsil etti. Bu ödül sırf Kars’ın değil, Iğdır, Ardahan, Ağrı ve diğer Kuzeydoğu Anadolu illerinin Avrupa ve dünya çapında doğa turizm tanıtımı ve bölgede doğa turizminin gelişmesi açışısından çok önemli” dedi ve ekledi: “Turizmin en hızlı büyüyen dallarından olan doğa turizmi için her yıl dünyada milyarlarca dolar harcanıyor. Düşük gelire sahip ama halen organik ve geleneksel hayatın hüküm sürdüğü Kuzeydoğu Anadolu bölgesinde, doğa turizmi, bölge halkı için çok önemli bir gelir kaynağı olabilir. Bunun için, bölgedeki doğal alanların korunması, doğaya dost turizmin teşvik edilmesi ve köy tabanlı turizm için bölge halkına ev pansiyonculuğu ve diğer turizm eğitimlerinin verilmesi gerekiyor.”

KuzeyDoğa Derneği’nden, 7 Ekim’deki EDEN Ağı Toplantısı’nın sonunda, 22 ülkenin 2009 EDEN birincilerinin Brüksel Deklarasyonu’nu imzaladığını öğrendim. 2009 Türkiye birincisi olan Kars Kuyucuk Gölü adına, deklarasyonu Kuyucuk köyü muhtarı Turan Demir imzalamış. 7 Ekim EDEN Ağı toplantısı, 8 Ekim Avrupa Turizm Günü ve 9 Ekim Avrupa Turizm Fuarı nedeniyle düzenlenen Avrupa Turizm Fuarı’nda da, Türkiye temsilcisi Kars’a ayrılmış bir stand yer almış.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!