ABD bu videoyu konuşuyor!

WikiLeaks, Temmuz 2007’de Irak’ta Yeni Bağdat banliyösünde iki Reuters haber personeli dahil bir düzine insanın üzerine gelişigüzel ateş açılmasını belgeleyen gizli bir video yayınladı. 

ABD Ordusu, WikiLeaks tarafından kısa süre önce yayınlanan bu video sonrası Iraklı sivillere gelişigüzel ateş açan Amerikan Kuvvetlerinin suçunu teyit etti… Videonun yankıları sürüyor.

Reuters Haber Ajansı, bilgi edinme özgürlüğü yasası üzerinden bu videoyu edinmek için, saldırının düzenlendiği 2007 tarihinden beri çaba gösteriyordu. ABD Ordusuna başvuran Reuters, personelinin nasıl öldürüldüğüne dair bilgi alamamıştı. Ordu, “Bu konuda bilgimiz yok!” demişti.

Reuters’in talebi sonrası olay incelenmiş ve ABD ordusu bu askerlerin eylemlerinin kurallar dahilinde olduğu bilgisini açıklamıştı.

Nihayet, WikiLeaks bu önemli belgeye ulaştı. Hem 38 dakikalık orijinal video hem de analiz için videonun daha kısa bir sürümünü yayınladı. Altyazılar ve radyo yayınları ile her iki sürüm kısa süre önce basına duyuruldu.

Irak’ta 2003 – 2009 tarihleri arasıda 139 gazetecinin işlerini yaparken öldürüldüğünü birçoğumuz biliyoruz. Dileriz bu video sayesinde katiller hak ettikleri cezalara çarptırılırlar.

Video için tıklayın 

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!