Çizerlerin kaleminden koronavirüs salgını

Molly-Crabapple

Tüm dünyayı etkisi altına alan, içinden geçtiğimiz salgında bir yılı devirdik. Geçen yıl bu zamanlar yakın arkadaşlarımın çocukları ile telefonla görüşmüş, bu dönemde dünyaya nasıl baktıklarını, bu karmaşayı, yeni alışkanlıkları nasıl algıladıklarını birer çizimle anlatmalarını istemiştim:  https://medyascope.tv/2020/03/27/yemegimin-geri-kalanini-sakliyorum-ola-ki-acil-bir-durumla-karsilasiriz-cocuklarin-gozunden-koronavirus/embed/#?secret=3sKYgJwoMW

Benzer motivasyon ile tanıdığım bazı çizerler ile iletişime geçtim, koronavirüs salgını çerçevesinde son bir yılı nasıl yorumladıklarını merak ettim ve onlardan bir çizim rica ettim. 

Aralarında alternatif çizgi romanın öncüsü Robert Crumb, yine alternatif çizgi romanın kilit isimlerinden Gilbert Shelton ve animatör-çizer Bill Plympton’ın da bulunduğu bazı isimler ve benimle paylaştıkları çizimleri şöyle: 

Robert Crumb (https://www.crumbproducts.com)
Bill Plympton (https://www.plymptoons.com)
Noma Bar (https://www.dutchuncle.co.uk/noma-bar)
Noma Bar (https://www.dutchuncle.co.uk/noma-bar)
Gilbert Shelton 
Carlos Caca Castro (http://www.carloscastroarias.com/projects/en)
Carlos Caca Castro (http://www.carloscastroarias.com/projects/en)
Mert Yengin
Hugo Lugo (http://hugolugo.link)
Molly Crabapple (https://mollycrabapple.com)

New York’ta yaşayan küratör Işın Önol ile de bu süreçte haberleşme şansım oldu. Önol, yaşadığımız dönemde görsel kültürümüzde imgenin gücünün yadsınamaz olduğunu düşünüyor. Birçok karikatürist, grafik ve dijital medya sanatçısının, koronavirüs salgını sürecinde, imge üretimi ve paylaşımı açısından çok değerli katkılar sağladıklarını dile getiriyor. Salgının zor ve sarsıcı koşulları altında, sanatçıların da birçok alanda çalışan meslek erbabı gibi önce elini eteğini üretimden çekmek durumunda kaldıklarını hatırlatıyor: “Kimisi görsel anlatım yetilerini insanları yönlendirme ve aktive etmekte kullanırken kimisi de enerjisini dayanışma çabalarına kanalize etti. En iyi örneklerden biri, Türkiye’de bir grup kültür sanat emekçisinin bir araya gelerek organize ettiği ‘omuz’ hareketi oldu. Hala tüm gücüyle devam eden bu harekete omuz.org adresi üzerinden katkı sağlayabilmek mümkün.”

Become a patron at Patreon!