Kadın cinselliği konusunda doğru bilinen yanlışlar: Dr. Jen Gunter anlatıyor

35 yıldır tıp dünyasında olan, bunun 26 yılını da jinekolog olarak geçiren Dr. Jen Gunter’in, OB/GYN 2019’da yayımladığı kitabı “The Vagina Bible” çok dikkat çekmiş ve en çok satan kitaplar arasına girmişti. Önümüzdeki mayıs ayında çıkacak olan “The Menopause Manifesto” kitabı da benzer ilgiyi göreceğe benziyor.

The Vagina Bible’da doğru sanılan birçok yanlışa yer veren Dr. Gunter, uzun yıllar boyunca doktor muayenehanesinde kadın cinselliği hakkında konuşmanın tabu olduğunu ama bu baskının sadece tıp dünyasına  dair bir durum olmadığını da belirtiyor. 1938 yılında Los Angeles’ta öğretmenlik yapan Helen Hulick’in, tanık olarak dinleneceği mahkemenin erkek yargıcı tarafından mahkemeye saygısızlıktan beş gün hapis cezasına çarptırılması buna bir örnek. Hulick’in tek yaptığı mahkemeye pantolonla gelmek ve yargıcın ısrarına rağmen elbise giymemekte direnmekmiş. Dr. Gunter, toplumdaki kadın algısının, sağlık, özellikle de cinsel sağlık gibi konuların önemsiz görülmesine yol açtığını dile getiriyor. 

San Francisco’da yaşayan Dr. Gunter ile Medyascope için haberleştim. Sorularım ve kendisinin yanıtları şöyle:

Sıkça sorulmuş olduğunu tahmin ettiğim bir soruyla başlamak istiyorum. Sizi bu kitapları yazmaya iten sebepleri anlatabilir misiniz?

The Vagina Bible’ı yazma sebeplerimin başında 20 yılı aşkın bir sürede görüştüğüm kadınların bana hep benzer sorular ile gelmeleri idi. Kendi vücutları hakkında kısıtlı bilgileri olduğunu ya da kendilerine hiçbir faydası olmayan hatta zarar verebilecek ürünler kullanmakta olduklarını görmek beni doğru bilgiye neden sahip olmadıkları konusunda düşünmeye itti. 7/24 istediğimiz an internetten her türlü bilgiye ulaşabildiğimiz halde neden kadın sağlığı ile ilgili nitelikli bilgiye ulaşmak bu kadar zordu? Kadınların bu konuda bir kılavuza ihtiyaçları olduğunu düşünerek kitap yazmaya karar verdim.

The Menopause Manifesto da benzer bir motivasyonun sonucu olarak ortaya çıktı. Kadınlar vücutlarına ne olduğunu bilmiyorlar ve bu çok yanlış. Ayrıca erkek toplumlarında menopoz bir kıymetsizlik işareti olarak görüldüğünden, kadınlarda utanç ve yalnızlığa yol açıyor. Bu yanlış ve ben bunu değiştireceğim.

Twitter, The Vagina Bible kitabının tanıtımına “vajina” kelimesi yüzünden sansür uygulamış ve tepki çekmişti. Yeni kitabınız ile ilgili benzer bir sorun çıkacağını düşünüyor musunuz?

Bilemiyorum. Umarım olmaz ama mücadeleye hazırım.

İlk kitabınıza dair en çok duyduğunuz yorum ne oldu?

Kadınlardan çokça teşekkür mesajı aldım. Vücutları hakkında bir kılavuz kitaba sahip oldukları, kitabın tabuların yıkılmasına ve herkesi vajina, vulva, klitoris sözcüklerini kullanmaya cesaretlendirmesine yol açtığı için müteşekkir olduklarını ifade ettiler.

Daha önceki bir söyleşinizde en yanlış bilgilerin doktorlar gibi güvenilir olması gereken kaynaklardan geldiğini söylemiştiniz. Tıp eğitimi almış insanların bu cehaletini nasıl açıklıyorsunuz?

Jinekolojinin birçok açıdan yetersiz öğretildiğini düşünüyorum. Vajina ve vulvanın günlük kullanımından, nasıl yıkanması gerektiğine, seks yapmaktan cinsel organ etrafındaki tüylerin bakımına kadar birçok konu tıbbi konular olarak ele alınmadığından ancak bir sorun çıktığında konuşulabiliyorlar. Ayrıca bazı doktorlar da aynen toplum gibi dar görüşlü ve ataerkil bir bakışa sahip olabiliyorlar.

The Vagina Bible kitabınız kaç dile çevrildi?

Türkçe’nin de içinde olduğu 8 dile çevrildi. Sanırım 12 dildeki versiyonları da yolda.

Kitabınız farklı ülke ve kültürlerde nasıl karşılandı?

Beni şaşırtan, tepkilerin çok benzer olmasıydı. Hangi dil ve kültürden olurlarsa olsunlar, kadınlar vajina ve vulva hakkında benzer bir cinsel baskıya, yanlış ve eksik bilgilendirme kültürüne maruz kalıyorlar.

Erkeklerin kitaplarınızı okuması ne kadar önemli sizin için? Kitaplarınızın insanların algı ve davranışlarında değişimlere yol açacağını düşünüyor veya umuyor musunuz?

Bence tüm erkekler bu kitaplardan faydalanabilirler. Böylece kadınların ne tür baskılarla yüzleştiklerini anlayabilirler.

Son olarak yakında çıkacak kitabınız hakkında ne söylemek istersiniz?

Menopoz kadınların çöktüğü, önemsiz hale geldiği ölüm öncesi bir dönem olarak çerçeveleniyor. Bu hiç bir gerçeğe dayanmıyor. Kadınları menopoz döneminde vücutlarına dair bilgilendirmeyi umuyorum. Neden menopoza girdiğimizi, menopozun bir zayıflık değil tam tersine güç belirtisi olduğunu anlatmak ve yaşanan semptomlarla ilgili yol göstererek bu konudaki sır perdesini açmak istiyorum. Böylece ataerkil düzeni paramparça ettikleri uzun, mutlu ve üretken bir yaşam sürmelerini umuyorum.  

Dr. Jen Gunter hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz web adresi şöyle: https://drjengunter.com

Become a patron at Patreon!