Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Şensoy “Yılın Diplomatı”


 ABD’nin en seçkin düşünce kuruluşlarından biri olan World Affairs Council’in Los Angeles ofisi Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’u “Yılın Diplomatı” seçti.

Bu akşam sadece iki yüz kişinin davet edildiği “black tie” gala yemeğinde Amerika’nın en saygın düşünce kuruluşlarından biri olan Los Angeles World Affairs Council’in layık gördüğü Amerika’nın yılın diplomatı ödülü, Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Nabi Şensoy’a verildi.

Bu ödülü almak üzere Los Angeles’ta bulunan Türk büyükelçisi Şensoy onuruna, dün akşam da The Peninsula Beverly Hills Otel’de bir resepsiyon düzenlendi.

Geceye çoğunluğu Los Angeles’ta yaşayan Türk ve Amerikan toplumunun seçkin temsilcisi sanatçı, diplomat ve iş adamları katıldı.

N.Sensoy4

Ayrıca gecede, Los Angeles Başkonsolosu Engin Ansay buradaki dört yıllık görev süresi dolduğu için dostlarına veda etme şansı da buldu.

Gecede açılış konuşması yapan Ansay: “Sayın büyükelçimiz Nabi Şensoy beyefendi Los Angeles’a teşrif ettiler, bizleri sevindirdiler. Bunun da ayrı bir nedeni var, Amerika’nın en seçkin düşünce kuruluşlarından olan Los Angeles World Affairs Council sayın büyükelçimize bütün Amerika çapında yaptığı taramayla yılın diplomatı ödülünü vermeye layık gördüler. Sayın büyükelçimizde lütuf edip kabul ettiler. Bu vesile ile yakında yanınızdan ayrılacağım için sizlere teker teker teşekkür edemediğim için bu şansla toplu halde müsade ederseniz göstermiş olduğunuz yakınlıktan, işbirliğinden dolayı memlekete, topluma yaptığınız hizmetlerden dolayı hepinize ayrı ayrı teşekkür etmek isterim. Sizlerin sayesinde ailemle birlikte Amerika’daki en güzel dört yılımızı geçirdik” dedi ve sözü büyükelçi Nabi Şensoy’a bıraktı.

Şensoy, konuşmasını kısa yapacağını belirterek daha önce duyduğu bir anektodu anlattı. Yavaş ve sessiz konuşma tarzı ile tanınan bir konuşmacı, konuşmasını yapmadan önce arkadaşından konuşma şekline dair bir önerisi olup olmadığını sorar. Arkadaşı konuşmasını kısa tutmasını önerir. Konuşmacı “Nasıl kısa?” diye sorar. Beş dakika’dan uzun olmamalı cevabını alır. Söyleyecek çok sözü olduğunu belirten konuşmacı beş dakikaya konuşmasını nasıl sığdıracağını sorar. Aldığı cevap şudur; “yavaşça”. Büyükelçimiz bu samimi açılışla kendi konuşmasını da kısa tutacağını ve teşekkürlerini belirtti. Sayın başkonsolos Ansay’in kendisinin yakın arkadaşı olduğunu ve görevdeki başarısının altını çizdi. Türkiye toplumunu büyük bir özveri ile temsil ettiğini ifade etti. Başkonsolosumuza veda niteliğindeki konuşması sonrası, bu gece burada bulunmaktan büyük onur ve kıvanç duyduğunu açıkladı. Önümüzdeki günlerde daha sık görüşme, sözü verdi. Daha çok seyahat edeceğini ve yeni kişilerle, eski dostlarla buluşma isteğini belirtti. Yeni aktivitelerde buluşma dileğiyle konuşmasını sonlandırdı.

N.Sensoy5

Son olarak, Los Angeles Muavin Konsolos Anıl Bora İnan’ın gelen konuklarla tek tek ilgilendiği resepsiyonda, Ansay’a TABCA başkanı Efe T. Orhun Turkish American Business Connection adına plaket verdi.

N.Sensoy3

Geceye dair hislerini sorduğumda Büyükelçi Nabi Şensoy, şunları söyledi: “Yirmibeş yıl sonra Los Angeles’a gelmenin mutluluğunu yaşıyorum. İlk kez 1980-83 yılları arasında Washington’da müsteşarken buraya vazifeye gelmiştim. Şimdi büyükelçi olarak gelmek nasip oldu. Geçen sene biraz yerleşme dönemi oldu benim bakımımdan. Hakikaten çok yoğun bir mesai içerisindeydik. Bu ikinci senemde artık yavaş yavaş Amerika çapında açılıp özellikle Türk toplumunun bulunduğu, yoğun olduğu yerlerde Türk toplumu ile birlikte olmayı arzu ediyorum. Bu o gecelerden bir tanesi oluyor. Ben başka vesile ile gelmiştim ama başkonsolosumuz sağolsun böyle bir geceyi düzenlediler. Los Angeles’ta yaşayan güzide Türk toplumunun temsilcileri ile yan yana gelmekten memnuniyet duydum. O bakımdan benim için yirmibeş sene sonra güzel bir rüyayı yaşamak oldu. Los Angeles World Affairs Council tarafından yılın diplomatı seçilmek onur ve gurur verici bir şey, çok güzel bir duygu. Ama ben bunu sadece kendime verilen bir ödül değil Türk diplomasisine verilen bir ödül olarak görmek istiyorum ve öyle olduğuna da inanıyorum. Onun için de bu ödülü şerefle alacağım. Türk diplomasisinin adına alacağım.”

N.Sensoy2

N.Sensoy6

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!