San Diego’da Çocuk Bayramı

Atatürk’ün çocuklara armağan ettiği 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı San Diego’da kutlandı. UCSD Price Center’da gerçekleşen etkinlik, ATASC-San Diego Türk Okulu Müdürü Fatih Ulupınar’ın açılış konuşması ile başladı.

Ulupınar, 3.yılını dolduran Türk Okulu’nun başarılı bir şekilde yol aldığını belirtti. “Öğrencilerimiz, her geçen sene okulumuzu daha çok benimsiyor ve okuldaki arkadaşları, onların hayatında önemli bir yer alıyor” dedi ve öncelikle pazar günleri çocuklarını erkenden okula getiren ailelere, bu şenlikte emeği geçen değerli öğretmenlere ve katkısı bulunan herkese teşekkür edip, bu gösterileri sahneye koydukları için öğrencileri tebrik etti.

Sonrasında söz alan ATASC San Diego Başkanı Arzu Kürkoğlu: “ATASC San Diego Türk Okulu, 2004 yılında çocuklarımızı Türk kimlikleri konusunda eğitmek üzere kuruldu. San Diego’da yaşayan Türk Amerikan toplumu olarak çocuklarımızın modern Türkiye’mizin kurucusu Atatürk’ü tanımalarını, Türkiye Cumhuriyeti’nin dayandığı temelleri öğrenmelerini, Türk edebiyat ve sanatını tanımalarını ve nihayet Türk kökenli Amerika’lı olmaktan gurur duymalarını istiyoruz. Okulumuz bu çizgide görevini başarıyla sürdürmekte. Çocuklarımızın her birinin Amerika’da Türkiye’mizi, Türk insanını ve değerlerimizi en iyi şekilde temsil ettiğine ve gelecekte de edeceğine inancımız sonsuz. ATASC San Diego Türk Okulu’nda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz.” dedi ve kürsüye Los Angeles Türk Konsolosluğu Eğitim Ateşesi Nazmi Ak’ı davet etti. Ak yaptığı konuşmada Atatürk’ün Türk insanı için önemini vurguladı.

“Tek vücut olacaksınız”

“Ulu önder Atatürk geleceği çok iyi okuyan çok önemli bir liderdi. Yeni kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin varolması için zamanın, şartların elverdiği ölçüde tüm tedbirleri alma uğruna çok mücadele verdi. Ve biliyorduki ileride mutlaka bir takım tehditler oluşacaktı. Kurtuluş savaşını ve Cumhuriyet’in kuruluşunu anlattığı büyük eseri Nutuk’un son bölümünde yer alan gençliğe hitabesinde Türk gençliğine şöyle sesleniyordu. “ İleride mutlaka Türkiye Cumhuriyetine, bağımsızlığımıza zarar vermek isteyecek dahili ve harici, içeride ve dışarıda bir takım güçler olacaktır. Olan olaylara baktığımızda o yüce önderin bu konuda ne kadar haklı olduğunu maalesef gözlemliyoruz ve bu bizi üzüyor. Ama Atatürk özellikle çağdaş bir eğitim sisteminden geçmiş Türk gençliğinin bu tür tehditler karşısında sonuna kadar yılmadan mücadele edeceğine inanıyordu. Bu konuda Türkiye’de yaşayan gençlere ne kadar görev düşüyorsa Amerika’da yaşayan siz gençlere de, çocuklara da o derece önemli görevler düşmektedir.”

“Entegrasyona karşı değiliz”

“Amerika’da yaşayan Türk’ler olarak çocuklarımıza milli kültürlerine sahip olma şurunu vermeliyiz. Türk okuluna gelen çocuklar bu şuru alıyorlar. Ben buna gönülden inanıyorum. Derslerde öğrenilen ve öğretilenler bir yana bu tür törenlerde bile çocukların Atatürk’ün resmi altında, ellerinde Türk bayrağımızla gerçekleştirdikleri etkinlikler onların genç hafızalarında yer tutacaktır ve asla unutmayacaklardır. Biz elbette entegrasyona karşı değiliz ama cocukların kendi öz kültürlerini muhafaza etmek suretiyle topluma entegre olması taraftarıyız. Türk okulları bu konuda çok önemli bir misyon gerçekleştiriyor. Türk Amerikalı olarak kendi özünü koruyan ve kendine güvenen gençler yetiştirmek hepimizin sorumluluğu.”

Los Angeles Türk Konsolosluğu Eğitim Ateşesi Nazmi Ak, konuşmasını “Çocuklarımıza böyle çağdaş bir eğitim olanağı, ortamı sağladığınız için sayın okul ve dernek yöneticilerimize, büyük bir özveri ile kısıtlı imkanlara rağmen çocuklarımıza sevkatle, sevgiyle yaklaşıp onlara bilgi ve beceri öğreten çok değerli öğretmenlerimize, hafta sonunda çocuklarını Türk kültürünü öğrensin amacıyla ellerinden tutarak Türk okuluna getiren o vefakar velilerimize ve en önemlisi hafta sonu, Pazar günü evde çizgi film izlemek varken, video oyunu oynamak varken kendi kültürünü öğrenmek amacıyla okula devam eden sevgili çocuklarımızı kutluyorum.” diyerek bitirdi.

İstiklal Marşı ve Andımızla devam eden şölen, sırasıyla gençler sınıfının şiirler ve Gençliğe Hitabeyi okuması, yıldızlar sınıfının “Vardar Ovası” ve miniklerin dansı eşliğinde “Gel bize katıl bize” şarkısını söylemesi ile renklendi.

23Nisan3

Ayşe Underhill, “10.yıl” ile “Çanakkale Marşını” ve “Memleketim” şarkısını söylediği mini bir konser verdi.

23Nisan2

23Nisan

Gençler sınıfının folklorik defilesi hem bilgilendirici hem de keyifliydi. Son olarak tüm sınıfların kollektif çalışması “Köy Düğünü” kareografisi ilgi gördü.

Şölen sonrası Ak: “Bugün çok eğlendik. Laf olsun diye kimse burada değil. Çocuklar çoğu törenlerde sıkılır, bilirsiniz. Buradaki atmosfer çok başkaydı. Herkes çok eğlendi. Törenin başında da bahsettiğim gibi Türkiye’den binlerce mil ötede San Diego şehrinde bir avuç Türk’ün biraraya gelerek kültürümüzü yaşatmak için yaptığı, zor şartlar altında gerçekleştirdiği bu tören bizi gururlandırıyor. İki haftada bir pazar günü biraraya gelinip hem Türkçe öğretmek hem böyle etkinliklere çocukları hazırlamak kolay değil. Herkese çok teşekkür ediyorum. Bu insanlar üzerlerine düşen vatani görevlerini fazlasıyla yapıyorlar” dedi.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!