Garajdan ABD’nin en ‘hızlı büyüyen şirketi’ ünvanına!

TestCountry (Test Ülkesi) şirketinin üç yılda 10 kat büyümesi ile Serhat Pala, aylık Inc. Dergisi tarafından ödüle layık görüldü. 
Küçük ve orta ölçekli şirketlere yönelik olarak yayımlanan aylık Inc. Dergisi tarafından Chicago’da düzenlenen, Bill Clinton ve Bill Gates gibi ünlülerin katılarak konuşma yaptıkları törende ABD’de en fazla büyüme gösteren 500 şirket arasında 239. olarak Serhat Pala ödül kazandı.

serhat_pala

Başarılı girişimci, o resepsiyonda bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirtti ve ekledi: “İş hayatında böyle başarı addedilecek net ödüllerin verilmesi çok olmuyor. O yüzden bu şans, bu fırsat güzel ve unutulmayacak bir andı benim için. Orada yüzlerce başarılı ve büyüyen şirket yöneticisi ile tanışıp, bilgi paylaşmak da çok faydalı oldu. Yalnız bu ödülü almak güzeldi ama asıl bence konuşulması gereken konu, bizim gibi girişimci insanların niye bu gibi başarılara Türkiye’de değil de gelip Amerika’da ulaşıyor olduğu. Ne yazık ki Türkiye ekonomi yapısı itibariyle girişimci yanında değil ve bizim gibi şirketlerin kurulup büyümesine destek olamıyor. Türk insanı çok girişimci. Herkes kendi işine sahip olmak istiyor ama ekonomimiz ne yazık ki regülasyon, şart, zorunluluk ile dolu. Sermaye eksikliği var, hele böyle ufak yeni başlayan girişimci için. Bir şirket kurmak ve kapamak maliyet ve uğraşı insanları şirket kurmaktan caydırıyor. Gönül isterdi ki Türkiye de ki ekonomik şartlar tabiri caiz ise daha demokratik olsun, fikir ve emek ile başarı doğru orantılı olsun. Ne yazık ki değil”

Şirketin başarısı üzerine Serhat Pala’nın eşi  Zeynep Ilgaz ile de  konuştuk:

Bu şirketi kurma fikri nasıl doğdu? 

Amerika’ya 9-10 yıl önce Master (MBA) yapmak için geldik. İkimiz de Boğaziçi ekonomi mezunuyuz. Serhat onur derecesiyle bitirdi. MBA’yi de aynı başarı ile bitirdi kendisi. Sonra bir interet şirketinde çalıştı bir süre. Daha sonra da bu şirketi kurma fikri doğdu. Şirket bundan 6 yıl önce evimizin garajında kuruldu. Tam bir ‘başlangıç’ hikayesi yani. Evdeki odalar ofis, garaj da warhouse şeklinde kullanılıyordu. Şirket esas olarak tıbbi sağlık ve medical ürünleri satıyor. Saç telinden, kullanılan uyuşturucunun cinsini tespitten, DNA ve sperm sayımı, hamilelik ve kısırlık testlerine kadar herşey. Şirket büyüdükten sonra normal ofise geçildi ve üç yılda 10 kat büyüdu. Bu ise girmenin ana sebebi, iyi bir fırsat olduğunu düşünmesiydi.Gelişen bir sektör ve hızla büyüyen bir konu Amerika ve yurt dışında.

Şirketin bu kadar büyümesini nasıl açıklıyorsunuz? 

Akıllıca ve zamanında alınan stratejik kararlar diyebilirim. Serhat hiç bir konuyu şansa bırakmaz, yeni bir atılım yapmadan önce iyice tartar, ona göre hareket eder. Şirketi de bu şekilde hep yönetti. Şirketin başarısını temel sebebi budur.

Amerika’da bulunmanın size sağladığı olanaklar nelerdir?

Amerika “fırsatlar ülkesi” derler, hakikaten de doğrudur bu. Bu ülkede kanunlar iş adamlarını çok destekliyor. İyi ve dürüst çalışıyorsan başarılı olmamak için bir sebep yok. Gereksiz bürokrasi yok o kadar. Türkiye ile birkaç defa buradan iş yapmaya çalıştık fakat bürokrasi de genelde sorunlarla karşılaştık. Belki zamanla bu işler kolaylaşır tabi.

Aldığınız ödül kuşkusuz büyük başarı, neler hissettiniz? 

Ben bir eş olarak tabiki çok gurur duydum Serhat’la. Zaten ben de bir yıldır bu işte onunla birlikte çalışıyorum. Birlikte kararlar vermek, yeni işler kurmak müthiş bir zevk. İyi bir takım olduğumuza inanıyorum. Eminim o da aynı şekilde düşünüyordur. İyi bir ortaklık yani hem aile, hem de iş anlamında.

İleriye dönük planlarınız?

İşleri büyütmek tabiki. Daha herşeyin başındayız.

Eşini mükemmel bir eş ve baba olarak tanımlayan Zeynep Ilgaz ile Serhat Pala’nın 3.5 yaşında Kenan Ilgaz Pala adında bir oğulları var.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!