Muses Review’den Türk şaire birincilik ödülü

Muses Review ‘nin düzenlediği “2006 nin en iyi şiiri” yarışmasında, erkek şairler dalında Aşkın Özcan’ın “Lightning and a Bouquet of Roses” (Yıldırım ve Bir Buket Gül) isimli şiir kitabında bulunan Toronto’da yaşarken yazdığı “Thunderstorm” (Fırtına) isimli şiiri birinciliğe layık görüldü.

Dünyanın dört bir köşesinden birçok şairin katıldığı yarışma sonuçları, hakemler kurulunun uzun incelemelerinden sonra üç gün önce açıklandı. Özcan, birincilik ödülünü, yarışmaya “Back Words and Forward”(İleri-Geri) şiir kitabında yer alan “Numbers and Ashes” (Sayılar ve Küller) şiiri ile katılmış olan tanınmış İtalyan asıllı Amerikalı şair Anthony Liccione ile paylaştı.

Birinciliği açıklandıktan sonra görüştüğümüz şair: “Yarışmaya katılan kitaplardaki binlerce şiir arasından, benim şiirimin 2006’ nın en iyi şiiri seçilmesi tabiiki beni çok sevindirdi.

Ben sanatı tarif etmekten hoşlanmam. Sanat kendi bünyesinde algılanmalıdır” dedi.

Daha önce tüm şairlerle birlikte Uluslararası Şairler Topluluğu’nun “Amerika’nın Temsilcisi” titrini ve madalyasını alan, şiirlerinden dolayı, Amerika’nın ve dünyanın en büyük şiir organizasyonu olan Uluslararası Şairler Topluluğu’nun ve Uluslararası Şiir Kütüphanesi’nin düzenlediği milletlerarası şiir yarışmalarına, 2 kez finalist olarak davet edilen Özcan, sağlık ve ekonomik sebepler yüzünden katılamadı. Katılamasa bile Uluslararası Şairler Topluluğu bir şiirini, antolojilerine aldı. Şairin şiirleri başka milletlerarası antolojilerde de yayınlandı. Şair, bu yılki ödül törenine de katılamayacağı için seremoniden sonra ödül ve sertifika kendisine yollanacak.

1940 doğumlu Aşkın Özcan, uzun yıllardır İsveç’in başkenti Stockholm’de yaşıyor.

Prof.(Hon.) ünvanlı mimar Özcan, ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunu. Eğitimini York ve Toronto Üniversitelerinde devam ettirdi. Şimdiye kadar dokuz ayrı ülkede yaşadı. Mimarlık, gazetecilik, öğretmenlik ve turizmle ilgi birçok alanda başarıyla çalıştı. Şimdilerde zamanının çoğunu yazarak geçiriyor.

Amerika’da yayınlanan kitapları:

The Second Venice (İkinci Venedik ): Tam bir güldürü. Bu kitap Romalılar’ ın ünlü klasiği Juvental’ ın Satires kitabını geride bırakarak. İngiltere’ de İtaly Magazine’ de birincilik aldı. Bu birincilik milletlerarası edebiyat pazarında Türk mizahının büyük bir başarısı olarak nitelendiriliyor.

Small Miracles (Küçük Mucizeler) : Bu kitapta, çeşitli ülkelerde şairin başından geçen 30 küçük mucizenin öyküleri var. Özcan, Papa 16. Benedict’e bu kitabını Noel armağanı olarak yollar ve Papa da Özcan’a imzalı fotoğrafının yanında bir de teşekkür mektubu yollayarak hediyeye karşılık verir.

Yeni iki kitabı üç aya kadar Amerika’da da piyasaya çıkacak.

Wisdom in Smile (Gülümsemede Akıllılık): Kısa öykülerden oluşuyor.

Stockholm Stories (Stockholm Hikayeleri): Özcan’ın Stockholm’deki yaşamından anılar yer alıyor.

Kitapları internet alışveriş sitelerinden veya kitapçılardan ISBN vererek alabilirsiniz.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!