California’da kaç Türk var?

“ABD’de bugüne kadar Türk göçmenler ve Türk asıllı kişiler üzerine yapılan araştırmalar tatminsizlik derecesinde yüzeysel ve bilimsellikten uzak” yorumları yaygınken, bu boşluğu yaptığı özel araştırma ile kapatmaya çalışacak olan Ertan Elmaağaçlı ile konuştuk… 

ertan_elmaagacli

1972’de Almanya’nın Siegen şehrinde doğan ve ilk, orta, lise öğrenimini orada tamamlayan Elmaağaçlı, Şubat 2003’te ABD’ye geldi. Önce “Bachelor of Science in Management” (2003), sonra “Master of Business Administration” (2004) yaptı ve aynı yıl doktorasına başladı. Kendisi şu an, San Diego’da, Califonia School of International Management (CSIM) okulunda, “Amerika’da California eyaletinde yaşayan Türk topluluğu ve ekonomiye olan katkıları” konulu doktorası üzerinde çalışıyor. Bu araştırma California Türk topluluğunu hem daha iyi tanıtma hem de bu topluluğun California’ya ekonomik katkısını göstermeyi amaçlıyor.

“Bu araştırma ile hangi soruları cevaplandırmak istediğini” soruyorum Elmaağaçlı’ya…
“Türk göçmenler neden California’ya geldi ve California ekonomisine olan bağları, katkiları nedir?, Türk göçmenler California ekonomisine ne derece hazırlıklılardır? gibi soruların cevaplarını almak niyetimiz” diye cevaplandırıyor.

Peki ABD’ye ilk ne zaman Türk asıllı kişiler geldi ve şu anda kaç kişi yaşıyor bizi bilgilendirebilir misiniz? 

ABD’ye 1820 yılında ilk Türk asıllı kişiler geldi. 1820 den bügüne kadar toplam 495,553 Türk göçmen ABD’ye geldi. Şu anda 117,575 Türk göçmen veya Türk asılı kişiler ABD’de yaşıyor. (bilgiler U.S. Census Bureau)

“En büyük yerleşimlerdeki Türkler olarak açıklamanızı istersek” diye ekliyorum… 

“New York’ta 23,674, California’da 15,104, New Jersey’de 12,396, Florida’da 9,615 Texas’ta 4,711 kişi yaşıyor” cevabını alıyorum.

California eyaletinde, Californialılar yılda ortalama sadece $53,025 kazanırlarken, Türk göçmenler yılda ortalama $68,232 kazanıyorlarmış.

California eyaletinde, burada oturan kesimin sadece yüzde 26,62’sinin üniversite diplomaları varken, Türk göçmenlerin yüzde 53,5’in en azından üniversite diplomaları varmış.

Kaliforniya’da yaşayan Türklerin dağılımı nasıl? 

Los Angeles County 4,850 , Orange County 1,773 , San Diego County 1,753 , San Francisco Bay Area toplam 2,535 , Sacramento 540 kişi (bilgi U.S. Census Bureau)

Bugüne kadar Amerika’daki Türk göçmenler üzerine kapsamlı bir araştırma yapılmış mı? 

Bugüne kadar, sadece New York eyaletinde Sayın “İlhan Kaya” Türk göçmenler üzerine araştırma yapmıştır. [İlhan Kaya (2005): “Identity and Space: The Case of Turkish Americans”, Geographic Review, Volüme 95, Issue 3, pages 425-440]

California’da size yardımcı olan dernekler ve organizasyonlar var mı? 

ATASC (Los Angeles), ATASC – San Diego, OCTAA (Orange County), TAAC (San Francisco), DoA (Daughters of Atatürk), Turquiamia2 (Yahoo Group), TNABA (Turkish North American Business Alliance), Tulumba Turkish Community yardım aldığım dernek ve organizasyonlar.

Araştırmanız sırasında aldığınız bilgiler ışığında sizi şaşırtan bir bilgiye rastladınız mı?

Türk topluluğu baya heyecanlı ve hevesli ankete katılıyor. İlk araştırma olduğu için, baya ilgi çekiyor. Aynı zamanda dernekler ve organisasyonlar anketin sonuçlarını heyecanla bekliyorlar. Şu ana kadar aldığım anket cevapları şunları gösteriyor: California Türk topluluğu baya yüksek egitimli ve genel olarak ya iş sahibi ya da en kısa zamanda iş sahibi olmak isteyenlerden oluşuyor. Çoğu okumak veya iş için California’ya gelmişler. Okumaya gelenler ise, eğitimlerini bittirdikden sonra California’ya yerleşmişler.

Araştırmanız da gösteriyor ki buradaki Türk nüfusu az değil, kendimizi yeterince tanıttığımızı düşünüyor musun?

Dernekler ve organizasyonlar bu konuda Türk topluluğunu tanıtmaya çalışıyorlar. Ama Türk lobisi olmadığı için, bu heves ancak Türk göçmenler ve Türklerin arasında kalıyor. Yani Türk topluluğu Türklerin arasında kuvvetlidir, maalesef diğer Californialılar Türk topluluğu ile pek az ilişkili.

Anketi türkçe veya ingilizce olarak cevaplandırabiliyorsunuz. Şu ana kadar ankete 127 kişi katılmış. Elmaağaçlı, haziranın ortasına kadar anketi devam ettireceğini belirtti. “Toplam sekiz hafta bilgileri toplayacağım, sonrasında sonuçları çıkarmak üzere çalışmalar başlayacak” dedi.

“Bu çalışma sonucu ne gibi bilgiler elimizde olacak?” sorusuna cevabı şöyle: “ Anket Türk toplulugunu ve bilhassa bu toplulugun ekonomik katkılarını araştırmaktadır. Sonuçlar California’da yaşayan Türklerin girişimci ve yüksek eğitimli, yani bilgili olduklarını gösterecektir. Özellikle Türkler’in ilgisini çekecek olsa da genel olarak da ses getireceğini düşünüyorum. ABD’de bugüne kadar Türk göçmenler ve Türk asıllı kişiler üzerine yapılan araştırmalar tatminsizlik derecesinde yüzeysel ve bilimsellikten uzaktır. Bu boşluğu yaptığım bu özel araştırma ile kapatmaya çalışmaktayım. Sonuçlarını değişik medyalarda yayımlatmak istiyorum.”

Bize düşen, anketin yer aldığı web sitesini http://survey.elmaagacli.com ziyaret ederek ankete katılmak. 

“Sizlerin yardımları ile bu araştırmanın başarılı olup Türk toplumunu daha iyilerini yapma hususunda teşvik edeceğine inanıyorum” diyen Elmaağaçlı’ya çalışmasında başarılar diliyoruz.

turkcalifornia2turkcalifornia1

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!