California’da Azerbaycan Kültür Merkezi’nin açılışına protesto

Isil-Suleymanov

28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyet Bayramı’na denk gelen Azerbaycan’ın California’daki ilk Kültür Merkezi’nin açılışında küçük bir Ermeni gurubu protesto gösterisi yaptı. Gösterinin Azerbaycan Devlet Başkanı Alivey’in “Karabağ’ı gerekirse güç kullanarak geri alacağız” şeklindeki açıklamalarından sonra gelmesi ve göstericilerin, işgal edilen Azeri topraklarının kendilerinin olduğuna dair, dövizler taşımaları dikkat çekti.

28 Mayıs Azerbaycan Cumhuriyet bayramı, California eyaletine bağlı Orange County’de gerçekleştirilen açılışla renklendi.

Azerbaycanlı Amerikalılar California Konseyi, Orange County’de kültürel alışverişi sağlayacak ilk cemiyetini kurdu. Bu kültürel kuruluşun ofis açılış gününe ilgi büyüktü. Açılışa Azerbaycan Los Angeles Baş Konsolosu Elin Süleymanov, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Los Angeles Onursal Temsicisi Mehmet Mustafaoğlu, ATASC Başkanı Ahmet Atahan, ATASC-SD başkanı Arzu Kürkoğlu, OCTAA başkanı Şebnem Eler başta olmak üzere çok sayıda davetli katıldılar.

Şenlik havasında geçen töreni, binanın dışında küçük bir topluluğun protesto sesleri arada bölse de herkesin birbirine sıcak mesajlar ilettiği, birlik duygusunun hakim olduğu bir gün yaşandı.

Bu resepsiyona katılan tüm konukları bir araya getirerek bir konuşma yapan Azerbaycan Los Angeles Baş Konsolosu Elin Süleymanov; özellikle Türkiye, Orta Asya, Kıbrıs gibi ülkelerle birlikte geniş bir kültüre sahip, birbiri ile anlaşan, iletişimde olan devletler olduklarına değindi. Süleymanov: “Bu geniş kültürün bir köşesinden tutan Azerbaycan Cumhuriyeti devletidir. Azerbaycanlı olduğum için konuşması kolay değil belki ama Azerbaycan Cumhuriyeti kendine has kültürü olan, yegane bir ülkedir. Azerbaycan Türkleri, 28 Mayıs 1918’de de ulusal Azerbaycan Devleti’nı kurmuşlardır. Bu devlet Orta Doğu’da ilk özerk Cumhuriyet olmuştur. Ancak 1920’de Kafkasya ötesi Sosyalist Sovyet Cumhuriyetler Birliği’ne katılmak zorunda kalmıştır. 30 Eylül 1991’de SSCB çöküşüyle bağımsızlığını yeniden ilan etmiştir. Bakü’ye gittiğinizde camiilere bakın, Türkler tarafından yapılmıştır Azerbaycanlılara hediye olarak. Azerbaycanlıların yattığı mezarlıklara gidin bir bakın, Türk isimleri ile doludur. 1919-20 arası SSCB’liğine karşı Azerbaycanlılar ve Türkler Azerbaycan’ın bağımsızlığı için birlikte mücadele vermişlerdir. Kendileri için mücadele etmişlerdir. Aynı ülkenin vatandaşları olmamız, pasaportunu kullanmamız gerekmiyor. Gerçekte aynı yolda yol alıyoruz, beraberce” dedi.

“Gelin hep birlikte “biz” olalım…” 

“Bugünki şenliğimizi de sizlerle birlikte kutlamak bizi onurlandırıyor. İki gün önce Gürcistanlı kardeşlerimizin özgürlük bayramlarını kutladık beraberce. Biz burada Cumhuriyet günümüzü kutlarken, Ermenilerin kendilerinin de özgürlük günü olan bu tarihte gelip bizi protesto etmeleri çok üzücü. Bu bizim için büyük bir gündür. İstedik ki şenlik havasında birgün geçirelim. Buraya gelip kavga, işgal konularında konuşmak istemezdim ama izin vermediler. Bizim toprağımızı götüren bir halk, bizim çocuklarımızı, karılarımızı kovan bir halk burada gelip beni suçluyor. Olmaz böyle şey… Gelin hepbirlikte “biz” olalım…Türkiye, Azerbaycan, Gürcistan ve Orta Asya devletleri bugün çok olumlu bir şekilde emektaşlık yapıyorlar. Ermenistan da birgün barış adına aramıza katılacak ve bu herkes için iyi olacak” diyerek sözlerine devam etti.

“Bu organizasyonu hazırlayan, organizasyona emeği geçen herkese, gelen ve bu birlikteliği gösteren siz katımcılara çok teşekkür ederim. Bugün 49 konsolosluğu var Azerbaycan’in tüm dünyada. Uzun zaman önce New York’da Birleşmiş Milletler binasında Türkiye Cumhuriyeti ve bize ait iki küçük odamız vardı. O küçük odayı gördüğümde kendi kendime “çok küçük bir oda” demiştim. Şimdi bağımsız, ayrı olarak kendimizi temsil ediyoruz ama belirtmeliyim ki Türkiye Cumhuriyeti ile paylaştığımız o küçük odayı hala unutamıyoruz. Hep de hatırlamalıyız. Kardeş ve dost Türkiye Cumhuriyeti’yle ekonomik, sosyal, kültürel ve diğer alanlarda iyi ilişkiler içindeyiz” diyerek, birliktelikler önemli mesajını verdi.

Kıbrıs’ın kardeşliğine de değinen Süleymanov; insanların barış ve özgür atmosfer içerisinde yaşamasını umut ettiğini, barış için hep birlik olmanın önemini vurguladı. “ Demokratik ortamda konuşacağımız, herkesin söz hakkı olduğu bir dünyada yaşamak istiyoruz. Bugün dışarda eylem yapan arkadaşlarımıza börek çörek ikram etmek isterdim ama biliyorum ki kabul etmeyecekler” diyerek barış mesajı verdi ve Cumhuriyet bayramı başta olmak üzere, bugünki açılış için herkezle birlikte kadeh kaldırdı.

Turkish Journal için görüştüğümüz, Azerbaycanlı Amerikalılar California Konseyi Başkanı Javid Hüseynov bu kuruluşa dair bize bilgi verdi. Hüseynov: “Azerbaycan cemiyeti, Türk ve İran Azerbaycanlıları cemiyetidir. Kültürel bir kuruluştur. Amacımız kültürel anlamda çalışmak, Azerbaycan kütüphanesi açmak, Azerbaycan dilinde dersler vermektir. Politik bir amacımız yok. Kimseden toprak almak gibi bir niyetimiz yok. Azerbaycan kültürünü dünyaya tanıtmak önemli bir şey bizim için. Çok olmasa da bir topluluğumuz var Kaliforniya’da ve bu bizim için çok önemli. Biraraya gelip kültürümüzü yaşamak ve tanıtmak adına böyle bir cemiyet kurduk. Bu ofisimizin açılış vasıtasıyla Azerbaycan cumhuriyet bayramını da hep birlikte kutlama şansı yakaladık. Bu bizim ilk ofisimiz ve Orange County’i seçmemizin nedeni Azerbaycanlı nüfusun burada çok olması. Umuyoruz başka yerlerde de böyle birliktelikler yaşayacağız. Azerbaycan yeni ve istikrarlı, ekonomisi gelişen güçlü bir devlet. Bu topluluk sayesinde umuyoruz iş ilişkileri de kurabileceğiz bazı şirketlerle ve Azerbaycan’a sermaye bulabileceğiz”dedi.

“Karabağ’ı aldılar şimdi de Nahçıvan’ı istiyorlar”

Dışarıdaki protestolara dair düşüncelerini sorduğumda “ Bir şey diyemem, bu onların hakkı. Vatandaşlık hakkı olarak gelip protesto tabii ki yapabilirsiniz ama haklı bir konuda olup olmadığı tartışılır. Bu insanların böyle bir curcuna yaratmaya hakları olduğunu düşünmüyorum. Pankarta yazmışlar “Karabağ’a özgürlük” diye. Zaten Karabağ’ı onlar işgal etti. Özgürlük vermek istiyorlarsa versinler. Bizim onlardan istediğimiz birşey yok. Onlar bizim açılışımıza geldi biz onların açılışına gitmiyoruz. Bizden toprak alan kesim gelmiş daha çok istiyor. Karabağ’ı aldılar şimdi de Nahçıvan’ı istiyorlar. Amaçları büyük bir Ermenistan kurmak. Bu eylemlere gelenlerin çoğu çoluk çocuk, anlamıyor, gidin konuşun Ermenice bile bilmiyor. Ermenistan da bulunmamış belki. Çocukluktan Türk, Azeri düşmanlığını öğrenerek büyüyorlar. Bu düşmanlığın kökenine inip, çözüm bulmak gerekiyor” diye yanıtladı.

Son olarak görüştüğümüz OCTAA Başkanı Şebnem Eler: “ Bugün Azerbaycan Derneğinin açılışına geldik. Azerbaycanlı kardeşlerimizle daha güzel ilişkiler kurmak istiyoruz. Aktif etkinlikler yapmak istiyoruz. Çok güzel bir ofisleri var. Her türlü etkinliğimiz için ofisi bizlere de verebileceklerini söylediler. Bugün karşılıklı konuşup, fikir alışverişinde bulunduk. Orange County’de yaşayan Türk topluluğu da diğer topluluklarla Azeri komitesi sayesinde ilişkilerini artıracak. Birlikte etkinliklerimiz olacak şimdiden duyurmak isterim… Ermenilerin gelmesini bekliyorduk bugün. Düşüncelerini belirtmeleri en doğal hakları tabiiki. Şiddete başvurmadıkları, demokratik haklarımızı ihlal etmedikleri sürece dışarıda bulunup, düşüncelerini belirtmeleri çok doğal” dedi.

Azerbaycanlı Amerikalılar Kaliforniya Konseyi hakkında detaylı bilgiye http://www.azeris.org adresinden ulaşabilirsiniz.

octaa

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!