San Diego Balboa Park’ta Türkiye Evi

HOT

Balboa Park House of Pacific Relations(HPR)’in sponsorluğunda yılda bir kez gerçekleşen “etnik yemek fuarı” büyük ilgi gördü. 

Türkiye Evi Projesi ve ATASC San Diego yöneticilerinin biraraya getirdiği gönüllü grubun desteğiyle, fuarda birbirinden lezzetli Türk yemekleri, içecekleri ile nazar boncuğu, eşarp gibi aksesuarlar satıldı. Elde edilen gelir Türkiye Evi Projesi için kullanılacak. Sabah 10:00’dan akşam 17:00’ye kadar açık olan standa ilgi hiç eksilmedi.

Etkinlik bünyesinde Grup Anadolu’nun Türk Halk Müziği konseri ve de miniklerin folklor gösterisi, büyük alkış topladı. Gösterilerin sonunda büyük küçük herkes pistte grup üyeleri ile dans ederek eğlenceli vakit geçirdi.

Yılda 14 milyona yakın ziyaretçinin ağırlandığı bu etkinlikler, Türkiye’nin tanıtımı için bulunmaz bir fırsat. 

1935’te kurulan, kar amacı olmayan HPR organizasyonu, Amerika’da yaşayan farklı uluslara mensup insanlar arasındaki işbirliğini, karşılıklı anlayışı geliştirmeyi ve ülkelerin kendi kültürlerini tanıtmasını sağlamayı amaçlıyor. HPR bünyesinde San Diego Balboa Park’ta 31 ülke temsil ediliyor. Birçok ülkenin, kültürlerini, tarihlerini, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere tanıtma şansı veren kendilerine ait evleri var. HPR bu evlerin kaba inşaatini üstleniyor. Evlerin iç dekorasyonu tamamiyle o ülkeye ait oluyor. Ülke evleri pazar ve her ayın ikinci ve dördüncü salı günleri sabah 11:00’den 15:00’e kadar halka açık. Mart’tan Kasım ayı ortasına kadar “lawn programları” gerçekleşiyor. Balboa Park’ta temsil edilen ancak henüz evleri olmayan ülkeler kendilerine has program düzenliyorlar. Çadırlar kuruluyor, yemekler, içecekler satılıyor ve de o gün sadece o organizasyonu düzenleyen ülke, programı gerçekleştiriyor. Türkiye’nin bu yılki programı 16 Eylül’de . Yine HPR sponsorluğunda yılda bir kez gerçeklesen “Balboa Park aralık ayı gecelerinde”, kış tatiline girerken tüm dünya ülkelerinden insanlar kültür şöleni yaşıyorlar.

Türkiye’nin henüz fiziksel bir evi yok. 

2004 yılında ATASC-SD seçimlerinde yapılan ankette San Diego’daki Türk Amerikan toplumunun öncelikli iki projesinin Türk Okulu ve Balboa Park’ta bir Türkiye evi olması gerektiği ortaya çıkıyor. Balboa Park Türkiye Evi Projesi için bir iki ay içerisinde koşullar öğrenilip, imkanlar tartıldıktan sonra çalışmaya başlanıyor. Gönüllüler bulunarak HPR ile birlikte çalışacak bir alt organizasyon kuruluyor. Bir yıllık deneme sürecinden sonra 2005 Kasım ayında Türkiye’nin tam üyeliği kabul ediliyor.

San Diego Belediyesi Balboa Park’ın mimarisi, çevreyle bütünlügü ve yeşilliklerini korumak adına titiz çalışmalar içerisinde. HPR, belediyeye Balboa Park’ta oniki yeni ev inşaati için girişimde bulundu. Şu an parkın master planını değiştirme çalışmaları sürüyor. Türkiye de gelecekte inşaa edilecek bu oniki evden birinde yer alabilir.

Organizasyonla ilgili görüştüğümüz,

Türkiye Evi Başkan Yardımcısı Murat Göksel : “Amerika Birleşik Devletleri’nin çok kültürlü ortamına Türkiye’nin tarihini ve kültürünü tanıtarak katkıda bulunabilmek ana amacımız. Bu amaç için burada yaşayan Türklerden olduğu kadar Türkiye’yi ve Türkleri tanımış Amerikalılardan da sınırsız ve koşulsuz destek alıyoruz. Etkinliklerimizi ve amacımızı anladıkça, giderek artan sayıda kişininin yardımcı olduğunu görmek bizi umutlandırıyor.

Bu sene; yapılan yardımların vergiden düşülebilmesine olanak veren 501(c)3 dernek statüsünü almak için başvurumuzu yaptık. Gerekli yardımı bularak en kısa zamanda binamızı yapmak ve bu sayede San Diego’nun turist uğrak yeri Balboa Park’ta kalıcı bir tanıtım merkezine kavuşmayı istiyoruz. Bu amaçla başta Türk-Amerikalıların ve Türkiye’yi sevenlerin desteğini bekliyoruz”

ATASC Başkanı Ahmet Atahan: “San Diego Türk toplumunun ve dışındaki Türklerin destek vermesi gereken, kültürümüzü olumlu olarak temsil eden bu tip organizasyonlara daha çok destek verilmesi gerekir. Balboa Park Türkiye Evi’nın artık açılması gerek. Bu konudaki çalışmalarımız devam ediyor ve geleneksel Türk günü programları için evimizin olması bize çok şey katacaktır.

Yaz sonundaki etkinliklere daha çok katılım bekliyoruz. San Diego’daki Türklerin kültürlerine sahip çıkmaları, senelerdir aynı çizgiyi tutturmaları ve Amerika’da büyüyen gelecek nesillere de aynı duygu ve düşünceleri aktardıklarını görmek gurur verici. ATASC olarak bu düşüncedeki çizgimizi devam ettirmek düşüncemiz”

ATASC San Diego Başkanı Arzu Kürkoğlu: “San Diego’nun en çok ziyaret edilen mekanlarından biri olan Balboa Park’ta bir Türkiye Evi kurma projemiz 2004 yılında başladı. İlgi her geçen yıl artarak devam ediyor. Biz de ATASC San Diego olarak elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz ve vermeye devam edeceğiz.

Etnik Yemek Fuarı’na biz Türkiye Evi olarak 3. kez katılıyoruz. Biz de diğer ülke evleri gibi, kendi kültürümüzden ve Türk mutfağından örnekler sunuyoruz; Türk kahvemiz ve baklavamız oldukça revaçta. Tüm amacımız Türkiye’mizi en iyi şekilde tanıtmak. Böylesi dostça bir ortam da sesimizi duyurmak için ideal. Bugünkü etkinliğe emek veren herkese teşekkürler”

HOT3

Grup Anadolu Organizatörü Selim Taşıran: “Herkese açık olan grubumuz genelde başka meslekleri olup Türk müziği ve dansına hobi olarak ilgi duyan Türk ve yabancı üyelerden oluşuyor. Balboa Park’taki gibi yarım saatlik bir gösteri, yaklaşık 4 aylık bir çalışmanın sonucu. Bunun sonunda bugün olduğu gibi bir şarkıyı seyircilerin de katılımı ile söyleyebilip kültürümüzü tanıtarak insanları kaynaştırabilmek bütün emeklere değiyor. En büyük umudumuz, bu paylaşımın verdiği güzelliği gören yeni üyelerin de katılımı ile grubun dinamik devamlılığını sağlayabilmek. Grubumuza üye olmak isteyen yeni arkadaşlarımız olursa group [email protected] adresimizden bize ulaşabilirler” dedi.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!