Türkiye’nin Batı yakasındaki ‘fahri başkonsolos’ sayısı 3’e çıktı

Sacramento’da ikamet eden Laurence Joseph O’Connell’in, Türkiye Cumhuriyeti Sacramento Fahri Başkonsolosu olarak atandığı öğrenildi. 
T.C. Los Angeles Başkonsolosluğu’ndan endinilen bilgiye göre; Sacramento’da ikamet eden Laurence Joseph O’Connell, 22 Ekim 2008 tarihine tekemmül eden 2008/10493 sayılı “üçlü karar” uyarınca Türkiye Cumhuriyeti Sacramento Fahri Başkonsolosu olarak atandı.

Aynı zamanda Türk vatandaşı olan Fahri Başkonsolos O’Connel’in görev bölgesi, “County of Sacramento” olarak belirlenirken, ABD’nin batı yakasındaki Türkiye’nin, ‘Fahri Başkonsolosları’nın sayısı üçe yükseldi.

T.C. Los Angeles Başkonsolosluğu görev bölgesi dahilinde bulunan Seattle/Washington’da Ufuk Gökçen; San Francisco/California’da ise Bonnie Joy Kaslan T.C. Fahri Başkonsolosları olarak halihazırda görevlerini sürdürüyorlar.

FAHRİ BAŞKONSOLOSLARIN SORUMLULUĞU

ABD’deki Fahri Başkonsolosları, T.C. Washington Büyükelçiği’ne bağlı olarak hizmet veriyorlar. Konsolosluk plakası takabiliyor, yarı diplomat sayılıyorlar. Ayrıca Türkiye’nin de imza attığı Viyana Sözleşmesi’ne göre pek çok hakları da mevcut. Örneğin; koruma alabiliyor, askerlikten muaf tutuluyorlar. Arşiv ve belgelerinin de dokunulmazlığı bulunuyor… Yalnız; ilgili Türk mevzuatı uyarınca, noterlik, askerlik, pasaport, aile, nüfus, vize vb. konulardaki konsolosluk işlemlerinde Fahri Başkonsolosların başvurualma ve işlem yetkisi bulunmuyor (menfi). Sözkonusu işlemler, görev bölgesi itibariyle, T.C. Los Angeles Başkonsolosluğu tarafından yürütülmeye devam edecek.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!