Boston’daki Türk ‘Belgesel ve Kısa Film Yarışması’ sonuçlandı

13. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali kapsamındaki geleneksel ‘Belgesel ve Kısa Film Yarışması’ sonuçlandı.

ABD’nin Boston şehrinde düzenlenen yarışmada, yönetmenliğini Nursel Doğan’ın yaptığı “Dışarısı Nasıl?”, belgesel dalında en iyi film ödülünün sahibi oldu. Yönetmenliğini Fevzi Tanpınar’ın yaptığı “Kayıp Otobüs” en iyi belgesel seyirci ödülünü aldı. En iyi kısa film ödülünü yönetmen M. Cem Öztüfekçi’nin “Ayak Altında” ve yönetmen Faysal Soysal’ın “Kayıp Zaman Düşleri” filmleri paylaştı. En iyi kısa film seyirci ödülünü ise yönetmenliğini Mustafa Emin Büyükcoşkun’un yaptığı “Sardunya” aldı.

Jüride, Harvard Film Arşivi’nin Direktörü Haden Guest, Denver Film Topluluğu Direktörü Bo Smith, Boston Phoenix gazetesinin film eleştirmeni Peter Keough gibi önemli isimler yer aldı. Ayrıca, seyirciler de “En İyi Belgesel” ve “En İyi Kısa” filmi belirlemek için oy kullandılar.

Yarışmada bir tema kısıtlaması olmamakla birlikte, benzer konulardaki filmlerin gruplanarak gösterimlerinin yapıldığını belirten festivalin kurucusu ve direktörü Erkut Gömülü, bu yılki yarışmada “İnsan ve Kadın Hakları”, “Kimlik Sorunları” ve “Sufism” gibi konularda filmlerin yer aldığını ifade etti.

Yarışmanın yalnızca Türk yönetmenlerin filmleri ile sınırlı kalmadığını belirten Erkut Gömülü, yarışmanın giderek uluslararası bir nitelik kazandığını söyledi. Sinema ve sanatın evrensel dilinin coğrafi sınırları ortadan kaldırdığını ve birbirinden cok uzak ve değişik ülkelerde yaşayan insanların birbirleriyle diyaloğu için bir zemin hazırladığını söyledi. Yarışmaya Türkiye’nin yanısıra ABD, Almanya, Çek Cumhuriyeti, İngiltere, İran, Ermenistan, Hollanda, Kanada, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Norveç gibi değişik ülkelerden de başvurular almalarından büyük memnuniyet duyduklarını belirtti.

Yönetmenleri 2009 yılında yapılacak 14. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali Belgesel ve Kısa Film Yarışması’na katılmaya davet eden Erkut Gömülü, yarışmaya başvurularının 20 Ocak 2009’da başlayacağını belirtti. Yarışmanın genç yönetmenlerin filmleri için yurtdışına açılan bir pencere olduğunu söyledi.

1996 yılından beri yapılagelen Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali, ABD’de yapılan ilk, bir ayı aşkın süreli kültür ve sanat festivali olma niteliğini taşıyor. Festival çercevesinde “Anadolu’nun Renkleri” teması altında sergiler, konserler, belgesel ve kısa film yarışması düzenleniyor. Boston Türk Kültür ve Sanat Festivali 2001 yılında ayrı bir Türk film festivali de düzenlemeye başladı. Boston Türk Film Festivali her yıl mart – nisan aylarında Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nde yapılıyor.

Yarışma programı ve filmler hakkında daha fazla bilgiye www.BostonTurkishFestival.org internet adresinden ulaşabilirsiniz.

 

Become a patron at Patreon!