ABD’de 5 eyalette kendiliğinden sönebilen sigara şartı

Kontrolsüz yanan ya da sönmemiş bir sigara pek çok yangının tetikleyicisi. Bu sebeple yeni yılda beş eyalet daha “fire-safe” yani söndürülmesi kolay sigara üretim ve tüketimini şart koydu. 
New York, Vermont, California, Oregon, New Hampshire, Illinois, Maine, Massachusetts, Kentucky, Montana, New Jersey, Connecticut, Maryland, Utah, Alaska, Rhode Island, Minnesota ve Columbia Bölgesinde uygulanan “kendiliğinden sönebilecek” şekilde üretilen sigaralara dair yasa, 2009 itibari ile beş yeni eyalette daha yürürlülükte.

Konu ile ilgili düzenlenen yasalar uyarınca yavaş yanan ve de sönmesi kolay olan sigaralar piyasada olacak. Yeni yılda yürürlüğe giren yasa ilk olarak Oklahoma’da uygulandı. Oklahoma’yı takiben Delaware, Iowa, Pensilvanya ve Teksas daha önce bu kurala tabii olan 17 diğer eyalet gibi titiz davranarak yasayı uygulamaya başladı. 15 diğer eyaletin ise bu yıl veya önümüzdeki yıl içerisinde konuyu meclise taşıyacakları umuluyor…

“Fire-safe” sigaraların kağıdı diğer sigaralara oran ile daha ince, bu sebeple sönmesi daha kolay. Kendiliğinden sönen sigaraların içinde bitkisel katkı maddelerinden oluşan ince halkalar var ve yanmayı yavaşlatan bu halkalar, otuz saniye kadar içe çekilmemesi halinde sigarayı söndürüyor.

California Valisi Arnold Schwarzenegger 2005’de “A.B. 178, the California Cigarette Safety and Firefighter Protection Act” başlığı altındaki yasa tasarısını onaylamıştı. Kaliforniya’da 1 Ocak 2007 tarihinden bu yana yasa yürürlükte.

Çoğu kişice bu sigaraların tadı farklı bulunuyor hatta sigaralar beğenilmiyor. Kişi söndürmeden kendi kendine sönmesi de çoğu kimseyi çileden çıkarıyor ama yaklaşık 800 Amerikalının heryıl sigaranın ateşi sonucu çıkan yangın sebebi ile öldüğünü düşünürsek keyfi durumların önemi kalmıyor. Bu bilgi ışığında yangın korumalı sigara kuralının daha birçok eyalette gündeme geleceğini umuyorum.

Bu konuda toplanan koalisyonun web adresinden öğrendiğime göre; Idaho, Indiana Kansas, Colorado, Arizona, Washington, Louisiana, Hawaii ve Wisconsin’de bu yıl bu konu üzerinde durulacak. Yasanın Florida, Georgia, North Carolina, Tennessee, Virginia ve Güney Karolina’da 2010’da yürürlüğe gireceği söyleniyor, Teksas gibi bazı eyaletler de perakendecilere ellerindeki eski malı çıkarmaları için süre vermiş.

Daha detaylı bilgiye www.firesafecigarettes.org adresinden ulaşabilirsiniz…

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!