Benzin yerine kalori yakma zamanı!

1 Ocak 2009 tarihi itibari ile, Amerika’da işine bisikletle gidip gelenler için bisiklet vergi kredisi (BTC) uygulaması yürürlülükte. Yeni yılın ilk günü başlayan ödemeler, bisiklet satın almak için ya da bisikletin bakımı için kullanılabilecek. 

Demokrat Parti’den Temsilciler Meclisi üyesi Earl Blumenauer’in, enerji yasa taslaklarının bir parçaşı olarak 5 defa Temsilciler Meclisi’nden geçmesine rağmen Senato’da takılan, yasa teklifi nihayet kurtarma paketiyle hayata geçti.

Ekonomik kriz sonrası, Amerika’da finans sektörünü kurtarma planı gündeme gelmişti. Ekim ayında 850 milyar dolarlık bir yardım paketi, Temsilciler Meclisi’nden geçmiş ve başkanın imzası ile onaylanmıştı. Blumenauer, kurtarma paketinde bisiklet kullanımını teşvik eden bir maddenin yer almasını sağladı.

İşverenler, otomobilleriyle işe gelen çalışanlarına bedava park yeri sağlayarak onları bir anlamda bisiklet kullanmaya teşvik ediyorlardı. Bu park yerlerinin yıllık maliyeti 2 bin 400 doları bulsa da bu teşvik vergiden muaf bir teşvik değildi. Teşvik mahiyetli bisiklet vergi kredisi uygulamasına 1 Ocak 2009’da başlandı. Yani; işverenler, işe bisikletle giden çalışanlarına ayda 20 dolar ek ödeme yapıyor ve bu 20 doları, o çalışan adına 20 dolar daha az vergi ödemek şartıyla devletten tahsil etmiş oluyorlar. Bu madde sayesinde bisikletiyle işe giden çalışanlar, işverenlerinden vergiden muaf olmak üzere yıllık 240 dolar gibi bir ek ödeme alabilecek.

Birçoğumuzun bildiği üzere Amerika’da araba ve benzin fiyatları çok cazip. Yazık ki belirli şehirler dışında toplu taşıma çok zayıf ve bu sebeple herkes arabaya mahkum kalıyor. Bireysel otomobile dayalı ulaşım sistemleri yerine toplu taşıma öncelikli sistemlerin şehirlerde yaygınlaştırılması gerekliliği konuşulurken yeni yılda uygulanmaya başlayan bisiklet kullanmaya teşvik amaçlı yasal düzenlemeler olumlu karşılandı.

“California Bisiklet Koalisyonu” üyesi birkaç kişiye ulaştım ve de son yedi yıldır bu tarz bir yasanın Washington’dan geçmesi için çaba gösterdiklerini belirttiler. Bu uygulama ile bisikletin yaygın olarak kullanılmasını umut ettiklerini söylediler.

Fotoğraf: Katie Barnes

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!