Papazian: Gavakian’ın “Özür Kampanyası” yanlış okundu

Aralık 2008’de Türkiye’de internet ortamında başlatılan “Özür Diliyorum” kampanyası gündeme bomba gibi düşmüştü ve görünen o ki bu kampanya Ermeni aydınları da harekete geçirdi.

Ermeni aydınları da “Tarih ve yüzleşme bizi özgürleştirecek” diyerek bir özür metni hazırladı. Metin dünyadaki Ermenilerin imzasına sunulacak. Avustralya’nın Sydney kentindeki Macquarie Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türk Ermeni Diyalog Grubu Eşbaşkanı Dr. Armen Gakavian tarafından “Özür Diliyorum” kampanyası çerçevesinde imzaya açılacak olan bildiri taslağında şu cümleler yer alıyor:

“Ermeni halkı adına işlenen cinayetler için özür diliyor, bunların acısını duyan masum Osmanlıların ve Türklerin duygularını paylaşıyorum.”

Türkiye’de birçok gazetede ABD’den Prof. Dennis Papazian’ın da bu kampanyayı desteklediğine dair bilgi geçilince vakit kaybetmeden Papazian ile görüşmek istedim… Michigan’daki Ermeni Araştırmaları Merkezi’nde Tarih doktorası sahibi bir araştırmacı olan Prof. Papazian Bu “Özür Kampanyası”nın yanlış okunduğunu düşünüyor.

Bir süre önce kişisel görüşünü açıkladığını, Osmanlı İmparatorluğu döneminde yaşanan onca kötü olayın birçok ulusun güzel insanlarını etkilediğini düşündüğünü belirten Prof. Papazian, “Haksız yere acı çeken Türklerden yaptığım veya yaptığım iddia edilen şeyler yüzünden özür dilerim” diyor ve ekliyor: “Ermeni soykırımının tanınması ve Ermeni ve Türk halkları arasında uzlaşma için çalışacağım. Geçmişte görüşlerimi sadece kendi adıma söyledim ve de gelecekte de kendi görüşlerimin altına imza atacağım. Tüm Ermenilerin kralı olmadığım sürece de bu devam edecektir.”

Papazian’dan Gavakian’a sert eleştiri

“Diğer Ermenileri de kazanmayı amaçlayan bir görüşe imza attınız. Binlerce Ermeni tarafından bu bildiri imzalansa da bu bildiri bir Ermeninin özel görüşü olmaktan ileri geçmeyecektir. Hiçbir birey, organizasyon veya gurup genel Ermeni toplumu adına konuşmaya yetkin değildir. Lütfen bu görüşleri Ermeni bildirisi gibi yaymayınız!”

Muhabir ve politikacıların kendilerine gönderilen metinlerden istedikleri bölümleri seçip kullandığına değinen Prof. Papazian, “Özellikle gazeteciler kelimesi kelimesine ropörtaja sadık kalmak yerine diledikleri bilgiyi çıkarıp okuyucuyu yanlış bilgilendirebiliyorlar” deyip Dr. Gavakian’ı uyarıyor:

“Çabanız ne kadar iyi niyetli olursa olsun başlattığınız kampanyayı gözden geçirmenizi talep ediyorum. Olaylar ve yorumlar sizin iradeniz dışında şekil alabilir. Basın olayın hakimiyetini şimdiden ele aldı bile”

Prof. Papazian son olarak Prof. Baskın Oran’a da yolladığı mesajı bizimle paylaştı:

Prof. Papazian, bu mesajda geçen aralık ayında Türkiye’de başlatılan “Özür Kampanyası”nı desteklediğini açıklamış ve Prof Oran ile şu görüşleri paylaşmış: “Birçok Ermeni de kişisel görüşlerini belirtmiş ve de bu kampanyayı yürüten sizlere teşekkür etmişlerdir. Dr. Gakavian bu görüşleri yanlış değerlendirmiş olmalı ki bir gurup bireyin açıklamasını genelleme yaparak Ermeni toplumuna maletme yanılgısına düşülüyor. Siz Türkler yaşamınız pahasına Aralık 2008’de bu kampanyayı başlattınız, ama birey olarak Ermenilerin bu kampanyaya katıldığında kaybedeceği birşey yok. Hazırladığınız bildiri tarihsel öneme sahip ve de birkaç yüz Ermeninin biz de özür diliyoruz tarzı girişiminden çok daha büyük önem taşıyor.”

Become a patron at Patreon!