Turkla.com ile hayatı değişen Türk girişimci: Mr Kumpir

Erzurum doğumlu Halit Kesemen, 9 Eylül Üniversitesinden mezun olduktan sonra, 1994 yılında bir arkadaşının, “Bir dükkân tut, salata, sandeviç, kumpir satarsın” sözüne kadar kumpirin ne olduğunu bilmezken bir süre çıraklık yaptıktan sonra bir ekip kurarak ilk dükkanını İstanbul’da açar. Kısa zamanda Bayrampaşa’da 2 kumpir dükkânı daha açan ve bu gelişim ivmesini alışveriş merkezleri ile sürdüren Kesemen, 12 yıl boyunca işi büyütmüştürki, 11 Eylül saldırılarından sonra Türkiye’de de patlamaların yaşanması, terör tehdidinin tedirgin ettiği metropol insanının kapalı mekanlara ilgisinin azalması üzerine işletmelerini devretmek zorunda kalır. Yeni ufuklara yelken açma girişimi California’da yaşayan Türkler’in ilk ve en büyük haber portalı olan Turkla.com sayesinde gerçekleşir.

Bir ilanla gelen başarı 

Turkla.com adresinde Kesemen: “Türkiye’de yıllardır kumpir üzerine işletmelerim oldu ve bu işletmelerde temiz, hijyenik ve lezzetli kumpirler sundum.

Türkiye’nin en iyisiyim diyebilirim. Beni davet edin, size kumpirin nasıl yapılacağı üzerine dersler vereyim” yazınca bir hafta içinde sadece Amerika’dan değil, dünyanın farklı yerlerinden onlarca kisiden davet alır. İşin ciddiyetini kavrayan Kesemen “kurumsallaşma” çalışmalarını kendi çapında hızla başlatır.

O artık MR. Kumpir

mrkumpir

Şu an Türkiye’de kumpir fırını yapan bir firmanın mümessilliğini yapıyor ve. Mr. Kumpir adıyla ABD’den Almanya ve Fransa’ya, Malezya’dan Tayland’a kadar kumpir zincirleri kuran Kesemen, kimi ülkelerde girişimcilere franchise veriyor, kimi yerlerde ise sadece kumpiri ve sistemini öğretiyor. Bugüne kadar 14 ülkede 22 kumpir mağazasının kurulması için danışmanlık hizmeti veren Kesemen’in Almanya’da 2, Belçika’da 3, ABD’de 1 ve son olarak Mısır’da da 1 franchise’ı bulunuyor. Türkiye’de de 3 franchise mağaza ile kitleleri kumpirin dayanılmaz tadıyla buluşturan Kesemen, sonunda Paris’te Ricky Martin’e bile kumpir yedirmeyi başarıyor. Halit Kesemen, “Kumpire bir standart getirdik. Bizim mutfağımızdan gelen bir tat diye dünyaya duyurmaya çalışıyoruz. Yurtdışında artık her yerde pizza, hamburger, döner var. Kumpir, hem ucuz hem sağlıklı hem çabuk hazırlanan bir ürün olduğundan yurtdışında çok büyük talep gördü” diyor.

Mr. Kumpir’in ünü ABD ve Avrupa derken Uzakdoğu’ya kadar uzanıyor. Kesemen, Tayland’dan gelen talep üzerine 2 ay önce ilk kumpir dükkânının açılması için danışmanlık yapıyor. Burada Taylandlılara günde 100’den fazla kumpir satılıyor. Halit Kesemen’e son olarak Mısır, Kuveyt, İran ve Suudi Arabistan’dan davet gelmiş. İran’da ABD karşıtlığı nedeniyle Mr. Kumpir yerine başka bir isim arayışında olan Kesemen, Suudi Arabistan’da kraliyete ait bir şirket ile başbayilik vermek için el sıkışmak üzere.
Mr. Kumpir özel üretilmiş karavanı içinde çalışan, araç arkasında istenilen yere taşınan Roll Room adını verdiği 15-30 metrekare büyülükte, tezgâh arkasında çalışan sabit işletmeler ve 50-70 metrekare büyüklükte, oturma bölümü olan, ürün gamı genişletilmiş restoranlar olan Rest konseptleri ile hizmet veriyor. Kesemen, “Bazen dekorasyonu hazırlayıp, menülerini oluşturup, dükkânı kurup bu işin eğitimini vererek çıktığımız yerler oluyor. Anahtar teslim edip çıkıyoruz. Bazen de adımızla franchise veriyoruz” diyor. 20-30 metrekarelik bir kumpir dükkânı 20-25 bin euro, 50-60 metrekarelik bir dükkân ise 30-35 bin euroya mal oluyor. Halit Kesemen, “Öyle 80-100 bin dolarlar istemiyoruz. Gerçek maliyetleri yansıtıyoruz. Türkiye’de bayi sayımızı artırmayı hedefliyoruz” ifadelerini kullanıyor. Bir bayinin yıllık cirosunun 300-350 bin euro ciro arasında değiştiğini belirten Kesemen, “Bunun günlük kâr marjı yüzde 70’tir” diyor.

Kumpiri leziz Türk mutfağı ile birleştirerek dünyaya tanıtmayı vizyon olarak seçen “MR Kumpir” hakkında daha detaylı bilgiye www.mrkumpir.com adresinden ulaşabilirsiniz.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!