‘İntihar salgını’ndan korkuluyor

ABD Kara Kuvvetleri’nde geçen yıl intihar eden asker sayısı rekor düzeye ulaştı. Bu yıl sayının artmasından endişe ediliyor. 
ABD Kara Kuvvetleri’nden yapılan açıklamaya göre ocak ayında 24 asker intihar etmiş. Yapılan istatistikler gösteriyor ki geçen yıl ocak ayında bunun altı katı fazla kişi kendi isteği ile yaşamlarına son vermişler. Pentagon’un yaptığı istatistiğe göre Afganistan ve Irak’ta ocakta yitirilen asker sayısı 16. Bu da gösteriyor ki intihar, savaş sırasında ölüm oranını geçmiş durumda. Ordudan yapılan açıklama bu durumdan kaygı duyulduğunu ortaya koyuyor. Ulusal güvenlikte görevli psikiyatrist Kathy Platoni bugün CNN’e verdiği demeçte ocak ayında intiharların artmasında soğuk hava ve ağır koşulların etkili olabileceğini söyledi ve ekledi: “Ekonomik problemler, çocukluktan gelen travma veya evinden uzak olma sendromu ile baş edemeyip, problemler alevlenince tek çözüm yolunun ölüm olduğunu düşünüp intihar eden asker sayısı dudak uçuklatıcı”

Kullanılan anti depresanların yan etkileri arasında intihara eğilim olabileceğini belirten Platoni, özellikle 18-24 yaş arasındaki gençlerde bu etkinin daha çok olabildiğini belirtiyor. Orduda görevli liderlerin depresyona giren askerleri nasıl yönlendireceklerinin iyi belirlenmesi gerekliliğinin de altını çiziyor.

Geçen ayki intihar vakalarındaki çokluk sebebiyle kongre ve ordu üyeleri toplandılar. Ordu yıllık yaptığı istatistikleri aylık olarak çıkardı ve toplantı sonucunda yeni bir eğitim programı hazırlanmasına karar verildi. 15 Şubat ile 15 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek eğitimde askerlerin intihara eğilimli olup olmadığına yoğunlaşılacak. 15 Mart ile 15 Haziran tarihleri arasında da eğitim konusu intihardan korunma olarak belirlenmiş. “Battlemind” adı verilen yeni bir program ile askerler ve ailelerini savaş durumunda alınacak önlemler ve de psikolojik olarak duruma hazır olunup olunmayacağına, problemlerin üstesinden gelinmesine dair ön testler uygulanacağı belirtiliyor.

Pentagon 28 yıldır intihar vakalarını istatistiki olarak inceliyor. 2008’de intihar eden asker sayısı en üst düzeye ulaşmış. 128 askerin intihar ederek öldüğü kanıtlanmış. 15 askerin ise ölüm sebebinin intihar olabileceğinden şüphe ediliyormuş. Deniz Kuvvetleri’nde de 2008’de intihar eden asker sayısı artmış. 2008’de 41, 2007’de 33, 2006’da 25 askerin intihar ettiğini öğrendik.

Ordu ve de Ulusal Akıl Sağlığı Enstitüsü ekim ayında ortak çalışmak üzere anlaşmışlardı. Askerlerin akıl ve de davranışsal sağlığını kontrol amaçlı yapılan bu işbirliği, intihar girişimlerini önlemek, hiç değilse azaltmak amaçlı olduğu belirtiliyor. Beş yıl aktif olarak askerler ve de ailelerinin eğitime tabi tutulacağı bildirildi.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!