WHO: Küresel salgının eli kulağında

Dünya Sağlık Örgütü(WHO), ‘domuz gribi’ ile ilgili küresel salgın alarmını 4’ten 5’e çıkardı ve uyardı: “Bu salgın mutlaka ciddiye alınmalı” 

ABD’de bugün virüs sebebiyle bir kişi hayatını kaybetti. Cenevre’de bulunan Dünya Sağlık Örgütü (WHO) uyarı alarmını dörtten beşe yükseltti. WHO, “salgının eli kulağında” diyerek gerekli önlemleri almak üzere ülkelere çağrıda bulundu. Durumun ciddiyetini belirtmek için uyarı düzeyini artırdı. “Dünya böyle bir salgına hazır değildi. Bu virüsün ne hızla yayılacağı tahmin edilemiyor. Çok hızlı ilerleyip, değişime uğradığı için acilen mücadeleye hazırlanılmalı” deniliyor.
Pentagon’dan bugün aldığımız bilgiye göre, Güney Kaliforniya’da bulunan bir deniz üssünde görevli bir deniz askeri “domuz gribi” vakasına yakalanmış. Hasta asker ile 37 ayrı denizcinin de karantinaya alındığı duyuruldu. Hastanın durumunun iyi olduğu, hasta ile aynı ortamda bulunan diğer askerlerin de beş gün kontrol altında kalacağı söylendi.

Karantina altına alınanlara Tamiflu veriliyormuş. Pentagon, virüsün hangi deniz üssünde rastlandığına dair bilgi vermedi. Hasta denizcinin virüsü nereden aldığı henüz bilinmiyor. En son San Bernardino Valley’e gittiği söyleniyor ama Meksika’da bulunmadığı söyleniyor.

Ordudan 7 milyon doz Tamiflu takviyesi yapıldığı, herhangi bir ilaç gereksinimi olmadığı bildirildi. 1.4 milyon deniz askerinin bulunduğunun altını çizen yetkililer, her türlü önlemin alınması için alarma geçtiler.

Dünya genelinde ölenlerin sayısı vaka sayısına göre az. ABD ve Avrupa ülkelerinde anti virüs ilaçlar hastalara çabuk ulaştırılıyor ve de bu olumlu sonuç verebilir diye konuşuluyor. Domuz gribinin belirtileri, ateş, halsizlik, boğaz ağrısı, mide bulantısı olarak seyrediyor. Bu virüse tam tekabül edecek aşı üretimine başlandı. Bu aşının kullanılmasının altı ayı bulacağı söyleniyor. Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip kişilerin virüsten daha çok etkilendiği söyleniyor. Meksika’da daha çok gençleri etkilemesi bunun kanıtı.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!