California’da soykırım dersi için Senato’nun onayı bekleniyor

California’da, ‘1915 olayları’nın okullarda okutulmasını amaçlayan SB-234 adlı kanun teklifi, Senato’nun, Eğitim Komitesi’nde görüşülerek onaylandı. Eğitim Komitesi’nin kabul ettiği teklifin şimdi, Senato’da oya sunulması bekleniyor.

‘1915 olayları’nın, çağımızın gerçek soykırımlarıyla birlikte, liselerde zorunlu ders olarak okutulması amacıyla Eyalet Senatosu’na yeni bir kanun teklifi sunulmuştu.

Kanun teklifi 29 Nisan’da Senato Eğitim Komitesi’nde görüşülerek onaylandı. Senato’da oya sunulacak. Kanun teklifinin Senato’da kabul edilmesi durumunda, buradan Eyalet Meclisi’nin diğer kanadı olan Eyalet Asamblesi’ne havele edilecek.

Bruce Fein, SB-234 sayılı kanun teklifine üç temelden karşı çıktığını belirtiyor. Ermeni soykırımı konusunda genel bir görüş birliği olmadığını söylüyor. Bu sınıflandırmaya şiddetle karşı çıkan saygıdeğer tarihçiler, kişiler olduğunu belirtip isimler veriyor. Soykırım tanımının yer çekimi kanunu gibi net birşekilde sonuca bağlanamayacağına değiniyor. 1948 yılında yapılan soykırım konferansında ortaya çıkan, Amerikan Senatosu tarafından da onaylanan soykırım tanımının Kamboçya’daki Kızıl Khmerler’in 1975-79 arası yaptıklarını ve şu an Darfur’da sürmekte olan katliamları bile dışarıda bırakacak dar bir tanım olduğunun altını çiziyor.

Bonnie Kaslan, bu konunun 1985 yılından beri içinde olduğunu belirtiyor. Tek taraflı iddialar olduğunu ve özellikle California’nın büyük bir ekonomik krizle başbaşa olduğu bu dönemde, bu tasarı için harcanan paraların anlamsızlığının altını çiziyor. “Türk öğrenciler de olayı kendi açılarından yorumlama olanağı bulmalılar” diyor.

Senatör Joe Simitian (D-11. Bölge) Fein’in açıklamasından duyduğu hayalkırıklığını ifade ediyor. Tarihte soykırımların bu sıklıkta meydana gelmesinin sebeplerinden birinin uluslararası kamuoyunun bu konuya karşı gerekli tavrı almaması ile ilişkili olduğunu belirtiyor.

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!