San Diego’da Anlamlı Buluşma

San Diego Türk Amerikan toplumu ve Ahıskalı Türkler, ATASC- SD’nun başlattığı Ahıskalı Türkler’e Destek Kampanyası çerçevesinde, 27 Ocak Cumartesi günü San Diego’da buluştu. 

Los Angeles Türkiye Başkonsolosu Engin Ansay, Muavin Konsolos Anıl Bora İnan, Ahıskalı Türkler ile tanışmak ve San Diego’daki Amerikan Türk toplumundan farklı kesimlerden insanlarla görüşmek üzere San Diego’ya geldi. San Diego Türk Amerikan toplumundan bu kampanyaya destek olan gönüllü katılımcılar ile Ahıskalı Türklerin kaynaşması ilk hedefti.

Birbirinden lezzetli Türk yemekleri yenilirken bir yandan da samimi bir platformda toplantı gerçekleşti.

ahiska

Bu buluşmaya dair toplantı öncesi konuşma şansı yakaladığım Los Angeles Türkiye Başkonsolosu Engin Ansay görüşlerini şöyle dile getirdi: “ Burada buluşmamızın nedeni, çok çalıştığını bildiğim ATASC-SD derneğine destek ve yardımları saptamak içindir. Başarılı ve özverili çalışılıyor. Hatırı sayılır grup Ahıskalı Türklerin burada olması ikinci unsurdur. Bu tarz birliktelikleri, çalışmaları çok takdir ediyoruz. Bu toplantıyı dertler, teklifler ortaya konulsun diye Arzu hanım tertip etti. Görev bildik ve geldik. Derneğe, Türk okuluna, Ahıskalı Türklerin burada olmalarına çok önem veriyoruz. Ahıskalı Türkler Sovyet rejiminde zorluk çekmişler ama birlikleri bozulmamış bir yurttaş toplumu. Gürcistan’da olmaları yurttaşlığı hafifletmez. Türkiye Cumhuriyeti Devleti onları her konuda destekliyor. Hükümet olarak, Dışişleri Bakanlığı olarak Ahıskalı Türklerin T.C. kimliği almalarını istiyoruz.”

“Türk Amerikan toplumuna kazandırmak istiyoruz”

ATASC-SD başkanı Arzu Kürkoğlu: “Güçlü bir Türk Amerikan toplumu oluşturmak istiyorsak bunu ancak güçlü bir iletişim ağı ile gerçekleştirebiliriz. ATASC-SD olarak bir kaç ay önce Ahıskalı Türklerle ilgili destek kampanyası başlattık. Amerika’daki yaşama uyum sürecinde onlara yardımcı olmak istedik” diyerek toplantıyı başlattı. Paşalı ailesine iftar yemeğine davet edildiklerini ve o günden sonra bayram yemekleri olsun, çeşitli etkinliklerde olsun hep birlikte olduklarını belirten Kürkoğlu, bir yandan Ahıskalı Türklerin ihtiyaçlarını öte yanda da gönüllü olmak isteyen arkadaşların hangi konularda yardımcı olabileceklerini tespit edip iki veri tabanı oluşturduklarını belirterek sırasıyla herkese söz verdi.

“Dağınığız!!!”

Mikail Bihaliyev: “Burada 49 aile yaşıyor. Bayram gibi etkinlikler sayesinde tanıştık. Geldik işe çıkacaksın dediler çıktık. İki programla geldik. İlk program African Alliance, İlk sekiz ay için tüm masrafları karşılıyorlar. Sonrasında iş bulup, iş sahibi ediyorlar. İkinci program Catholic Church, dört aylık bir program. İki aylık alışma süresinden sonra çalışmak zorundasın. İlk program daha avantajlı. İngilizce öğrenmeye zaman ayrılmış oluyor.

Halkımız toplu yaşamaya alışmış. Dost seven, misafir seven insanlarız. Kapılarımız herkese açıktır. Yaşlılarımız sıkılıyorlar. İstedikleri bir arada olmak. İstediğimiz bir köyümüz olsun. Herkesin bir yeri var. Okullarımız, camimiz olsun… İhtiyarlarımız nefes alabilsin. Biz gençler uyum sağlarız”

Laçin: “Hoş gördük hepinizi. Teşekkür. Özbekistan’dan Rusya’ya Rusya’dan Amerika’ya gelsek de üstümüzde hep Türk adı var. Türküz sizin parçanızız. Birlik seviyoruz. İngilizce bilmiyor çoğunluk. Okul şart. Hastalarımız oluyor, ilaç şart. Bizle ilgilenilsin istiyoruz” diye ekledi.

Hasta olan eşi adına sesi titreyerek konuşan Süreyya( Suri), müslüman mezarlığını kastederek “Türbemiz, mescidimiz olsun istiyoruz. Ölünce dünya bu oluyor”

Sabriye: “Çocuklarımızın geleceği için T.C. vatandaşlığı istiyoruz. Sürgün olmaktan bıktık. Daha nereye sürüleceğiz” dedi.

Sırasıyla katılımcılarla tanışan, herkesi büyük bir titizlikle dinleyen Anday: Tüm konsolosluklar, Dış İşleri Bakanlığı ile konuştuk ve konuyla ilgili toplantı yaptık. Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül konuyla çok ilgilenerek bize talimat verdi. Sizin vatandaşlık taleplerini biliyoruz. Her konuda yardımcı olmaya, ilişkiler başlatmaya hazırız” dedi.

ahiska3

“Kendinizi sürgünde hissetmeyin”

“Burası fırsatlar ülkesi. Burada hürriyet var, fırsat eşitliği var. Sizi kardeş sayan güzide Türk toplumu var. Amerikan yardımı az kalıyor olabilir. Kiliseye muhtaç kalın istemeyiz. Buradaki Türklerle olan ilişkiniz gelecek için önemli. Siz ilk gelen kuşaksınız. Bir kaç sene güç geçecektir ama hiç merak etmeyin her türlü yardımı vereceğiz.

“Pasaport için sabırlı olmanız faydalı görünüyor”

T.C. devleti olarak size vatandaşlık vermemek için hiçbir neden yok. T.C. vatandaşlığından önce Amerika vatandaşlığını almanız işinizi kolaylaştıracaktır.. Amerika’ya kanuni yoldan geldiniz. Amerikan vatandaşlığını aldıktan sonra Türk vatandaşlığı almanız kolay. ABD süreci uzatabilir. ABD anayasası çifte vatandaşlığa göz yumabiliyor ama kanunları bizim gibi değil.

Hükümetimizden tüm Ahıskalılar ne zaman elçiliğimize başvururlarsa ayrı bir muamele görmeyecekler talimatı aldık. Ne zaman müracaat ederseniz elimizden geleni yapacağız. Ama başka görüşünüz varsa Ankara’ya bildiririz. Bu toplantı da bunun işaretidir. Kısa sürede Amerika’ya entegre olacaksınız. Türklüğünüzü, birlikte yaşama isteğinizi kaybetmeyin. Otuz yıla yakındır Amerika’nin en başarılı Türk toplumu California’da. Bu demektir ki önünüzde güzel örnekler var. Şanslısınız. 11 Eylül’den sonra Amerika’da bambaşka hava esiyor. Yüz binlerce Irak’lı gelmek istiyor ama iki yüz kişi gelebiliyor. Size verilen kontenjan iyidir. Zamanla zorluklar aşılacaktır” dedi.

Söz isteyen Profesör Mirat Gürol: “Biz hep konuşuruz, değiniriz ama bir şey yapmayız. Hemen komite kuralım, sadece Ahıskalı arkadaşlarla ilgilenilsin. Önümüzdeki üç ayda şu şu yapılacak diye belirleyelim ve gerekli çalışma başlasın” diye fikir belirtti. Bu konu üzerine söz alan Kürkoğlu: “Problemleri olduğunda elektronik posta yardımı ile aile dostlarına ulaşmalılar, Aile dostu çalışmasından sonuç alıyoruz” dedi.

Gürol: “Ek olarak Komite organizasyon işini yapsın. Tek tek birleşmeleri de yapsın. Okul açılıp, ders vermekten başlayıp, bankada ne yapmam lazım gibi Amerika’da yaşama dair gerekli bilgileri verelim. Komite yoksa sorumlu kişiler yoktur” dedi.

Bu fikir alışverişi sonrası gönüllüler listesi ve Ahıskalılarla kaynaşma daha kolay gerçekleşeceği inancıyla ATASC-SD bünyesinde komite kurulması kararı alındı ve zabıtlara geçti…

Toplantının sonraki bölümünde Balboa Park’ta Türkiye Evi ve ATASC-SD Türk Okulu konuşuldu.

ahiska2

“Balboa Park’ta ev yapmak amacımız”

Balboa Türkiye Evi Başkanı Ali Kıran: “Kuvvetli bir grubumuz var. HPR altında organize edilen Türkiye evi projesiyle Amerikan Türk toplumunun gideceği bir yer olsun istiyoruz. Bu gibi birliktelikler kuvvetimizi artıracaktır. Yönetim kurulu olarak iki yıl içerisinde bu evi dikmek amacımız. İki yüz elli-üç yüz bin dolar toplam masraf. Bir avukatla görüştük. Gelecek yüz yirmi gün içerisinde gerekli makamlardan onayı almak istiyoruz” diyerek başkonsolosumuza kurulması istenilen evle ilgili bilgiler verdi.

Anday: “Türkiye Evi’nin faaliyete geçmesine az zaman kala Türkiye’den fon aktarımı olacaktır. Devletimiz destek olacaktır. Yaratıcı olmamız lazım. Biz sizin arkanızdayız” dedi.

ATASC-SD Türk Okulu Müdürü Fatih Ulupınar: “Öğrencilere hizmet vermek ve biraraya gelmek bizleri çok mutlu ediyor. Ahıskalı arkadaşları da davet ediyoruz. Mali bakımdan zorluk çektiklerini biliyoruz. Geliri belirli seviyenin altındakilere para yardımı olacaktır. Türk arkadaşlar sponsor olacaktır” diye konuştu.

Toplantı sonrası görüştüğüm Muavin Konsolos Anıl Bora İnan: “ Ahıskalı Türk ve Türk Amerikan toplumu arasında bağlantı kurulması, soydaşlarımıza sahip çıkılması için bu toplantı düzenlendi. SD Türk derneği gerekli desteği vermiş, biz de devlet olarak Ahıskalı Türk soydaşlarımızın ihtiyaç ve taleplerini karşılamak için ve onların Amerika’daki yaşama uyum sağlamalarına destek vermek için buradayız. Hem onları sahipleniyoruz hem de Amerikan yetkililerinin işini kolaylaştırıyoruz.

“Festival şart”

Kurumsal kimliğin, Türkiye evi projesinin, Türk okulunun devam etmesi ve buradaki Türk toplumunun sayısal olgunluğa ulaşması gerekiyor.

San Diego kültürel yapıda sınırlı bir bölgeye sahip. Türk nüfusu azımsanmayacak kadar çok. Burada düzenlenecek festival niteliğinde bir etkinlik ses getirecektir” dedi.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!