Ali Nesin: “Bir lise hayalim var, Matematik Köyü’ne komşu”

Matematik Köyü ve Arkhé’de işbirliği ve kardeşliğin hükmettiği doğal bir ortamda, lise matematik bilgisiyle donanımlı ve yeterli matematiksel olgunluğa sahip 18 yaş üstü öğrencilere bir yıllık (iki dönemlik, toplam 7,5 aylık) teorik matematik eğitimi vermeyi (standart üniversite seviyesinden çok daha yüksek) amaçlıyorlar. Programı hakkıyla tamamlayan öğrencinin çok sağlam bir matematiksel temeli olacağının altı çiziliyor. Programın lise mezunlarına olduğu kadar, bölümlerinde diledikleri akademik derinliği bulamayan lisans öğrencileriyle yüksek lisansa hazırlanan öğrencilere de uygun olduğu duyuruldu. Daha çok matematik okumak isteyen gençlere hitap etmek niyetindeler.

Haftada en az 10 saat olacak olan ana dersler Ali Nesin tarafından verilecek. Buna ilaveten haftada en az 6 saat problem saati olacağının, gerek görülürse ders saatlerinin artırılacağının, sık sık ödev verileceğinin ve sınav yapılacağının bilgisini de verelim. Tasarlanan, öğrencilerin aktif olacakları bir eğitim türü. Derslerde Türkçe konuşulacak ama yazı dili İngilizce. Bunun yanısıra katılımcılar Matematik Köyü’nde verilen popüler matematik derslerine de katılabilecekler. Özetle, Matematik Köyü’nde öğrencilerin öğrenciliğe “profesyonelce” yaklaşmaları bekleniyor.

Ali Nesin ile haberleştik:

Bu programı Matematik Köyü’ndeki diğer eğitimlerden farklı kılan ne?
Diğer programlar çok daha kısa süreli ve genellikle çok spesifik bir konu üzerine. Bu program 7,5 ay sürüyor, üç mevsime yayılıyor. Amacım, liseden sonraki ilk yılımda aldığım matematik eğitimini (ve fazlasını) öğrencilere vermek.

Öğrenciler için çok heyecanlı bir buluşma olacağa benziyor, peki sizde öne çıkan duyguyu sorsam ne derdiniz?
Her bir öğrencinin zihniyle uzun süre yalnız kalabildiği kalabalık bir ortam hayal ediyorum. Onlarda kendimi görüyorum, yirmili yaşlardaki beni. Genç ve daha enerjik hissettiriyor beni.

Matematik Köyü deyince matematikten fazlası anlaşılmalı gibi geliyor bana, denetlemeye, sorgulamaya meğili olmayan gençlerin bile gözünün açılacağı bir yer sanki, katılır mısınız?
Ben özgürlüğüne düşkün bir gençtim. Sonra da değişmedim. Yönetici olarak bulunduğum her ortam özgür bir ortam oldu. O zaman da iç dinamikler çalışmaya başlıyor, ortam kendi ruhunu organik olarak şekillendiriyor. Nesin Vakfı’nda da, Bilgi Üniversitesi Matematik Bölümü’nde de, Matematik Köyü’nde de öyle oldu. Özel hayatımda, kurduğum ailelerde bile öyle oldu. Özgürlükten güzellikler doğar, yaratıcılık doğar, içtenlik doğar.

Şimdiye kadar yaptıklarınız arasında size en fazla tatmin verenlerini biraz anlatsanız keşke.
Ders verirken birden bir öğrencinin yüzünün aydınlandığını görmek. Dudaklarında belli belirsiz bir gülümseme peydahlanır. Gözlerinin içi güler. Bundan daha büyük bir mutluluk bilmiyorum ben.

Matematik Köyü’ne dair yeni bir hayaliniz var mı?
Bir lise hayalim var. Son projem olur herhalde. Hemen Matematik Köyü’ne komşu, doğayla bütünleşmiş ve tabii olabildiğince özgür bir ortamda.

Matematik Köyü ve Arkhé’de 7,5 aylık temel matematik eğitimine başvuru için:

1) Doğum tarihinizi, okuduğunuz okulları, hobilerinizi, İngilizce seviyenizi içeren bir CV’yi,
2) Gelecek planlarınızı, hayattaki amaçlarınızı, bu programa katılmak isteme nedeninizi ve isterseniz daha fazlasını belirten bir amaç ve niyet mektubunu ve
3) Burs istiyorsanız, istediğiniz burs miktarını ve burs isteme nedeninizi içeren bir mesajı

[email protected] adresine yollamanız yeterli


Son başvuru tarihi: 31 Ağustos 2024. Kontenjan: Maksimum 32 kişi

Become a patron at Patreon!