‘Kaya tuzunun dayanılmaz doğallığı’
Çeşitli bilim dışı iddiaları ve hurafeleri inceleyerek ve okurlarına eleştirel düşünce yetisi kazandırmayı amaçlayarak altı yıldır yayında olan yalansavar.org, sosyal medyada ilgi görmeye devam ediyor. Yenice yayımladıkları, himalaya tuzunda mucize arayanlar için kaleme alınan kurgusal yazı dikkat çekenler arasında. Yazıda, Kaan Öztürk, yarattığı Burhan Hoca karakterinin eşliğinde, kaya tuzu çerçevesinde birçok bilgi paylaşıyor, sırf satış yapmak için kaya tuzuna bilim dışı, hatta akıl dışı bir sürü mistik özellik yükleyenleri eleştiriyor.
Kısa kısa, “İspatlanmış bilimsel verilerle konuştuğum sürece doktor veya kamyon şöförü olmam farketmez.” diyen sanal sözdebilim savaşçısı Burhan Hoca’nın anlattıklarına değinelim: Burhan Hoca, fazla tuz tüketmenin zararının küçümsendiğinin altı çiziliyor. Tuzun zararının sadece rafine etme işlemindeki süreçlerden ortaya çıktığını, pazarlanan kaya tuzunun ise rafine edilmediği için sağlığa zarar vermediğini idda edenlerin, insanların hayatını tehlikeye atan yalancılar olduğunu söylüyor.
Burhan Hoca ile söyleşi yapma şansımız olsa, “Bir şeyin ‘doğal’ olması iyi ve zararsız olduğunu gösterir mi?” diye sorardık şüphesiz. Yanıtı yazıda var: “Göstermez. Pek çok mantar cinsi doğaldır, ama zehirlidir. Kaldı ki, kaya tuzunu rafine ederek saflaştırdığımızda doğallığını yok ediyor değiliz. Tuz yine sodyum klorür, aynı atomlardan oluşuyor. Sadece içine karışmış diğer maddeleri ayırıyoruz.”
Burhan Hoca, doğallık ve rafinelik konusunda kafası karışık olanlara da sesleniyor: “Un ve şeker gibi besin maddelerini rafine etmeden, kepekleriyle tüketmek daha sağlıklıdır. Saf haldeki karbonhidratlar kan şekerimizin çok hızlı yükselip düşmesine sebep olurlar, bu da yağlanmaya ve diyabet tehlikesine yol açar. Buna karşılık kepekli undaki posa, şekerin kana karışmasını yavaşlatır, bu sayede dalgalanmalar olmadan metabolizma şeker dengesini kurar. Tuzda ise böyle bir mekanizma yok. Sodyum ve klor iyonları suyla beraber kalın bağırsağımızda emilirler. Tuzu başka minerallerle karışık olarak almak onun emilimini ve metabolik etkilerini değiştirmiyor. Fazla tuzun her hali zararlı, rafine olsun olmasın.”
Burhan Hoca’nın, kaya tuzu daha yararlı, çünkü vücudun ihtiyaç duyduğu başka mineralleri de içeriyor diyenlere yaptığı açıklama, rafine tuza neden iyot katılıyor sorusuna verdiği yanıt ve birçok bilgi yazıda:
Kaan Öztürk, yazının dikkat çekmesinden memnun. Altını çizdiği birçok bilgiye, “aman canım Burhan Hoca gerçek bir karakter değil ki!” diyerek karşı çıkılırsa şaşırır mı diye sorduk, güldü. “Burhan Hoca, derse gittiği için “kaya tuzu radyasyonu emer, havayı temizler, yaşlanmayı engeller” gibi garip iddialara dair bir şey söyleme fırsatı bulamadı. Ama safsatalardan kurtulmak kolay değildir, yakında yine karşısına çıkacaktır.” dedi.
Yalansavar ekibinin, 2016 Ocak ayından itibaren düzenli podcast yayına başlayacağını da duyuralım. Podcastler iTunes ve diğer podcast uygulamalarından düzenli olarak dinlenebilecek: