“Bizler zor durumdayız”

Silopi’den mesaj var: “Devlet şiddeti yoğunlaştı, Sur, Cizre ve Silopi’de halka karşı topyekün bir savaş başladı. Bizler zor durumdayız.”

Top ve silah sesleri arasında seslerini duyurmak isteyen ama isimlerini vermekten çekinen üç kişi ile haberleştik. Devletin yerleşimlerdeki halka karşı yoğun şiddet kullandığı yönünde açıklamalarda bulundular: “Asker ve özel hareket polisi beraber bir katliam peşindeler.”

Devletin özel birliklerinin, kamusal alanları terörize ettiğini söyleyen bir isim, kimsenin can güvenliğinin olmadığını söyledi: “Devletin elinde ne kadar güçlü silah varsa Silopi’de kullanılıyor. Çözüm süreci dediler, sonra hendekler bahane edildi. Bu hendekler önce gençler yakalanmasın diye açıldı. Devlet buraya gelen silahtan da haberdardı ve gerilladan da ama ne olduysa her şey seçimden sonra değişti ve halka karşı topyekün bir savaş başladı. Şu an bulunduğum mahallenin okulunda belki yüzün üzerinde ne oldukları belli olmayan özel timci ve araçlar kalıyor, evden dışarıya adım atamıyoruz. Her ihtimale karşı eve erzak ve su bidonlarını stokladık. Bizler zor durumdayız.”

Başak’ta oturan bir kadın, onlara komşu olan iki evin top atışları sonucu yandığını, evden dışarı çıkmadıklarını ve çok korktuklarını ifade etti.

Bir diğer isim, “Şimdilik, Yeni Şehir Mahallesi polis tarafından ev ev aranıp bitti, sıra Cudi Mahallesi’nde hastahane yolundan başladılar, ev ev, sokak sokak arama yaptılar evde olmayanların kapılarını kırıp içeri giriyorlar. Biber gazı ve mermilerle hedef haline geldik, tank, top, helikopter, havan ile saldırıyorlar. Hedef gözetmeksizin saldırıyorlar, evlerini terk eden insanların evlerini talan ediyorlar. Evlerde çocuklarımız odanın içinde dört dönüyor her tank, top patlama seslerinde. Toplar rastgele atılıyor, kimin evine denk gelirse.” dedi.

“Anne, ne olacak bize?”

“Çocuklar perişan, sivil halka, milletvekili evine saldırı oluyor. Çoluk çocuk, yaşlı, kadın demeden bu kara kışta milleti evlerinden çıkartıp hukuksuz baskınlar yapıyorlar. Uyku yok. Çocuklarımız tedirgin, “ne olacak bize?” diye soruyorlar, ne diyelim? Sokağa çıkma yasağının neden ev baskınlarını meşrulaştırdığını nasıl anlatalım? Evlerin, sokakların ağır silahlarla tarandığını nasıl açıklayalım?”

Become a patron at Patreon!