“Yasemin yaşasaydı kalbi Diyarbakır için atardı”

 
yasemin_cebenoyan221 yıl önce bugün, kardeşini bombalı bir saldırıda kaybeden Cüneyt Cebenoyan, “barış istiyorum, herkes için” dedi.

30 Aralık 1994’te The Marmara Oteli’nin bünyesindeki Opera Pastanesi’nde bir patlama olmuştu. Bombacı otelin güvenliğinden rahatlıkla geçmiş ve paltosunun cebindeki bombayı Opera Pastanesi’nin portmantosuna bırakmıştı. Bu eylem sonrası iki kişinin yaşam hakkı elinden alındı. Arkeolog, rehber Yasemin Cebenoyan’ı o gün ve o gün yaralanan Onat Kutlar’ı ise 11 Ocak 1995’te kaybettik.

Patlamanın ardından, Radikal İslamcı örgüt İBDA-C eylemi üstlendi. Bir süre PKK, kamuoyunda teşhir olmaktan kurtuldu, bombalamanın faili olarak görülmedi. Ama suçlu yakalanınca ve suçunu itiraf edince işler değişti. Eylem PKK adına yapılmıştı. Suçlu, pişmanlık yasasından yararlandı. Cezasının tümünü çekmeden, 9 yıl yattıktan sonra da serbest bırakıldı. PKK aktif olarak eylemi savunmadı ama eylemin sorumluluğunu reddetmedi de. Örgüt suçlu bulunan şahsın kendileriyle bir alakası olmadığını hiçbir zaman iddia etmedi. Dolayısıyla alakası olduğunu kabul etmiş oldu.

Cüneyt Cebenoyan’a, bugüne dair bir açıklama yapmak isteyip istemediğini sorduk, “Her gün bebekler ölüyor, ne diyebilirim. Yasemin yaşasaydı insanlar ölmesin diye elinden ne gelirse yapardı. Kalbi Diyarbakır için atardı.” dedi ve ekledi: “Öldürmek çözüm değil, şiddet çözüm değil. Ama bu laflar da çok söylendi. Yine de her gün çocukların, dedelerin, ninelerin öldürüldüğünü duymaya devam ediyoruz. İçim acıyor. Kendi acılarımdan söz etmek ayıp geliyor. Barış istiyorum, herkes için.”

Become a patron at Patreon!