“Kuşların doğal yaşam alanlarını yok etmeyin!”

“Dünya Kuş Gözlem Günü”, Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) üyeleri tarafından gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle bu yıl da ekim ayının ilk hafta sonu tüm dünyada kutlandı. 

Dünya Kuş Gözlem Gününde bu yılki tema, “Göçmen Doğanlar” olarak seçilmiş. Bu tema kapsamında BirdLife’ın yürüttüğü “Born to Travel” kampanyasına destek olmak, göçmen kuşların kullandıkları göç güzergâhlarını vurgulamak, kamuoyunun dikkatini göçmen kuşlara çekmek ve bu konuyla ilgili etkinlikler yapılması amaçlanıyor.

BirdLife’in yaptığı basın açıklaması sayesinde öğrendim ki; Afrika’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’ya göç eden göçmen kuşların nüfusunda son üç yılda %40 oranında azalma görülmüş. Her yıl göçmen kuşların dağları, okyanusları, çölleri aşarken binbir zorlukla karşılaştıklarına değinen, hayatta kalmak için müthiş bir mücadelenin içerisinde olduklarının altını çizen Dünya Kuşları Koruma Kurumu Başkanı Dr. Marco Lambertini uyarıyor: “Kuşların doğal yaşam alanlarını yok etmeyin!”

70’den fazla ülke kampanyaya destek olmuş ve de bu yılki “Dünya Kuş Gözlem Günü” etkinliklerinde bu konunun altı çizilmiş. Türkiye de bu ülkelerden biri.

KuzeyDoğa Derneği’nin evsahipliğini üstlendiği 2-4 Ekim tarihlerinde Kars ve Iğdır’da gerçekleşen “Doğa Festivali” organizasyonuna bu yıl da ilginin çok olduğunu, kuş ve gökyüzü gözleminden, doğal ve tarihi önem taşıyan alanlara ücretsiz geziler düzenlendiğini, festivalde birçok etkinliğin yer aldığını öğreniyoruz.

Ikarus Yamaç Paraşütü Kulübü Eğitmeni Alim Yıldırım’in Kuyucuk Gölü’nün, Karasu Sazlığı’nın ve Kafkas Üniversitesi sulak alanının üzerinde Paramotor sistemli yamaç paraşütü adi verilen, sırta takılan 28 beygirlik ve iki zamanlı bir motor ile 24 metrekarelik bir paraşütten oluşan araç ile 9 uçuş yapması dikkat çekmiş. Yıldırım’ın, bu alanların ilk kez havadan video ve fotoğraf çekimlerini yapması KuzeyDoğa Derneği’nin doğa koruma ve araştırma çalışmalarına eşsiz bir destek olarak yorumlanıyor.

Halkın, kuşların ve yaşam alanlarının korunması konusunda bilinçlenmesi amacımız diyen KuzeyDoğa Başkanı Dr. Çağan Şekercioğlu: “ Yaygın kuşlarla ilgili farkındalığı arttırarak, birçok insanın etrafındaki kuşları fark etmelerini sağlamalı ve bazı türlerin sayılarının giderek azalmasına, kuş göçlerine ve doğal yaşam alanlarına, beslenme, konaklama ve göç rotalarına dikkat çekmeliyiz. Ulusal sınırlar arasındaki BirdLife ortaklarının işbirliği ağının ne derece güçlü ve etkili olduğunu belirtmek, mevcut destekçilerin doğal çevrenin korunması ile ilgili projeler için dikkatlerini çekmek, görevimiz.”

Festivale dair ayrıntılı bilgi için:kuzeydoga.org

 

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!