“Kontrol listesi” hayat kurtarıyor!

ABD’de tıp dünyası, Dr. Atul Gawande’in Kontrol Listesi Manifestosu (The Checklist Manifesto) kitabını konuşuyor. 
Dr. Atul Gawande, Kontrol Listesi Manifestosu’nda ameliyat öncesi hazırlanan bir kontrol listesinin bir çok hayatı kurtardığını iddia ediyor. Ameliyat öncesi uygulanan kontrol listesi yöntemine göre ameliyat sonrası ölümlerde ortalama yüzde 46 azalma meydana geldiği belirtiliyor.

ABD’de tıp dünyası, Dr. Atul Gawande’in Kontrol Listesi Manifestosu (The Checklist Manifesto) kitabını konuşuyor. Dr.Gawande, yazdığı kitapta ameliyat öncesi hazırlanan bir kontrol listesinin bir çok hayatı kurtardığını iddia ediyor. Ameliyat öncesi uygulanan kontrol listesi yöntemine göre ameliyat sonrası ölümlerde ortalama yüzde 46 azalma meydana geldiği belirtiliyor.

Dr. Gwande’nin söz ettiği kontrol listesinde, gerekli miktarda kanın, antibiyotiğin olup olmamasından tutun, ameliyat ekibinin birbirini ismen tanıyor oluşuna kadar her türlü detayın düşünülmesi gerekliliği dikkat çekiyor. Kitap, tıp biliminde ulaşılan bilgi düzeyinin beraberinde getirdiği karmaşa, olayın özüne inen ilk başta basit ve gereksiz görünebilecek bir kontrol listesi ile giderilmeye çalışılıyor.

Kitabında kontrol listesi yöntemi ile birçok karmaşıklığın yok olacağının altını çizen Dr.Gawande, bu yöntemin gerekliliğini şöyle özetliyor: “Çağımızda sadece bulaşıcı hastalıktan ölünmüyor, kanser çeşitleri, trafik kazaları sonucu ölen insan sayısı her geçen gün artıyor. Cerrahi yöntemlerle insanların daha uzun yaşamasını amaçlıyoruz. Peki, bu cerrahi yöntemleri doğru kullanmak için ne yapacağız? Teknolojiyi iyi kullanmalıyız ve gerekli süre eğitime önem vermeliyiz. Sekiz yıl eğitim aldım cerrah olmak için, ama hala ameliyat sırasında hatalar yapıyorum, yapıldığını görüyorum. Bu yüzden bir kontrol listesi hazırlayarak, yeni bir şey denemeye karar verdim.”

Ortalama bir Amerikalı hayat boyunca yedi kez ameliyat oluyor

İki ameliyathane için dakika kontrol listesi hazırlayan Dr. Gawande, Tanzanya,Seattle ve Londra’da uygulanan yöntem sonrası ölümlerde ortalama yüzde 46 azalma olduğunu söyledi. “Ortalama bir Amerikalı hayat boyunca yedi kez ameliyat oluyor” diyen Dr.Gwande, bazı doktorların kontrol listesi uygulamasının zaman kaybı olduğunu düşünmesini anlamasa da, hastane çalışanlarının bu yöntem ile insanların yaşam sürelerini uzatacaklarını belirtti. Harvard Halk Sağlığı Okulu’nda doçent olan Dr. Atul Gawande, Brigham’da cerrah ve Boston’daki Kadın Hastanesi’nde hekim olarak görev alıyor. Ayrıca, New Yorker dergisinde de yazıları yayımlanıyor.

(Turkish Journal)

Become a patron at Patreon!