ABD’ye gelen ilk AIDS hastası: “Ben virusten daha fazla bir insanım”

HIV/AIDS virüsü taşıyan kişilerin yasal olarak seyahat etmelerine izin verildikten sonra ABD’ye gelen ilk isim, Hollandalı Clemens Ruland oldu. 
1989 yılında, ABD’ye AIDS virüsü taşıyan kişilerin girmesi yasaklanmıştı. Yasak, San Francisco’da düzenlenen bir gay ve lezbiyen konferansa gitmek için gelen Hollandalı eğitimci Hans Paul Verhoef’in çantasında, havaalanı bagaj kontrolünde, AIDS ilacı “AZT” bulunduğu ve Minnesota’da yakalanıp dört gün boyunca gözaltında tutulduğu günden bugüne sürdü.

ABD, AIDS hastalarına 22 yıldır ABD’ye giriş, seyahat yasağı uyguladı. Dünya çapında eşcinsel hakları grupları, hukuk çevreleri bu yasağı kaldırmak için canla başla çalıştı.

Başkan Obama, geçtiğimiz ekim ayında yasağı kaldırmıştı. Yasağın bilimsel gerçeklerden çok, korkulara dayandığını savunan Obama, AIDS hastalarını topraklarına kabul etmeyen 12 ülkeden biri olmayı içine sindiremediğini vurguluyordu. Yalnız, bu haftaya kadar uygulamalar başlamamıştı.

Perşembe günü, Hollanda’dan ABD’ye giriş yapan Clemens Ruland bir ilke imza attı. HIV/AIDS virüsü taşıyan kişilerin yasal olarak seyahat etmelerine izin verildikten sonra ABD’ye gelen ilk isim, Clemens Ruland.

“Democracy Now”a özel demeç veren Ruland, “Ben virusten daha fazla, bir insanım” dedi. Yolculuk heyecanını ve konu hakkındaki görüşlerini belirtti. Programı internet adresinden izleyebilirsiniz:

Papua Yeni Gine’de bazı AIDS hastalarının, virüsün kendilerine bulaşmasından korkan yakınları tarafından canlı canlı gömüldüğü bir dünyada yaşıyoruz. ABD’nin uyguladığı seyahat yasağının kalkması 22 yıldır uygulanan yasağı affettirmeye yetmeyecektir; ama 2012 yılındaki uluslararası AIDS konferansına Washington’un ev sahipliği yapacağı bilgisi, ABD’nin yapılan hatadan ders çıkaracağı sinyalini veriyor.

Diğer yasaklı ülkeler şöyle: Ermenistan, Brunei, Irak, Libya, Moldova, Umman, Katar, Rusya Federasyonu, Suudi Arabistan, Güney Kore, Sudan

 

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!