Gazeteci-yazar Uğur Mumcu’nun, evinin önünde düzenlenen bombalı saldırı sonucu öldürülüşünün 17. yılı. 

Uğur Mumcu’nun 24 Ocak 1993’te arabasına yerleştirilen bomba sadece Mumcu için değil, demokratik bir ülkede yaşamak isteyenleri de susturmak içindi. Dolayısıyla bombayı koyan da sadece o kimse değildi! Derin devletten, şeffaf devlete geçelim, geçmişle yüzleşelim, faili meçhulleri aydınlatalım diye seslenen, sadece özgürlükçü, demokratik bir ülkede yaşamak isteyenlere inat ne yazık ki, Uğur Mumcu cinayeti bütün bağlantılarıyla hala aydınlatılamamıştır.

“Kimi ölüler bize ne kadar yakın, yaşayanların birçoğu ne kadar da ölü!” 

Mumcu’yu andığımız bugün, onun ardından ağıt yakmaktansa örülen duvarlara direnmemiz gerektiğini birkez daha hatırlamalı, tetikçilerin bulunması, siyasi cinayetlerin biran önce aydınlanması için bilinçli bir işbirliği gerektiğini hafızalarımıza kazımalıyız.

Dayatmalara, baskılara, hoşgörüsüzlüğe, işkenceye, haksızlığa direnen yurttaş sayısı ne kadar artarsa toplumda adalet ve demokrasi o kadar çabuk yerleşecektir; diye düşünüyorum.

Kanlı örgütler ve bu örgütlerin devlet içindeki kutup başları yakalanır, Türkiye’yi kanlı kargaşa içine sokan çeteler ve bunların etkili ve yetkili koruyucuları suç kanıtlarıyla birlikte ortaya çıkarılırsa Uğur Mumcu’nun 1960’larda söylediği, “Katiller demokrasisi… hırsızlar düzeni…’ son bulacaktır; diye de umut ediyorum.

ABD’deki Türk toplum üyelerinin dikkatine!

Birçoğunuz, (um:ag) Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’ndan haberdarsınız eminim. Ekim 1994’te kurulan bu vakıf, Uğur Mumcu’nun yokluğundan duyulan özlem ve acıyı sözlerin ötesine taşıyor. Gelecek kuşakların Uğur Mumcu’yu tanıyarak, onun savaşımına sahip çıkmalarını sağlayabilmek, öldürmenin anlamsızlığını anlatabilmek için hizmet veriyor. Acıların üstüne çıkarken; korkuları, yılgınlıkları ve suskunlukları aşmak; bunlarla, bilgi, eğitim, sanat, yazma ve araştırma yoluyla savaşmak düşüncesini paylaşıyorsanız bir saniye bile beklemeyin. Yarınlara hizmet verecek aydınlık bir yapıyı desteklemek isterseniz ayrıntılı bilgiye şu adresten ulaşabilirsiniz: www.umag.org.tr/vakif/bagis 

“Gün yeniden doğsun” artık!

 

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!