Noam Chomsky’nin İsrail’e girmesi engellendi!

Amerikalı dilbilimci, aktivist Profesör Noam Chomsky’nin, İsrail’e girmesine izin verilmedi. 

Dünyaca ünlü Amerikalı dilbilimci ve yazar Noam Chomsky’nin İsrail’e ve Batı Şeria’ya girmesine izin verilmedi. Bölge ülkelerinde konferans turuna çıkan Chomsky, pazartesi günü Batı Şeria’daki Bir Zeit Üniversitesinde düzenlenecek konferansta konuşacaktı. İsrailli yetkililer, Chomsky’nin Ürdün sınır kapısında ülkeye girişine neden izin verilmediği konusunda resmi bir açıklama yapmadılar.

İçişleri Bakanlığı sözcüsü Sabine Haddad ise, sınır kapısının güvenliğinden sorumlu ordu birlikleri ile görüştüklerini ve eğer onların özel sebebi yoksa, Chomsky’nin ülkeye alınmasına izin verilmesine çalıştıklarını söyledi.

Kapıda gözaltına alınıp sınırdışı edildi 

Kendisi de Yahudi kökenli olan Chomsky, İsrail’in Batı Şeria ve Gazze’deki uygulama ve işgallerine muhalafetiyle biliniyor. Pazar Günü saat 13:30’da Ürdün sınırındaki Allenby Köprüsü kapısına gelen Chomsky, İsrailli yetkililerce bir süre gözaltında tutulduktan sonra 16:30’da Amman’a geri gönderildi. Chomsky, İsrailli yetkilileri, kendisinin Batı Şeria’daki konferansa yetişmesini engellemeye çalışmakla suçladı. İsrail’de yayın yapan Kanal 10 televizyonuna telefonla bağlanan Chomsky, “Görevli bana İsrail hükümetinin benim yazılarımdan hoşlanmadığını söyledi. Ben de ondan dünya üzerinde yazılarımdan hoşlanan bir hükümet varsa bana söylemesini istedim” dedi.

Dünyaca ünlü üniversite MIT’de dilbilimci olan Chomsky, dünyanın en etkili akademisyeni olarak biliniyor. Solcu kimliği ile öne çıkan Chomsky, Amerikan ve İsrail politikalarına da sıkı muhalefetiyle sürekli ön planda.

İsrail Sivil Haklar Birliği (ACRI) yaptığı açıklamada, Chomsky’nin İsrail’e sokulmamasının ifade hürriyetini engelleme amaçlı olduğunu kaydederek, “Bu totaliter rejimlerin karakteristiğidir” diye belirtti.

“Gazze tünellerinden girmeyi denesin” 

Filistin’den bir milletvekili Mustafa el-Barguti kararı, “Bu bir faşist hareket, ifade özgürlüğünün bastırılması” şeklinde değerlendirdi.
Kadima Partisinden İsrailli milletvekili Otniel Schneller ise, Chomsky’nin İsrail’e sokulmaması kararını alkışladığını belirterek, “Kendisine Mısır sınırında Gazze tünellerini öneriyorum” diye konuştu.

Become a patron at Patreon!