Bostonbul’un bu yıl başlattığı “İnsan Hakları Ödülü”nün ilki medyascope’a verildi

Bostonbul

ABD’nin Boston kentinde yaşayan bir grup Türkiyeli’nin 2013 yılında Gezi Parkı gösterilerine destek olmak amacıyla kurduğu Bostonbul, insan hakları ve demokrasi mücadelesine verdiği desteği bu yıl başlattığı “Bostonbul İnsan Hakları Ödülü” ile devam ettiriyor.
2018 yılından itibaren her yıl bir kişi, grup ya da kuruma verilecek olan “Bostonbul İnsan Hakları Ödülü”ne, Türkiye’nin önde gelen haber platformlarından Medyascope.tv ve onun kurucu yayın yönetmeni gazeteci-yazar Ruşen Çakır layık görüldü.
Ruşen Çakır, son yıllarda gittikçe artan siyasi baskılar karşısında ilkeli gazeteciliğin neredeyse imkansız hale geldiği, geleneksel basın ve yayın kuruluşlarının birer birer iktidar ya da onun yandaşı işadamları tarafından kontrol edildiği bir dönemde, Türkiye’de teknolojinin sunduğu yeni imkanlarla geleneksel basın yayın yöntemlerinin ötesine geçerek bağımsız, cesur ve dürüst habercilik bayrağını ısrarla taşımasıyla ödüle layık görüldü.
Bostonbul’un organize ettiği etkinlikte konuşan Çakır, böyle bir kalabalıkla karşılaşmayı beklemediğini, çünkü Medyascope.tv’yi destekleyen çok insan olduğunu bilse de hiçbirini böylesine bir arada görmediğini söyledi. Çakır, “Katılımınız yaptığımız işi önemsediğinizi gösteriyor” dedi.

“Türkiye’de gazetecilik yapmak çok zor, aslında Türkiye’de yaşamak çok zor”

Çakır’ın yaptığı konuşmadan bazı arabaşlıklar şöyle:

“Bizim ilkemiz ayakta kalmak. Çok büyük hedeflerimiz, beklentimiz yok, sadece işimizi yapmak istiyoruz. İşimizi yaparken de olabildiğince bağımsız ve özgür hareket etmek istiyoruz. Burada ‘olabildiğince’ lafını kullanmamın önemli olduğunun farkındasınız, çünkü bu kolay bir şey değil. Biz bu işi yapmaya başladığımızdan itibaren en çok destek ABD, Kanada ve İngiltere gibi ülkelerden geldi. Eğitimli insanlardan, IT sektöründe çalışanlardan çok sahici destekler gördük.
İhtiyacımız olan reji masasını bize Microsoft’ta üst düzey mühendis olarak çalışan bir arkadaş ve eşi alıp stüdyoya kadar getirmişti, hâlâ aklımdadır.
Yurtdışındaki insanların gösterdiği ilgi cömertliği, cömertlikten bahsettiğim maddi anlamda değil, Türkiye içerisinde hakettiğimiz ölçüde olmuyor. Sadece basit bir şekilde gazetecilik yapmak çok zor bir hal aldı. Bu iş anaakımda büyük sermaye yatırımları ile olabilecek bir iş olmaktan çıktı. Daha bağımsız, sivil insiyatiflerle olabiliyor artık, bunun için de vatandaş, okur ve izleyici desteği şart. Özellikle yurtdışındaysanız Türkiye’den özgür yorum dinleyebilmek büyük ihtiyaç olabiliyor.”

“Gazetecilikten başka çaremiz yok”

“Medyascope.tv benden ibaret değil. Ezici çoğunluğu genç olan, kadrolu otuz kişi çalışıyor. Sanayii Mahallesi’nde bir stüdyomuz var, eski bir atölyenin dönüştürülmüş hali. En son yabancı bir diplomat konuğumuz, “burası çok güzel, arabamız bozulduğunda hemen tamir ettirebiliriz” diye espri yapmıştı.
Başladığımızdan itibaren en çok iki soru ile karşılaştık: ‘Para nasıl bulacaksınız? Başınıza bir şey gelmez mi?” Üç yıldır bu sorulara muhattap oluyoruz, üç yıldır bu soruların cevabını vermek zor. Para bulmak da zor, başımıza bir şey gelme ihtimali de kuvvetli ama pekala, zorluklara rağmen üç yıldır varlığımızı sürdürüyoruz. Her koşulda yapacak bir şey vardır ve zorlamak gerekir. Bu cesaret değil, biz işimizi yapmaya çalışıyoruz. Gazetecilikten başka çaremiz yok, bunu bir kahramanlık hikayesi olarak değil, Türkiye’nin trajedisi olarak görmek lazım. Bağımsız, özgür gazeteciliğe önem verenlerin bir çaba içerisine girmesi gerek. Çok şükür bizi destekleyen kurum ve insanlar var. Her koşul altında teslim olmamak önemli olan.”

Çakır ödülünü 4 Kasım 2018 Pazar günü, Massachusetts Institute of Technology (MIT) Üniversitesi’nde 2-190 numaralı salonda saat 13:30’da yapılan bir törenle aldı.
Törenin ardından Independent and Free Journalism in times of Post-truth and Authoritarianism: Medyascope Experience. (Post-Truth ve Otoriterleşme Döneminde Bağımsız ve Özgür Gazetecilik: Medyascope Örneği) başlıklı bir konuşma yaptı ve soruları cevapladı.
Yaklaşık iki saat süren bu toplantının videosu:

Bostonbul İnsan Hakları Ödülü:
Bostonbul İnsan Hakları Ödülü her yıl Türkiye’de ve dünyada barış, adalet ve halkların kardeşliği için çalışan; her türlü baskı, zorluk, yıldırma ve tehdide rağmen şiddete ve hak ihlallerine karşı çıkan; uğradıkları ihlaller ve haksızlıklar karşısında sesini duyuramayanların mücadelelerine destek ve onların sesi olan, kişi, grup ya da kurumlara verilir. Adaylar Bostonbul Derneği’nin içinden seçilen bir komite tarafından belirleniyor, Bostonbul forumlarında oylanıyor.

Bostonbul:
Bostonbul Boston’da yaşayan akademisyen, entelektüel, öğrenci, sanatçı ve çalışanlardan oluşan bir grup Türkiyeli’nin, 2013 yılının Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleşen Gezi Parkı gösterilerinde barışçıl gösteri, fikir ve ifade özgürlüğü haklarını kullanan protestoculara karşı uygulanan polis terörüne ve hükümetin antidemokratik uygulamalarına tepki olarak bir araya gelmesiyle kuruldu. Türkiye’de insan hakları, ifade özgürlüğü ve demokrasi alanlarında yaşanan ihlallere dikkat çekmek, bu konularda uluslararası kamuoyu oluşturmak, ve Türkiye’de bu ihlallere karşı mücadele eden herkesle dayanışma içinde olmak amacıyla Boston’da etkinlik, toplantı ve gösteriler düzenlemektedir.
www.bostonbul.org

 

Become a patron at Patreon!