“Devlet destekçisi değil, bağımsız medyaya ihtiyacımız var!”


1996’dan beri yayın yapan bağımsız radyo ve televizyon programı “Democracy Now!”ın kurucu ve sunucusu Amy Goodman, David Goodman, ve Denis Moynihan ile yazdığı “Democracy Now!: Twenty Years Covering the Movements Changing America” kitabını tanıtmak amacıyla  ABD genelinde turda.

Amy Goodman ile San Diego’daki etkinlikte birlikteydik. Goodman, siyaset, savaş, Donald Trump, Dakota Boru Hattı, polis şiddeti, ana akım medya hakkında yorumlarda bulundu, yeni kitabı hakkında konuştu.

Trump’ın attığı adımlar sonrası halkta tepkilerin büyüdüğüne dikkat çeken Goodman,“Sadece ABD’de değil, dünyanın dört bir yanında, insanlar halihazırda gördükleri konusunda derin endişelerini ifade ediyorlar. Kadınların liderliğindeki protesto, Müslüman yasağı sonrası yapılan eylemler,  Dünya Günü’nde gerçekleşen Bilim Yürüyüşü, Washington D.C’de dondurucu soğukta binlerce insanın, “Buzun gündemi yok, sadece eriyor” demesi gösterdi ki, toplumun her seviyesinde, haksızlığa karşı direnç pek çok beklenmedik yerde büyüdü ve bunları belgeleyen bir medyaya ihtiyacımız var. Bence direniş farklı şekillerde birleşiyor. Sadece yürüyüşler değil, insanlar farklı şekillerde örgütleniyorlar. Bu hareketlerin  çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.

Savaş, artan eşitsizlik, ırksal ve ekonomik adalet, LGBTQ eşitliği, iklim değişikliği ve gezegenin kaderi gibi konular hakkında endişe duyanların, sessiz bir azınlık veya sessiz bir çoğunluk bile değil, susturulmuş çoğunluk, bu ülkedeki ana akım medya tarafından susturulan çoğunluk olduğunu söyledi.

“Devlet destekçisi değil, bağımsız medyaya ihtiyacımız var!”

Goodman konuşmasında, bağımsız medyanın önemine de değindi, medyanın rolünün iktidarın açıklarını kapatmak değil, iktidarı sorgulamak olduğunu ifade etti.

Goodman, “Bence medya, yeryüzündeki barış için en büyük güç olabilir. Bunun yerine, çoğu zaman, bir savaş silahı olarak kullanılmaktadır, bu nedenle medyayı geri almak zorundayız. Silah üreticilerinin, sigorta endüstrisinin veya büyük ilaç firmalarının, petrol şirketlerinin kontrolündeki değil, bağımsız olan medyaya ihtiyacımız var.” dedi.

Goodman’ın, PBS’den Tavis Smiley’e verdiği demeçten bir bölüm ise şöyle:

“Ülkenin her tarafında Trump’tan kazancını ve verdiği vergiyi açıklamasını isteyen protestolar düzenleniyor. Bu finansal bilgi hayati önem taşıyor.  Örneğin, Başkan Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı arayıp diktatörlüğünü daha da sağlamlaştırması anlamına gelen referandum sonucunu kutlayabiliyor. Bunu demokrasi adına güzel bir adım olduğu için mi, yoksa İstanbul’da bulunan Trump Towers yüzünden mi yapıyor? Bu konuda spekülasyon yapmaktansa gerçeği bilmeliyiz. Sadece Trump değil, ailesi hakkında da bilgi sahibi olmalıyız, ki ailesi en yakın danışmanları ve iş ortakları.”

 
Become a patron at Patreon!