150 yıldır uykuda olan fırtına geri mi dönüyor? 

100’den fazla bilim insanı ve uzmanlardan oluşan bir grup California’da fırtına olacağı uyarısında bulundular.

Evlerde 300 ile 400 milyar dolar arasında hasar olabileceği rapor edildi. Araştırmacılar, bu fırtınanın imha potansiyelinin şiddetli büyük bir depremin yolaçtığı hasarın dört ya da beş katı daha fazla olabileceğini belirtiyorlar.

ABD Jeoloji Araştırma Merkezi (U.S. Geological Survey)’den gelen açıklamada şu sözlere yer verildi: “California’nın jeolojik geçmişi ve geçmişte meydana gelmiş şiddetli fırtınalar gösteriyor ki doğal afetlerin şakası yok. Federal ve eyalet yönetimi yetkilileri acil durum uyarısında bulunmalılar. Golden State hakkında endişe duyuyoruz.”

Federal ve eyalet acil durum yönetimi yetkilileri geçen hafta mümkün fırtına için acil durum hazırlıkları hakkında bir konferansta toplandı. Raporun tamamına şu adresten ulaşabilirsiniz: pubs.usgs.gov

Yetkililerden aldığım bilgiye göre, California’da gerçekleşeceği öngörülen bu fırtınanın etkilerini tanımlamak için, şimdiye kadar yapılmış eyalet çapında en detaylı heyelan duyarlılık haritaları çizilmiş. Projede ayrıca, bugünkü senaryolar altında şiddetli fırtına etkileri (tahmini dalga yüksekliği ve kıyı erozyonu) analiz, çeşitli iklim değişikliği ve deniz seviyesindeki değişim senaryoları altında ilk fizik tabanlı kıyı fırtına modelleme sistemi kurulmuş.

Mevcut ulusal, eyalet, yerel afet politikası ve acil durum yönetimi sistemleri ile ilgili ciddi soruların gündeme geldiğini söylediler.

Batı kıyılarında fırtına riski sebebiyle bir ölçeklendirme sistemi geliştirmek için yöneticiler, meteorologlar ve hidrologlar acil olarak bir platform oluşturmuş ve birlikte çalışmaya başlamışlar.

Özetle, eyaleti korumak için bilim insanları ve yetkililer canla başla çalışıyorlar. Etkin ve verimli planlar sonrası bu fırtınanın az hasarla atlatılacağı umut ediliyor. Dileriz, söylenen senaryo gerçek olmaz…

(Turkish Journal) 

Become a patron at Patreon!